onsdag 30 januari 2013

frö i brist på snö

det regnar och töar. jag flyttpackar och drömmer om små små växter.
tar en paus från fixandet och går lös på runåbergs fröer. nu har jag beställt ungefär allt de hade, bland annat grönkål, tomat, koriander, rödbeta och bondböna, gaaaaah vad gott.
 ska även prova lite skojsigenheter som lin, kamomill och såpnejlika. det här kommer bli gött.
 jag kommer ha en massa massa frön alltså, har en hel de sparat från förra året också.
säg till mig om ni vill ha några fröer istället för att gå och köpa på plantagen, det här är ekologiska fröer av gamla kultursorter, mycket bättre!!!!

här är några bilder från förra årets försådder :)

sockerärtor


ecstacy... jag menar koriander

min lilla plantskola

övervintrad grönkål

hjärtblad på basilikan

små små blad, det är kärlek det.

måndag 21 januari 2013

obsessive compulsive disorder



 jag märker en viss tendens i mitt beteende. med allt tätare intervaller skor jag mig i robusta pjäxor och beger mig ut på vita vidder. jag kan som inte motstå det, det är nåt som bara måste göras, annars blir allting fel.


och när jag farit runt tills det är kväller kommer ett annat begär och smyger sig på; att ta bilder på himlen, särskilt om den skiftar i rosa. annars kommer nåt annat att gå fel.


för att gardera mig mot oegentligheter gick jag därefter och köpte mig en redig yxa, ifall jag nu skulle misslyckas med farandet och himlafotandet och allt skulle gå fel.

APOKALYPS, du skrämmer mig ej!!!

det är det här som är det fina med livet

-21, frost i polokragen och solsken i blick.

domherrar i trädet utanför mitt fönster

solreflexer

vatten. i alla former.

väldigt små detaljer.

djur. som sitter stilla...

...eller rör på sig. det är inte så noga.

längdskidåkning

frukt och bär

att gå runt knuten och se det här
långfärdsskridskoåkande med goda vänner.

släpljus

carcassonne och våfflor






... och även att sova varmt och gott i tält när det är sju minusgrader (eller mer).

torsdag 17 januari 2013

jag har ägnat mig åt fotvård om nån vill veta.

diabild från en buss i indien, det var skitiga fötter det.

igår gick jag till klättringen och tillbaka. plus ellens och min promenad.
idag gick jag till träning+klättring och tillbaka.
plus att klättringen innebär oerhört trånga skor och allmän livsleda för fötterna.
så när jag kom hem tog jag ett fotbad. hade nån gammal påse med vad jag trodde var nån slags salt. men det var karbamid, alltså urinsyra, alltså samma ämne som används till avisning av flygplansvingar och som konsistensgivare i tuggummi. och som, om det finns i för stora mängder inuti kroppen, till exempel vid njursvikt, ger väldig klåda.
utanpå huden däremot, där ska det tydligen vara bra eftersom det finns i typ alla hudkrämer som finns.
märkligt ämne det där, lite stolt över min mångsidighet skulle jag vara om jag var karbamid.

nu är mina fötter finfina och glada och insmorda i ekologisk olivolja.
vi ska ta oss en tupplur, jag och fötterna. vi har ju trots allt gått en mil, tränat ett pass som hette functional, och klättrat i små små skor. oj oj oj.

snön


 jag var ledig igår. tack för det.


gick för att möta ellen och gå mot tant grön för att inhandla vegankorvförråd för framtid grillningar.
det är så sjukt vackert ute nu med all snö.

 hågaån med odefinierade djurspår.


 jag lyckades peta in typ kondens mellan linsen och uv-filtret, därav det suggestiva suddet. undrskattat det här med att preparera gluggen med valfri hinna av någonting för oanade effekter. jag har hört om fotografer som smörjer in filtret men vaselin, det måste jag pröva!

efter skogsturen gick jag och klättrade med berra. på vägen hem gick jag förbi tropiska växthuset där jag rent ut sagt skamligt aldrig varit fastän jag bott här i sex år. så jag ska gå dit idag och fota alla växter, tjohoo!!

