söndag 29 juni 2008

slöa och osnygga människor

den här skylten finns på säters mentalvårdsmuseum. beakta att en manlig vårdelev tjänade endast 3.20 kronor mer i månaden än en kvinnlig översköterska. och att de vanliga sköterskorna tjänade drygt hälften av en manlig skötare, men jobbade 1,8 timmar mer per vecka. och det här var ändå värsta chansen för kvinnorna eftersom rösträtten kom 1919, rätten att gå i läroverk kom 1927.
om en ser på museet med tidens perspektiv så var det det bästa som kunde erbjudas. då snickrade anhöriga träburar hemma åt sina galna familjemedlemmar (som kanske hade cp-skada, var manodepressiva, eller på nåt vis oregerliga(t.ex vad vi idag skulle ge en bokstavsdiagnos)).
på säters fick de arbeta och genomgå behandlingar läkarvetenskapen trodde funkade, kroppstempererade bad i ett dygn, insulinkoma, elchocker, ingen medicin fanns och psykoanalysen var inte uppfunnen. de gjorde ju vad deras tids vetenskap ansåg vara riktigt. idag tänker vi inte så, så det är lätt att tro att vårdapparaten var helt vansinnig. för det är ju inte alls vansinnigt att totalhospitalisera människor som inte mår bra, som händer idag.
en annan sak som var väldigt intressant är att eftersom de inte hade kunskap om olika sjukdomar och tillstånd kunde de inte placera människor med liknande sjukdomar tillsammans, utan de placerade patienterna efter hur de betedde sig.
lugn till halvorolig.
orolig.
slöa och osnygga.
stormande.
så, en exemplariskt uppförande mörderska kunde placeras på samma avdelning som en kvinna som led av förlossningspsykos.
en ung kille som inte mådde bra placerades, i förebyggande syfte (ifall han skulle komma på tanken att mörda nån, fastän han aldig visat våldsamma tendenser) på samma avdelning som en rånmördande yrkesbrottsling.
jag hade väntat mig långs mörka ångestfyllda korridorer med montrar där de visade upp tumskruvar och tusen miljarder tvångströjor, men istället var hela området väldigt vackert och prydligt. visst hade de tvångströjor, men alla låg inte fastbundna. det är schysst när en kan få sina farhågor gå upp i rök, få en mer nyanserad bild av saker, även om det inte stämmer in med hur en skulle vilja att folk gjorde nu.
grymt museum, gå dit!




annars har jag slagit sönder gamla flaskor med en hammare. mosaikpill + sommarpratare is the shit!
förresten lyssna på maj brith bergström walan. helt underbar liten gumma som gjort asmycket för sexualundervisningen i sverige, som talar om hela sitt livs gärning med sin jättefina gamla gum-röst, så totalt utan tillstymmelse till skryt eller överlägsenhet, bara med en sån självklarhet som bara så otroligt vettiga, kloka och välgörande människor kan ha
http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/sandningsarkiv.asp?programID=2071
där finns även lars winnerbäck som var rätt schysst, men maj-briht in my heart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

say it! (och vinn unika handarbeten!)