onsdag 30 maj 2012

kvalificerat skolk.

jag har varit på vift, därav de obefintliga inläggen.

tog mig lite semester och for ner till kära skåne och hälsade på fint folk. min kusin gustav som är helt galen och grym. det är kul att lära känna nån jag mest hängde med när jag var liten, på nytt och inse att vi är samma sorts dårar. på samma gata som gustav bodde min gamla bästis jonatan och hans fina kombo ruben, så vi hängde också.

vin på balkongen var det. och stadsodling. vi planterade melonkärnor i en ur-äten halv melon. haha. och så var det allmänt gött häng och folk som droppar in och reggae på grammofonskiva.

sen for jag till min fina syster anna och hennes djur.


vi lapade sol, åt veganburgare, gick kilometervis med djuret och eldade på stranden.

på hemvägen åkte jag förbi rickard i norrköping. vi klättrade (bland annat simmade 50 meter i badkläder och klätterskor till en led vid namn flaket som står rakt upp ur vattnet. den klättrade vi upp på. utan sele och rep. 10 meter ner till vattnet om en skulle trilla och så jääävla najs!!! (synd bara att jag inte kunde ta med mig kameran) och så badade vi.


                                                       fett fin sjö och fett fin dag.

jag älskar att skolka.

sen kom jag hem och gick på examensfest.



fuldans hela natten, otippad-het och oerhört fin soluppgång på vägen hem halv fem på morgonen.
på lördag tar jag examen (sic!), tills dess ska jag städa, plantera saker, jobba, göra nån liten larvig skolgrej och baka vegansk kladdkaka.

och så ska jag ta mig tid att uppdatera lite om växtfronten. på växtfronten mycket nytt. mitt yttepyttelilla mangoträd har kommit upp, salladen har gått bananas och grönkålen har börjat blomma!!!

söndag 20 maj 2012

danderyd



jag tog mig en tur till stockholm, det var mycket trevligt. närmare bestämt danderyd och min fina kompis paula. 

här är vi på ett tåg 2009. disco var det, till macarena
hon har den mest bedårande lilla uteplatsen och där hängde vi och hade det oerhört opretentiöst. rensade lite ogräs, drack kaffe, snackade skit och snodde jord ur en närbelägen rabatt. planterade tomater i jorden och drack lite mer kaffe.
sen blev vi rastlösa och gick ner till vattnet där jag badade i mina bästa badkläder - hudkostymen.
oh så trevligt. 

och så gick vi vidare och tittade på flådiga hus och åt glass. kom hem igen och däckade.
mycket bra liten helg. (förutom att det varit pride med snyggingar och nässelpesto big time).

imorrn far jag till skåne och hälsar på fina folk. och badar ännu mer.

puss

fredag 18 maj 2012

nässlor FTW

jag har gjort en nässelpesto som blev nåt så jävulusiskt god alltså! 

  • släng ner ett paket mandlar i en matberedare och kör ett tag.
  • släng ner ett gäng nävar färska nässlor (klipp bara toppskotten, de börjar bli så stora nu att de nedre bladen kan vara lite träiga) och låt dem blandas med mandlarna.
  • skala ekologisk vitlök (asmycket!!!) och he ner.
  • häll ner lite cayennepeppar, salt och citronpeppar
  • och lite färsk gräslök, sambal oelek eller vad du nu vill om du har nån annan ide.
  • ta ut allt ur matberedaren och blanda med god ekologisk olivolja tills det blir fluffigt och fint.
  • förvara i burkar med extra olja i.
ät till pasta eller på bröd eller till det mesta. den är sviiingod. 
och kombinationen rå vitlök, råa nässlor och olja känns fett hälsosam!

nu är det uppsala pride. fint folk är här och vi har vart på en del intressanta grejer och haft det najs, men jag har gått runt och tänkt på min pesto hela tiden.

onsdag 16 maj 2012

det kommer ärtor!!!

