fredag 30 september 2011

grattis älskade djur!


i går fyllde alan 15 år. gudars!

den här kattgrisen/pälsmuppen/butterkakan/pälskorven fylld med sötsur sås är numera äldre än han någonsin varit!!!! (?).
det är som att det var igår han kom hem till oss, det var alldeles innan jul tror jag och jag minns att han satt i en vinröd sammetsfåtölj och såg missanpassad ut. sedan dess har han sladdat runt på sina lurviga små ben, roat sig med saker som kattbowling och daggmask-jakt, samt hoppat upp på diskbänken för att bli vattnad ca tio gånger per dag. 10x365x15= 54750 gånger. hör ni vilken katt!

han är transpälsuell, en renrasig korthårskatt i en kropp med abnorm hårväxt. så han klämmer ut en satans massa lurv dagarna i ända och trots att väldigt mycket av det här lurvet placeras i soffor, hörn och på alla hemmets textilier så sitter fortfarande så mycket kvar på honom att han fastnar i sig själv, blir sur och måste pälskorrigeras = snaggas = alan a.k.a kattpudel. sen gör jag garn av pälsen. (kul att mitt förra inlägg rådissade hårborttagning, men hade jag dreads i armhålorna skulle jag kanske också blir lite tjurig).

det alan mest brukar förmedla sin omgivning är uttryck som "hähh", "määhh", "mjjllåååoouuu"och ett väldigt högfrekvent nasalt kurr. med detta vill han oftast uttrycka någon form av invecklad kvantfysik, att han har bajsat eller att han vill bli upplyft på diskbänken och få vatten eller att just nämnda aktivitet inte alls passade och att han hellre skulle vilja dricka vatten ur duschen istället. eller en vattenkanna. eller någon annan slags vattenbehållare. grejen med den här katten är att han aldrig har druckit vatten ur en vanlig skål. vi erbjöd honom det när han kom hem till oss, men han delade inte riktigt uppfattningen om hur en sådan skall brukas utan ställde sig med framfötterna i och plaskade och försökte fånga vattnet med munnen. ja.

jag kan egentligen fortsätta med alan-anekdoter i all evinnerlighet men jag tror ni fattar hans storhet ändå.

alan, må du leva uti hundrade år!

söndag 25 september 2011

" det är bara hår" - nej det är fan inte "bara" hår!!!nu när jag tydligen hade så många besökare här på bloggen kände jag att det var dags att klä av sig lite (trodde ni ja).
jag har ett litet projekt på gång. det är det här med hår alltså. det är så jävla mycket tjafs med hår. hår där, hår här, hår överallt eller ingenstans eller fel hår på fel ställe eller för mycket eller för lite. vad en än gör med det så bryr en sig, det är ett ständigt ställningstagande det här med hår.

när jag började få hår under armarna fick jag i enlighet med vad jag läst i tidningen FRIDA, panik och frågade min mamma hur jag skulle få bort skiten. jag kanske var tolv, tretton år och när jag tänker tillbaka på det känns det som att hårpaniken var någonting jag egentligen inbillade mig att jag hade i något slags försök att passa in. vad gör en inte när en är tolv lixom...

hur som helst rakade jag mig under armarna tills jag fyllde 15. då hade det lyckligtvis hänt lite saker. jag läste fittstim istället för vedervärdiga tjejtidningar, jag hade slutat äta kött och jag stod ut med att bli retad av mina polare för att jag gick runt i en kavaj jag köpt på UFF. jag minns när jag bestämde mig för att det här med hårborttagning, det är ju helt meningslöst. det kändes fett najs. en del personer skulle kanske säga att det stora förfallet hade börjat. den lilla dissident-själen hade börjat spira och en olycksbådande dimma lade sig över nejden och FRIDA's prenumerantstatistik.

och jag och håret. det fina fina håret. överallt, förutom ibland på huvudet. nu är jag inte någon särskilt hårig person (vilket på ett vis irriterar mig, för ska jag ändå ha hår så kan det väl synas mer än några futtiga små ljusa fjun). men aldrig har så lite fjun retat upp så många på helt oproportioneliga sätt.