mosig och snöig kom jag sen hem och väckte klimpen, flarnet, roland eller vad hon nu heter och vi lagade finmiddag, spelade carcassonne och stack ut på en helfin dumpsterrunda. halv två bäddade jag åt mig ute i snön för att inviga min nya vintersovsäck. oh så gott och varmt jag sov :)

lördag 12 januari 2013

långfärdsdag mot korv


ellen och jag drog på oss skrillorna igår och for till fjällnora. på väg från busshållplatsen till isen fick vi lift med uppsala nya tidning som utpressade oss till att vara med på intervju mot att vi fick skjuts. helt okej deal ändå, ska kolla i unt sen idag vad det blev av det. iallafall stod fotografen och tog miljarders bilder när jag med skiftnyckel försöker få på mig mina forntida skridskor på ett par alldeles för sladdriga kängor. vilket scoop!


sen for vi iväg och ellen som hade skodon och medar av mer nutida art brassade på rätt bra medan jag vinglade runt och fick kramp i musculus abductor digiti minimi. men jag var glad ändå och tog fina bilder med sparsmakad färgskala.

efter en runda på typ en mil kände jag ett behov av att rasta eldstålet och spenderade således en halvtimme i rök från sur ved innan det tog fyr ordentligt. ellen kom tillbaka från sin ytterligare runda och vi grillade obligatorisk sojakorv och hade det ytterst koseligt.

en rökpust som framkallade dessa fina miner.
sen liftade vi hem och jag gick raka vägen till sirius loppmarknad och köpte ett par stabila doningar till pjäxor för 50 spänn för vidare färder.

torsdag 10 januari 2013

alexander

R.I.P alexander
s
läste i tidningen att den sista svanen i svandammen har blivit avlivad på grund av ålder och värk och dåliga fötter. hoppas han har det bättre nu. den här bilden tog jag en tidig morgon i somras när jag var ute på en av mina första turer med nya kameran.

fredag 4 januari 2013

bild #1

stonehenge, 2005
jag och en galen snubbe i en minibuss bilade söderut från nånstans i skottland. mitt i natten åkte vi förbi stonehenge.
jag tyckte att det var en bra ide att klättra över stängslet, men det tyckte inte vakterna (som nästan bar ut mig).
dagen efter åkte vi tillbaka och rastade hundern.


bilderna va.

jag breddade layouten här litegrann som ni kanske märkt.
det är så att jag har en jääävla massa bilder överallt, på hyllor, i lådor, längs väggarna och på hårddisk. de bara ligger där. så kan jag ju inte ha det, de är ju fina och måste visas upp. jag har funderat på var jag ska publicera dem. jag vill ju att ni ska se dem och ge feedback. facebook kommer bara vilja äga dem och att starta en till blogg med bara foton ids jag inte. så jag lägger dem här, säg vad ni tycker!

när jag var tolv år kanske fick jag min första kompaktkamera i present, sen dess har det bara gått utför. (eller uppför?? jag har aldrig fattat vad som är dåligt med att det går utför, kul ju, swisch säger det, kanske i femti knyck, det är ju det som är det fina med livet. och om nån säger att det går uppför, är det dåligt eller bra? jag tänker uppför som i att gå uppför ett berg, klart det är knegigt, men du är ju på väg upp för ett berg för fasen, det är ju det vettigaste en kan syssla med i dagens samhälle!)

iallafall, jag började fota utav bara fan, sen gick jag foto på gymnasiet och tillbringade en ansenlig tid i olika fotolabb (tur att jag ätit mina morötter = bra mörkerseende), ett tag efter gymnasiet for jag till indien med min gamla systemkamera och fotade 23 rullar diafilm. på hemvägen köpte jag en liten digitalkamera och gick lös med den, mycket bra för produktiviteten, men mindre bra för mitt analoga manuella kunnande även om bilderna blev bra. efter ett tag pajade skärmen, då skaffade jag en ny liten en som nu varit med mig i vått och torrt (bokstavligen, jag vet inte hur många gånger jag skruvat isär den och torkat den vid närmsta element eller rengjort den med tops halv fyra på natten efter lite för mycket närkontakt med hårspray, deg, öl eller regn)

i somras skaffade jag min nyaste stjärna, en nikon digital systemkamera. HURRA!!!!!
jag gillar vad fotandet gör med mig, den får mig att stanna upp och fota sniglar med makrolins när jag annars kanske hade fastnat framför fejan, den får mig att stanna upp och se vad som finns omkring mig, oavsett om jag tar bilder eller inte, den ger mig en massa minnen och den gör mig kreativ.

bilderna jag kommer lägga upp kommer av förklarliga skäl från mina digitalkameror. nån gång kanske jag får chansen att scanna in några gamla också.
och jag kommer ju förhoppningsvis skriva vanliga blogginlägg också, sådär som jag gjorde förr.
tänker nån att den vill använda någon bild eller så så hör av er.


onsdag 2 januari 2013

AMAGAAAAAAD!!!!! Är bloggen återuppstånden? Det fryser i helvetet!!!?