igår for jag hem till min bästa svempa för att låna en borrmaskin. det slutade med ett jävla härj inklusive bonnie tyler. det blir alltid så jävla bra där. <3

idag for jag till BMC för att hämta ut sluttentan vi skrev för en månad sen och som jag förberedde mig på att kugga eftersom vi lekte apa i frankrike och verkligen inte tentapluggade. det visade sig att jag klarade den, vilket jag trodde att jag gjorde med nöd och näppe, men VAFAN, fett mycket rätt hade jag. firade min fulländning med att köpa en bok om odling från 1979.




jättefin var den, med halvsuddiga sjuttitalsbilder, en massa recept och pepp     

när jag sen skulle vattna mina växter ser jag till min stora förtjusning att mangokärnan som jag planterade för några veckor sen har börjat gro. jag hade nästan slutat hoppas, och min polare jenny som gjort flera empiriska studier i mangoodling sa att det var skitsvårt. så verkligen så jäkla najs att den vill växa. 
inte för att den kommer ge frukt inom de närmsta 20 åren eller så, men ändå, halleluja!!!


och ser ni här, en liiiten ärtskida! fo shizzle!!!

FAN ALLTSÅ, DET HÄNDER ASMYCKET MED ASBRA GREJER HÄR!

imorrn börjar uppsala pride, folk kommer hit, saker ska planteras om och nässlor ska plockas.
det är bäst jag går och lägger mig. i TÄLT. hurra!!!

söndag 13 maj 2012

frukt, människa, katt, frukt och frukt. (det är det som är det fina med livet)


helgen började med att lina kom hem till mig på lördagsmorgonen. vi löste melodikrysset och åt frukost. 
min grapefrukt blev förfärad. 
sen for vi och klättrade, det var sjukt najs. 
på eftermiddan plockade jag nässlor. frida kom över på middag. 
vi åt smördegspaket med stuvade nässlor, stekt halloumi hittad i ekoparken efter valborg, 
maskrosgelé, och persilja och gräslök från balkongen, smaka på den!!

 
 idag käkade jag frukost vid lotten. gick sedan och la mig raklång i västhuset. 
fan vilket fint växthus vi har, och ännu finare kommer det bli när allt exploderar av grönska.


 katten kom dit. jag är lite kär i den där katten.


 en chiliplanta som är jävligt pepp!


hela eftermiddagen har jag suttit ute på gräset och sytt en klänning av mormors gamla gardin, med mormors gamla mönster. den blev jättefin men jag tvivlar på om det är min stil riktigt. 
nån som är intresserad av den?


fredag 11 maj 2012

SLÅ ELLER MOSA SYSTEMET, DET ÄR LIVETS STORA FRÅGA.


snart säger det FOFF!!!

 det här är en liten amarant jag är inte riktigt säker på hur den kommer att se ut sen, men det är en växt som ger jättenyttiga och goda små proteinrika frön som går att mala till mjöl eller bara käka i största allmänhet. det ska bli kul att se hur den här kommer arta sig. just den här som håller en vattendroppe med bladet här är ju potentische!!!

nu har det regnat och blåst i några dagar. vårsommaren ligger och lurar bakom hörnet och jag LÄNGTAR tills det blir varmt och allt bara säger FOFF och börjar växa utav bara satan. tills vidare står det mesta på min balkong. såhär ser det ut (och det är bara balkongen, sen har jag ju hela köksbordet, ett till litet bord och de flesta av stolarna fyllda med växter oxå). det börjar bli lite fullt (no shit), så planen är att fixa till fler krukor och flaskor som kan hänga ner från balkonglådan till vänster om skatan
jag tänker då fan inte nöja mig förrän hela balkongen är grön.



 
häromdagen haffade jag vaktmästarna precis när de höll på att slänga en massa gamla krukor och spaljéer de krafsat ihop. asschyssta vaktmästare jag fick hur mycket grejer som helst. hurra för den krukan här alltså! säkert halvmeter stor låg kruka med jättevacker glasyr. jag gjorde en liten kryddträdgård av den med oregano, gräslök, persilja och basilika


* * *

 min bror har varit här på besök i några dagar, det var väldigt kul. vi har klättrat, vart på stand up, käkat asgod bulgursallad och gjort det vi gör bäst, ballat ur.

när han och jag umgås slutar det alltid med att ögon målas på valfria objekt vilket genererar sjuka mängder skratt. igår kväll satt vi i soffan och erik hittade en av gummihandskarna jag tänkt plocka (ännu mer) nässlor med. och var hamnar denna handske? på huvudet såklart. fin och blå med en liten tuppkam längst upp. sen ballar det hela ur big time. jag hämtar en spritpenna och målar ögon på den, sen sitter vi resten av kvällen och gör fula miner, ritar fler ögon och tar jättefåniga bilder. 