de flesta jag pratar med som väljer att ta bort sitt hår gör det för att det känns äckligt och "okvinnligt" och uttrycker detta på ett väldigt objektivt sätt. eller åtminstone som en personlig åsikt som delas av så många på samma sätt (och som bombarderas med samma gilettereklam), att den blivit allmängiltigt universell. nu återkommer jag igen till att jag må vara släkt med gullefjun, jag kanske hade tyckt annorlunda från början om jag var på riktigt varulvigt hårig, men jag blir alltid så irriterad på att det här med hårborttagande (för att bara nämna en tvångshandling som dagligen utförs av homo sapiens), görs med sådan frånvaro av kritik mot vad som ligger bakom själva beteendenormen.

jag hörde programmet smuts i P1 om två tjejer som båda gick igenom jätteobehagliga behandlingar för att bli av med sin kroppsbehåring. när reportern frågade dem om första gången de insåg att de var håriga, svarade båda tjejerna att det var för att någon kille i klassen sagt att de var äckliga. det är så otroligt symtomatiskt.

hur mycket ska en egentligen låta någon annan bestämma hur en ska se ut?
vem ska bestämma om en ser ok ut eller inte om inte en själv?
och är en själv verkligen bara en själv, kan vi någonsin vara helt opåverkade av vad allt och alla omkring oss vill att vi ska tycka och tänka?
och tvärtom, kan vi verkligen se på vare sig oss själva eller någon annan utan att bedöma den utifrån gängse normer?

kan det vara så att det finns en marknad för att tjäna pengar på att folk inte är nöjda med sitt utseende? kan det vara så att ett väldigt stort rakhyvelsföretag tjänar sjukt stora pengar på att säga till någon att den blir en gudinna om den tar bort allt sitt äckliga hår?
kan det finnas en lång historia av att folk inte får se ut som de gör, och att vissa saker, inkluderat hår, bara får finnas på huvudet på personer som är födda med fitta eller definierar sig som tjejer?

det här går naturligtvis att applicera på det mesta som rör våra val och våra preferenser. det handlar alltså inte om att jag skulle hata folk som äger en rakhyvel. det handlar en frustration över frånvaron av att som individ ta informerade beslut, om att inte helt okritiskt suga åt sig ideal och normer som en sedan ägnar jättemycket tid och energi åt att upprätthålla, jättemycket pengar åt att skaffa sig utrustning för att upprätthålla, och få jättemycket ångest över att inte känna sig nöjd med. vad det än må vara. men det är en svår fråga, eftersom ingen människa är en ö och alla har olika sätt att rättfärdiga sina beteenden. och att ändra vilken vana som helst tar tid.


jag tycker inte det är fel i sig att ta bort hår. det kan absolut vara en smaksak, men det är väldigt stor skillnad på att göra det för sin egen skull (på riktigt) och att integrera det i sin egen vardag som en slags tvångstanke i ren panik över att inte stämma överens med vad FRIDA har sagt till en sen en var tolv.


så ja, jag har ju nu varit en hårig, äcklig, okvinnlig person i elva år. jag kände att det är fan dags att komma ut ur grottan och bete mig civiliserat.
eftersom alla säger att det är så mycket skönare och fräschare utan hår under armarna tänkte jag att jag skulle göra en empirisk studie i ämnet och passande nog hittade jag ett häng gamla rakhyvlar från mina tidiga tonår i en låda.

jag rakade mig under ena armen och tänker så fortsätta med till nyår.
under vilken arm kommer det kännas fräschast?
kommer jag känna mig kvinnligare på vänstersidan?
hur kommer jag uppleva den tid det tar att raka sig?
kommer det uppstå andra konsekvenser av detta (hudproblem, att vänstersidan av mig får fler ragg eller mer respekt av andra fellow rakare? osv osv)


uppdatering nr 1:
jag saknar det redan.
stubben killar och sticks
jag har inte fått ragg.

