lördag 28 februari 2009

argt brev # 2

idag hittade jag och ellen en tidning som heter Julia i containern utanför hennes hus. det var det värsta. sannerligen. i stil med frida och veckorevyn och i stort sett allt som har prefixet tjej-.
USCH säger jag bara! det är betydligt trevligare när vi hittar en flourescerande rödkrullig peruk, en guldkruka meddetaljer i punktskrift eller tre kilo smör.
nåväl, vi skrev ett argt brev till de onda tidningsmakarna:



"Hej Julia-redaktionen.
Det står att Julia är en tidning som föräldrar kan känna sig trygga med, vi skulle hellre dö än låta våra barn läsa den här heteronormativa, könsstereotypa, konsumtionstriggande, normaliserande tidningen som ni producerar!
Ni vänder er till tjejer i åldern 9 till 13, den tid i livet man när man börjar göra egna val. De enda val ni presenterar dem genom er tidning är att vara intresserade av killar, tycka om smycken, härma hollywoodkändisar och andra personer som ofta inte alls är bra förebilder. Ni ger olika, och i många fall dubbla budskap om vad som är coolt eller töntigt. På en sida säger ni till exempel att det är fult med för många armband, och på en annan hänvisar ni till en hollywoodkändis när ni säger att det är coolt med många. Just detta exempel kanske är av det oskyldiga slaget, men på det stora hela är er tidning både förvirrande, och otroligt likriktande eftersom ni hela tiden bara visar upp den stereotypt tjejiga och flickiga könsrollen. Det stämmer illa med ert påstådda budskap ”Du duger som du är”, för om ni verkligen tyckte det skulle ni inte pracka på era läsare råd om hur de ska göra sig fina, vilka kläder som duger för tillfället, och vilka smycken de ska ha.
Vi tror precis som ni att man i den här åldern kan vara intresserad av ”skola, kompisar, killar, djur, sport, musik, mode, böcker, idoler, pyssel, recept, vetenskap” men vi tycker också att man kan bredda de här ämnena. Skriv om livet på ett mer existensiellt sätt, skriv om vanliga problem i denna ålder (både kroppsligt och själsligt) och förklara på ett pedagogiskt sätt hur man kan handskas med dem. Skriv om mer alternativa intressen än kändisar och deras hundar, som politik, feminism och vegetarianism. Tipsa om mer alternativa idoler än Tokio Hotel, skriv om Rammstein eller progg. Och istället för ridsport, skriv om boxning eller feministiskt självförsvar! Och varför inte ha peppande sidor om självkänsla och självrespekt, för är det något som unga tjejer lider brist på är det inte modesidor och frisyrtips, utan sunda förebilder och någonstans där de kan lära sig att tycka om sig själva och respektera sig och sina kroppar. Framförallt behöver de få veta att bara för att de är tjejer behöver de inte gilla hästar, killar och strumpbyxor, det går precis lika bra att gilla monstertruckar, andra tjejer och snaggat hår. Ni på redaktionen borde verkligen läsa genusvetenskap eller liknande, för det ni pumpar i tjejerna gemon er tidning är enbart en reproduktion och befästning av en könsroll som hela livet kommer få tjejerna att känna sig fula, oälskade och oroliga över om de duger eller inte. Framförallt kommer de hela tiden att känna att de tycker fel om de skulle upptäcka att de vill leva på ett annat sätt än vad ni och annan media föreskriver.

Vi tycker inte att det är ett befogat försvar att säga att det som erbjuds i tidningen är det som önskas av denna målgrupp. Könskonstruktionen börjar redan vid födseln och ingen människa i dagens samhälle, oavsett kön, har själv kunnat välja en avstereotypiserad uppväxt om den så velat. Förväntningarna och kraven utifrån könstillhörighet kommer med bröstmjölken och begränsar möjligheterna till ett liv i personlig frihet för alla kön hela livet. Vi tycker att det är en skam att tidningar som Julia existerar. Er tidning finns enbart för att vårt samhälle är uppbyggt kring könsstereotyper, och det är förfärligt att ni tjänar pengar på detta.
Pressen på unga tjejer bara ökar, ni är en del av ökningen och gör inget för att unga tjejer ska må bra och få vara barn.
Det här är ren dynga och den går direkt till soporna, där den inte kan skada någon.

Hälsningar/ Ellen Alsén och Disa Kohlström
"

där fick de sina fiskar varma! och igen för gammal ost.

de har sannerligen inte alla hästar i proppskåpet.

(i nästa nummer av er favoritblogg:

BREAKING NEWS!!!!!

en clown och ett fyllo hittar en säck bröd i en container mitt på ljusan dag.

ett fyllo och en clown spelar spökboll. ingen vann.

SO STAY TUNED FOR MORE ROCK AND ROLL!!!!!)


2 kommentarer:

  1. Skrämmande att inte mycket ändrat sig sedan -50talet.Det verkar vara samma riktlinjer som det var i "hjärtebiblioteket" och "min melodi".Kraven att vara på ett visst sett är nästan ännu större nu i vissa avseenden,och mycket kostsammare.Det var ju ändå billigt,men knäppt,att klippa ögonfransarna för att tidningarna sagt att dom skulle växa ut och bli långa och täta,och sedan skulle man smörja dem med ricinolja!!!
    Men att tjejer skulle föredra tjejer fanns inte ens på kartan i verkligheten.Med män var det ju annorlunda förstås....

    SvaraRadera
  2. Julia är en fantastisk tidning som sprider glädje i den målgrupp den riktas till (dvs inte gamla rabiata feminister).

    Redaktionen är fantastisk och bra förebilder för unga tjejer, de lägger ner mycket tid på att lyssna på vad deras läsare vill ha och detta syns i försäljningssiffrorna! Många tjejer ser tidningen som en vän och om du anser att målgruppen behöver alternativa nyheter och influenser så kanske du ska starta en ny tjejtidning?! Ett tips på vägen, investera inga stora pengar för du kommer få problem att hitta läsare!

    SvaraRadera

say it! (och vinn unika handarbeten!)