...vad brukar ni och era syskon roa er med?

jag har lite ont i kroppen och vet inte om det är förkylning på g eller bara vanlig träningsvärk. har ätit min obligatoriska förkylningsmacka med vitlök, ingefära och honung och funderar på om jag ska ignorera symtomen fortsättningsvis...hmm kanska plantera om nånting...?

måndag 7 maj 2012

här är det bäst att en håller sig framme medans det fnns nåt kvar, de här tanterna ser ju rätt så matfriska ut!!!.


 först en bild på en liiiten liiiten växt (såklart har jag glömt vad det är jag planerat, men det är förmodligen nån form av kål).
kul att bladen ser ut som små små tabletter blodtrycksmedicin (okej, var detta beviset på att jag pluggat för länge?)


idag hade vi opponering på c-uppsatsen. scheeez alltså. vi. är. snart. klara.
det kunde jag ju aldrig tro.
både opponering och försvarning gick hur bra som helst och nu sitter jag och försöker trycka ut vettiga saker om smaskiga saker som "credibility" till metoddiskussionen för att komplettera lite. det går sådär. lägger upp lite bilder på växter istället:



jag och elina gick ut runt knuten och plockade nässlor. riktigt fina små skott fanns det. jag tog med mig en liten del av uppsala läns landstings egendom ut för att förebygga histaminutsöndring i händerna under plockningen. tack LUL. gjorde sen asgod soppa med lök, riven potatis, buljong, anis och nässlor. kom sen på att det var flogsta vegetariska måndagar så soppan får stå sig tills imorn vilket bara kommer göra den godare. gratis mat alldeles runt hörnet är inte dumt alltså!!! vegmåndagen bjöd först på pizza, sen på äppelkräm med glass. och på vilda bebisar, fint folk (förutom bebisarna) och snack om pedagogik (vår utbildnings pedagogikdel är ungefär lika upphetsande som carl bildt). men alltså kräm alltså. det är lite underskattat alltså. hej vad det ska bli kräm när äpplena kommer i höst!

och så planterade jag om den här solrosen som gått av, blivit placerad i en burk vatten, blivit bortglömd och förmodligen i ren desperation tillverkat sig de fetaste av rötter. 
att se om grejer repar sig när jag sätter ner dem i en burk vatten är ungefär lika kul som att gräva upp små skott av oidentifierbara saker ur maskkomposten och plantera ut dem bara för att se vad som händer. (ja jag är fullt normal)

 
kolla bara. STABILT!

nu ska jag sova, imorrn ska jag måla en skylt till lotten, klättra UTE, skriva floskler i cuppsatsen och gå på sexdagarna. är du i uppsala, gå dit, det kommer bli smutt!!!

och idag fick jag en väldigt fin komplimang
"du påminner mig om pippi långstrump"

 det var det. det här har vart en väldigt bra dag.

söndag 6 maj 2012

varför inte?


såhär blev det när jag tog några av mina plantor och tjoffade ner dem i varsin flaska. det ska bli intressant att se hur detta kommer att arta sig. om inte annat är det ett bra sätt att använda utrymme på, de flesta av mina hyllor och krukor är ju numera upptagna, och jag har ju ett närmast maniskt behov att plantera saker varje dag.
i instruktionen jag hittade på instructables hade det provats med persilja. jag gjorde en med solros, en med mynta och en med rödbeta. alltså tre väldigt olika sorters växter.
mina solrosor förra året blev tre meter höga och hade en stamdiameter på typ fem centimeter, så jag undrar om den här solrosen kommer protestera när den blir större. eller så hittar den på nåt annat najs med sin egen existens. (men det är lite det som är tjusningen med att odla, särskilt eftersom jag är en oerhört entusiastisk noobie. att experimentera, vilka växter gillar vad, hur kan en odla på konstiga sätt, hur reagerar växter på olika miljöer osv)

myntan kommer nog gillart, den kommer ju i sig inte förändras så mycket som till exempel rödbetan kommer göra. jag hoppas jag kommer få en liten halvt konformad arg bonsai-rödbeta i den där flaskan i höst.