jag ser nu på bilderna att jag så otroligt passande har likadana armar som venus - gudinnan som gilette försäker pådyvla en att en ska bli om en rakar sig. undrar hur venus gör då när hon rakar sig egentligen, hon har ju inga armar. (hon kanske har lagt ut det på entreprenad hos en kerub eller nåt, hon är ju ändå gudinna).
men kul att de säger att "raka dig, så blir dina armar amputerade, och du blir en marmorstaty." fast fatta vilka behändiga kvinnor, inte kommer de göra revolution inte...
OMG. jag har haft 22 besökare idag. det här är ju fan rekord!!!

torsdag 22 september 2011

linalainen


det är är lina och jag. såhär ser det oftast ut när vi umgås.

linas och min vänskap började med ett målarfärgskrig som resulterade i en stor målarfärgshand över mitt vänstra bröst, sen dess har det bara gått utför. vi brukar dricka oerhörda mängder kaffe eller öl, prata om varför det är ett barn på klassåterträffen, och sitta fastknutna i varandra på replängds avstånd under vilda rop. lina är alldeles lagom stor för att helt plötsligt börja bära runt på, vi lockar fram någon slags primitivt intern och tvivelaktig humor hos varandra och när nånting suger säger lina att det ordnar sig och så gör det det. hurra för lina!!!

nu har denna stora lilla fantastiska människa åkt till sydamerika för att förlusta sig i tre månader. fy satan så kul hon kommer ha, och fy satan vad kul jag vill att hon ska ha.

och shit vad jag längtar tills hon kommer hem igen!

söndag 18 september 2011

mango


tack där kom det. och jag som hade tänkt mig vara stoisk och rationell i evigheters evighet amen.

det är saker som inte finns längre.
och jag vill inte heller ha dem som förr, men jag saknar dom ändå.
och blir sentimental.
försöker min vanliga taktik för att lätta upp stämningen (eller hur var det nu?)- betapet och kings of leon. det går sådär r/t brandväggshelvete.

"om det inte finns något som har betydelse finns det inte något att rädda"

fredag 16 september 2011

en utdöd bläckfisk, tack!

jag är ju tydligen helt nyinflyttad till uppsala och kan därför casha in en massa erbjudanden från olika ställen i uppsala. det är trevligt, fick till exempel 15 dagars gratis busskort i hela länet, lite fika och en spökreflex. det är ju allmänt sympatiskt. sen kollar jag igenom ett rabatthäfte och hittar det här - 50% rabatt på en utdöd bläckfisk. jag tycker att det här är fruktansvärt kul. vad ska jag ha en utdöd bläckfisk till? och är det över huvudtaget såhär etiskt försvarbart att rea ut någon som är utdöd? och var det verkligen det bästa de kunde komma på???

bah "aaah, en ny invånare i vår lilla stad, vi måste fjäska för'n!!! vad ska vi erbjuda???? aaaah, tänk tänk tänk!!! en karta? nej för slätstruket! en påse små bollar? nej nej nuuu vet vi, ett torkat gammalt blötdjur som inte finns, där satt den!!!"

såhär har jag det.


nu bor jag alltså (sen en och en halv månad iofs) i en trea med erik och för tillfället en till disa. det är fett najs. vi har det väldigt inbott och ingrott och containerfyndat och hemodlat och det är små prylar som gör en glad överallt. tänkte att jag skulle visa upp den här koseligheten litegrann.


några flamingo-bönor som erik (helt utan medhjälp av photoshop) håller på att odla


mitt sovrumsfönster. fittgardiner från gamla mormors garderob, hawaiigirlang från nya zeeland, lite spexdrakar i fönstret och en massa nässlor på tork. och en porrig lampa, en sån som man tänder efter klockan tolv på lördagskvällen enligt karln jag köpte den av.

hyllan i köket. say hello to my little friends a.k.a pepparkvarnarna med megalomani. och för övrigt ligger det squashar överallt. på hyllor, i lådår, längs väggarna, allihop ser ut att ligga i en tunna.

igår plockade jag kopiösa mängder äpplen som jag trädde upp på snören för torkning= fiberrikt foder fram till påsk.