...vi får se... jag har lite planer för det här, dvs jag är pepp på att på nåt vis sprida nån slags dokumentation av mitt liv till folk och fä. Men det här med att sitta vid en dator va, är inte det lite omodernt såhär 2013, borde vi inte ha kommit längre i evolutionen? Va?

Hur som helst, jag tänker att det skulle passa bra med en årsredovisning såhär inför min presumtiva reuinon med bloggosfären.
Vem var det jag var nu igen?

Vad har jag gjort som är så jävla speciellt?

Och varför hör jag aldrig av mig?

JANUARI
Året började med att jag däckade klockan tio på nyårskvällen och vaknade fyra på morgonen, festen höll fortfarande på och utvecklades till en sequel av Shortbus. Jag själv spenderade resten av festen mellan en oljepanna och en tvättmaskin. Vad jag gjorde där vill inte min mamma veta.
Jag vinglade sedan hem och packade inför årets skidresa. En vecka i Idre med ett gäng polers. Det var urballning utan dess like, det streakades, prejades i backen, tittades på film, och ficks träningsvärk av alla
skrattkramper i liften.
julklapps-onepiecen fick följa med ut i backen i brist på 80-tals overall.
Väl hemma igen släntrade jag in på min gamla klass examensfest. Oh så fint och nostalgiskt det var. Sen hade gamla klassen examen och jag och Sofia var fanbärare, fint var det och fest var det sen, kul kul!!!
Resten av januari antar jag att jag och Sofia skrev uppsats, nåt slags skolarbete lär vi i alla fall ha utfört. Förutom att det var skittråkigt hade vi jävligt roligt tillsammans.
Jag gick även till min läkare och sa: Skicka mig till psykvården eller skjut mig. Han skrev en remiss till en psykolog för mina konstiga moodswings.
Och justja, jag tatuerade mig ju också, en cykel på vänster underarm. Jag är sjukt nöjd med den.

FEBRUARI
I februari for jag hem till mina päron som skulle sälja huset, jag rensade ut en massa gammal bråte och hängde i snön. Det var sentimentalt men fint. Min kombo Erik for till japan, och jag började utnyttja hans rum och även hela resten av lägenheten till försådd av alla olika frön jag kunde hitta. Blev smått besatt och kunde inte låta en endaste liten kruka vara tom.
dom kommer upp så satans snabbt, ärtorna!!!
I en februarisk vinterstorm cyklade jag en kväll till min vän sandra för kakbakskväll, gråtfärdig av blötsnö gnällde jag mig in i hennes lägenhet, samtliga inblandade var sura och griniga.
en klump deg gjorde mig glad
Samtliga inblandade tinade upp efter perversa mängder socker och hela kalaset slutade i en stor skratthög på golvet. Fiiina köömpisar!!!
Vi klättrade en himla massa också, och åkte långfärdsskridskor. Eventuellt pluggade jag också, men det har jag förträngt.

MARS
I mars växte det som satan i alla krukor hemma på alla plana ytor. Gött var det att se allting fint komma upp.
Klättergänget for ut på årets första ute-bouldersession.
Det gjordes fin brasa och slets sten. Vi började leta farkoster som kunde ta oss ner för att klättra i frankrike. Jag hade oxå utbildningens sista praktik, på ett äldreboende. Det gick bra men var definitivt inte min kopp te.  Jobbade en del extra emellan och var fett trött.