här är en annan grej jag vill visa upp. en av grönkålsplantorna  som övervintrade på lotten har skjutit en massa sidoskott från stammen. förhoppningsvis kommer den blomma = eget utsäde av ekologisk grönkål. hurra isf!!! plus att grönkål är en fantastisk växt.
jag kan även varmt rekommendera trädgårdskrokodilen, flerårig, kräver inte mycket näring eller vatten, tål frost och skugga mycket bra.

fredag 4 maj 2012

rötter och blad

jag såg ett recept på maskrosgele i en tidning. "jättegott till grillat kött" skulle det vara. tänkte det var nåt för mig som konsumerar nästintill perversa mängder sådant. så jag gick ut och plockade en påse full. noterade att det finns en hel del siamesisk-tvilling-maskrosor där ute. sen gick jag hem och rensade allt och lyssnade på dunderklumpen medan klegget kokade. nu fattas det bara en redig stek.

för övrigt smider jag sluga planer på att förtära stora mängder ogräs denna årstid. typ gräva upp en fet fet maskrosrot och äta den

"Bladen kan användas färska som sallad (utmärkt substitut för ruccula), 
tillsammans med annan sallad eller ihop med vinägrett.
Blommorna kan jäsas till ett välsmakande maskrosvin. 
Av blommorna kan man även koka sirap, 
som har en honungsliknande smak 
och därför fungerar utmärkt som "veganhonung".
Rötterna kan användas som utfyllnad i gratäng, biffar, paj, rårakor etc.  
Kokta och malda rötter kan även användas som utfyllnad i bröd för 
 att göra det mer poröst. Roten är dock mycket besk 
och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan anrättning" 
thanks till skogsskafferiet
 

och här är några av grejerna som växer (jag vågar inte visa allt för jag blir lite skraj själv när jag tittar på alla mina krukor och inser vilken odlingspsykos som härjar i mitt hem). här är iallafall oregano och citrongräs som växer i mangojuiceburkar vi köpte i frankrike. fiiint!!!

nu äre helg fan. jag ska lösa melodikrysset, greja med växter, klättra och ha det bra.

onsdag 2 maj 2012

här är en liten halvkäz bild på lotten från förra året.
lotten 2.0 är större, fluffigare och kommer bli så jävla fin!!!. jag har vart där halva dagen idag oxå, krattat jord, vattnat växter och känt en enorm pepp på att se allting börja växa. än så länge är bara ärtor, lite olika bönor, vitlök, pumpa och rödbetor utplanterade och sådda, men det kommer mera.
planterade även tusen olika saker på balkongen, och satte upp en fin bladig ljusslinga jag hittat i containern.

har hittat en instruktion på hur man kan odla saker upp och ner i en flaska, det ska jag prova och hänga på balkongen, kan nog bli tufft!!

nu är jag trötter, har läst uppsats halva kvällen, funderar på att gå och lägga mig den oerhört lyxiga tiden halv tio. ska jobba imorrn, sen klättra.

puss!!

tisdag 1 maj 2012

jeez. livet bara händer (och jag är käz på att uppdatera, eller helt enkelt jävligt bra på att göra grejer med mitt liv i största allmänhet utan att för den skulle dokumentera dem)

idag har vi hängt på lotten hela dagen. den blir så jävla fin och jag har jord i hela ansiktet. från att ha vart fult täckt med tidningspapper har den nu flera spaljéer, nån slags planteringsplan, finfin jord, bondbönor, ärtor och squash planterade och jag är helt slut men helt euforisk.

igår var det valborg, jag var fett opepp på det, men hade fett kul med gamla polare. drack sammanlagt typ tre folköl hela dagen och är sjukt nöjd med att inte var bakis idag.

jag ska uppdatera mer när jag inte är 1) sovandes 2) full av jordärtskockssoppa som var så sjukt god att allt blod lade sig i tarmkexet istället för i huvet.

PUSS!