besticklådan innehåller ett stycke sked (som nu har gått sönder), ett par ätpinnar, fyra coctailgafflar med flamingosar på och diverse plastpryttlar. om du vill komma hit och äta äpplen/squasch/örtsalt eller valfritt annat, ta med en egen sked.


fina randiga tomater på balkongen. löööv.och jag som skulle plugga...

torsdag 15 september 2011

amenåh!

jag hade ju en massa fina bilder att visa upp, på den försmädliga besticklådan och några flamingosar erik har börjat odla. och på att jag har fått ett erbjudande på att köpa utdöda bläckfiskar för halva priset. men se nej det gick inte för sig. herr blogspot/UpUnet har inte alla makaroner på övervåningen om jag säger så. jag får be om att återkomma.

jag har varit missklädsamt bakfull hela dagen. suttit i skolan och fått en inre kris av traumatologin jag förväntas kunna lära mig denna termin. sen uträttat ärenden på stan, såsom att hämta ut en påse med allsköns uppsala-fjäsk (för att de tror att jag är nyinflyttad, häh), röntgat mitt knä och katschingat lite grann. sen kom jag hem, räddade en av mina solrosor som blivit katia-skadad och plockade fem miljoner äpplen som jag inte alls förstår hur jag ska orka äta upp. fikade lite med maja och pratade med paula. odiladi odiladi hoppsan vilken dag! nu är jag trött som en skottkärra.

imorgon kommer min kära mamma hit. vi ska äta sushi, lösa melodikrysset och hänga i skogen. det kommer bli mycket trevligt, och roligt för henne att se min stolliga boning med squashar som gömmer sig överallt, äpplen i taket och pastellfärger en masse. eller så kommer hon bara undra vad som gick fel med det lilla livet. näe jag tror hon gillart.

tisdag 13 september 2011

svämp

sven och jag var ute i skogen och plockade svamp. vi hittade inte så många men det var trevligt ändå. och det var väldigt gott med varm choklad i snyltkåsan.
nu har jag en miljard saker att göra, bäst jag tar en till öl.

måndag 12 september 2011

kunskapskryssningen


i helgen var vi ju på kryssning. kunskapskryssning. (vilket, något krasst uttryckt, innebär att 75 panchisar och jag sitter i ett rum som är litet och kvavt och blir mindfuckade).
det var väldigt kul. vi ombordade fartyget på eftermiddagen och för säkerhets skull bältade jag erik på en gång. bälten ingick tydligen i priset och pappa betalade.

det hela skulle börja med en föreläsning om rymden och sedan välkomstdrink. jag passade på att ta kort på en lång trång gång (som jag onekligen blev oerhört sugen på att springa naken igenom i ett oerhört onyktert tillstånd).

jag hann oxå med att bli för jävla hungrig och sur. längst ner i min väska hittade jag en sorglig bit knäckebröd. sen hittade vi konferenslokalen och jag kunde freeloada kopiösa mängder kaffe, frukt och funderade även på att sno deras tallrikar med fina båtar på.

och som sig bör(?) får jag någon sorts alkoholistpersona när jag umgås med ...folk... drack provsmakningswhisky från helvetet bara för att det var gratis och ser även denna lilla porträttbild i eriks block som han ritat när han borde sitta och anteckna hur många atomer det finns i universum (10 upphöjt till 500).


efter föreläsningen försegicks det ett stort tabberas som resulterade i någon form av parasympatisk chock. denna avhjälptes bäst genom att gå ut och fisa på däck och titta på månen tills det var dags att hiva i sig finlandsbåtsölen. (det fanns dock ingen dallerpudding på hela buffen, men till efterrätt kunde man äta gout cheese. gout. som i gikt. kul att göra ost på kristalliserad urinsyra hämtad från nåns stortå, men jag dömer ingen)
sen gick vi ner i båtens innandöme igen för att berusa oss och spela bort alla våra pengar och sjunga karaoke. berusningen var kanske det enda som gick bra, för banditen var inte ens enarmad och då vägrar jag spela av ren tjurighet. och karaoken gjordes om till ett white-trash dansgolv precis när vi skulle välja låt. vi spenderade resten av kvällen och våra pengar i en pub med en trubadur som spelade "fånt ja en körv"

dagen efter gick vi på föreläsningar och blev oerhört bildade. åsa nilsonne var skitbra, snackade om mindfulness och var allmänt skojig. en snubbe snackade om en magnetkamera och sitt fikarum, det hade kunnat vara lite mer relevant med annan information än var han äter sina bullar. en tjej snackade om organtrafficking så att jag fick obehagsrysningar. sen snackade sista föreläsaren om vad som gör honor och hanar till det de är rent genetiskt och hormonellt och vilka mellanting det finns. och att djur inte alls bara ligger i reproduktionssyfte, utan kan göra det för att det är dåligt väder eller för att de gillart. alltså äre natuuurligt. sen lärde jag honom det otroligt värda ordet slidkrans, för han envisades med att säga mödomshinna och behövde stoppas.
till sist fikade vi lite till och hittade en glad banan. och jag köpte fruktansvärda mängder sprit, vi och öl och befarade att lyckan skulle sluta ungefär vid tullens giljotin. men jag lever. och jag ska göra så fett mycket likör. och jag är sjukligt allmänbildad. wohoo!!!!

tio fina saker som hänt idag.

 1. bästa sylten på gröten i morse. hallon med kardemumma och apelsinskal
 2. sofia kommer och säger att klart vi ska skriva c-uppsats tillsammans
 3. lunchar med folk från min förra klass, long time no see. jag saknar dom lite.
 4. blir mobbad av folk från min förra klass för att jag inte har en iphone.
 5. bestämmer vinhäng med en galen människa, kommer bli fett najs!
 6. skickar rörpost med blodprov i på jobbet. det känns alltid lika ballt.
 7. hade en för övrigt fin jobbkväll.
 8. bästa kombon har rensat avloppet i duschen när jag kommer hem. tack för den uteblivna kräkningen
 9. städade snällt mitt rum på uppmaning av mig själv när jag kom hem. det är tur att jag är så lydig.
 10. hittade en halv flaska pepsi och fusktatueringar med lingonmotiv bland diverse skrot. måndagskvällen är gjord!!

torsdag 8 september 2011

dallerpudding

jag har varit sjukt effektiv senaste dagarna, därav undermåligt bloggande. det har pluggats, jobbats, klättrats, tittats på lilla sjöjungfrun, krokimodellats, pysslats i hemmet, hängts, sovits (alldeles för lite) och plockats lite bläcksvamp på närmaste gräsmatta.

nu är det officiellt helg för min del trots att det är torsdag kl 10.58.
jag, min bror, min far och hans brud ska åka på kunskapskryssning till åland. han var på det förra året och kom hem alldeles lyrisk, svamlade om higgs partikel, konstiga virus och hade en vodkaflaska med till mig. jag tror det kommer bli ungefär samma sak nu (fast jag ska köpa aaasmycket sprit å göra sjuukt mycket slånbärslikör i år).

jag och min bror kommer eventuellt sänka medelåldern på hela fartyget med cirka 72 år, och jag har fått direktiv att vara hel och ren av min far. jag förstår inte vad det betyder. hallå lixom, det går inte att säga en sån sak till mig, det finns inte i mitt vokabulär. jag ser mig själv framför mig stå där vid en enarmad bandit, äta dallerpudding, ha kuddkrig med min bror och vara lika skitig som jag var när vi åkte finlandsfärja när jag var fem år. det här kommer bli en feeest! en superallmänbildande feeeest!!!

måndag 5 september 2011

snälla

snälla ipod. du kan ju inte bara lämna mig såhär efter fyra års dejtande. vi har ju varit överallt tillsammans, betyder det ingenting längre?
förlåt för alla gånger jag tappat dig i marken och du troget fortsätter fungera, förlåt för alla gånger jag ofrivilligt badat dig eller fryst ner dig. jag inser ju att jag många gånger tagit dig för givet och jag hoppas du vill ge mig en sista chans. jag lovar att du ska få sova på en liten sammetskudde varje natt och bli matad med den allra bästa musiken.

(men jag skulle ändå vilja fråga varför du får en hjärtattack av att jag sätter mig på dig och inte av att jag tappar dig på asfalten i hög cykelhastighet. försöker du säga att jag har en benig röv eller vad är det frågan om?)

söndag 4 september 2011

den bästa helgen

den här helgen har varit sjukt najs. på lördagsmorgonen åkte jag till min gamla kombo emma och drack kaffe och snackade om en massa fina vettiga saker som hur man ska rädda barnen från könsstereotypighet och annat elände. sen cyklade jag och hulken ut och klättrade med mycket bra resultat, lite lagom fina blåmärken och en avklarad 7+ på 15 meter och väldigt gott kaffe.

efter detta cyklade jag hemåt och plockade ett fett gäng nässlor på vägen. dessa blev sedan mina nya (ätbara) gardiner och det luktade april i hela hemmet.

på kvällen kom frida förbi och vi firade våran femårsdag med vin, makaroner, historiskt bildspel, glass och trams. här är vi, en episk afton i november 2006.

och här är vi med fem ljus i glassen igår

jag hade en thailändsk papperlykta på lager och denna gick vi ut och firade iväg med pompa och ståt. den färdades i tre sekunder (medan vi sa "aaawww") innan den fastnade i närmsta träd och frida blev totalt panikslaget övertygad om att den skulle sätta eld på hela flogsta (vilket den aldrig gjorde). men kul var det.

efter detta ballade kvällen ur med en väldigt rolig filminspelning och en proportionelig urlackning på facebook. och jag älskar dig pussfisk!

söndagen har varit genomgående helt lyckligt random. jag har gjort inte alls det jag hade tänkt göra (klättra). istället har saker bara hänt och tillfällen har tagits i akt och folk har dykt upp och allt har vart jädrigt gött.
frida och jag promenerade halvvägs till stan och hade det trevligt, sen avvek jag för att återfalla i min nässelplockarfrenzy. gick hem och skapade ännu en ätbar gardin. det plingade på dörren, där står eriks familj som kommer med äpplen, älggräs-örtsalt, fin hund och allmänt fina existens. örtsaltet säger till mig på örtsalt-språk att den vill ha kompisar, och varför har jag tusen små krukor krydderier på balkongen om det inte är för att göra salt?
det blev:
 • nässlor/libbsticka-salt
 • fint gult salt med rosmarin och ringblomma
 • salt med koriander, gräslök och basilika
 • citronbasilika, oregano och nässel-salt
(en tar helt enkelt färska örter, mixar dem i matberedare tills de finfördelats, häller i salt och fortsätter mixa, så drar saltet till sig örtsafterna och det blir en feeeest för smaklökarna!!!!)
...och jag tror det blir mer för ingeborgs gamla matberedare är en riktig ardennerhäst när det kommer till att mixa saker.

rätt vad det är kommer katrin förbi. fina gamla vän. vi drar ut till hågas indienfestival och dricker koffelikoffeli. där sitter en jesper, en polare till henne och vi snackar om hur liten världen är tills tamineh, en annan bekant jag inte träffat på fyra år kommer dit och med sin blotta uppenbarelse bekräftar att världen är just liten. hon pluggar till läkare i budapest och känner killen jag var dödligt kär i som tioåring...haha. iallafall sitter vi i flera timmar som flyger iväg och varför kan inte tillvaron bjuda på såna här fina oplanerade dagar och reunions hela tiden? till slut drar alla hemåt och jag får en inbjudan att komma till budapest när jag helst behagar.
och det visar sig att jeppe och jag bor grannar. fina flogsta, du är ju som bullerbyn!

jag lagar mat och elina kommer över. vi pratar om handarbeten och tröjstickning och äter glass och tittar på en massa gamla bilder jag fotat och framkallat (och som inom en snar framtid successivt ska börja pryda mitt hem).

och här drar undertecknad en lycklig suck.