APRIL
Vi for ett gäng glada klättrare till frankrike och härjade. Det var glada miner, baguetter, multipitch bland vild rosmarin, medelhavsbad, dödsförakt och tentaplugg i bilen.
sjukt fina berg, sjukt fin resa.
Kom hem lagom till sluttentan i plugget. Tänkte att det här går nog på håret. Hade även praktiskt slutprov vilket jag klarade med bravur och fick en joddlande flamingo av Sofia i present för. Sen började nässlorna komma och jag blev besatt av att göra nässelpesto, såtillvida att jag nästan ditchade pride, valborg och min egen födelsedag för att äta detta.
Pappa kom hit och vi fixade ny bostad åt min kajak (om jag bara hann ut lite mer!!!)
Och jag började greja lite i landet och plantera om alla galna plantor som började överta mitt hem.

MAJ
I maj var jag ute och bouldrade en del och min bror kom hit och hälsade på. Vi hade mycket trevligt. Jag började plantera ut lite grejer i kolonilotten och inreda balkongen till ett eldorado av grönhet.
gött!
En nära släkting gick mycket sorgligt bort och alla var på hans väldigt fina begravning. Rutiga skjortor och mycket smör på mackan gör att han alltid finns kvar.
Vi hade sluttjoffs av skolskit och fick mycket bra respons på vår C-uppsats. Sen var det en del annan plickaploppa som skulle fixas i skolan, men jag roade mig i skånelandet med finfolk och finfä och undrade än en gång varför jag inte bor i malmö.
syrrans glada hund i det gröna malmö      
Sen kom jag hem och vi hade examensfest med min nyaste klass som nu är gammal den med. Fett vare. Kvällen slutade på norrlands med otippat sällskap.


JUNI
Den 2 juni tog jag sjuksköterskeexamen barfota i fem plusgrader. Fin ceremoni och urmulligt firande på hemmaplan.
bästa sofia och jag på examen
Två dagar efter började jag jobba på urologen. Förstod först inte vad jag höll på med och varför folk kallade mig för sjuksköterska. Men fake it til you make it tänkte jag och körde på. Alla kollegor var och är fortfarande toppen.
Också hängde jag på festival på min gamla folkhögskole-ö.
fem år sen sist, alldeles för länge!!!
Det var finfin reunion, galen dans och väldigt kul. Sen dök en person upp och klantade sig, det sved men blev lugnt. Jag köpte en kamera i examenspresent från alla och mig själv och började fota utav bara fan. Mycket sniglar, insekter och växter som jag hittade ute i spenaten. Själv började jag sova utanför min balkong under ett träd. Jätteglad och sommarmanisk och det växte så det knakade på kolonilotten och balkongen.
Firade midsommar med gamla vänner på olika ställen utanför falun, badade, drack bärs och gick nästan aldrig och la mig. Hängde bakis med släkten i stugan dagen efter och hade det riktigt smutt.

JULI
Började gå självständigt på jobbet och det gick jättebra, stretade på. For till Växjö och hälsade på en kär bror och ett kärt ex.
silerhåren
Vi fotade sileshår, sov ute, gick barfota, pallade hallon, drack öl och cyklade runt i sommaren.
beet the system!
Hemmavid började jag hänga allt mer, även skedvis, med grannen. Skördade käk från lotten och klättrade när det inte regnade, dvs klättrade alldeles för lite. Fotade hur mycket som helst och rotade runt bland mina växter.
en kuse som lyfter upp larvernas motsvarighet till peter harryson uppför ett berg vi faktiskt klättrade upp på och samtidigt blev väckta av ett vildsvin

AUGUSTI
For till Urkult och levde loppan, skeden blev nåt mer. Det bastades en massa. Jag såg hela två band och åkte lerkana med kidsen. Kom hem, fortsatte jobbandet, hade borrelia, dumpstrade, hängde på gräse utanför mitt hus.
bästa kombon och jag.
Trodde att det där med grannskeden var nåt bra. Kul var det i alla fall tills min obligatoriska höstdepp med medföljande jobbsvacka smög in. Hängde runt hemma, ute i skogen, skördade asmycket bondbönor, rödbetor och squash. Plockade sinnessjuka mängder svamp i stugan och överallt.

SEPTEMBER
Nu började det gå utför. Nu var det inte så kul längre. Ångest varje dag. Längtade mest efter bättre tider och semestervecka med brorsan och mamman.


Lite bra var det iallafall. Skördade jättemycket käk från lotten. Gott var det. Började nya kursen i Lindy hop med frida, fett kul!

OKTOBER
For till Mallis på extremt välbehövlig semester. Tog tidiga morgondopp, spelade yatzy och matade bläckfiskar.
här bodde bläckfiskarna.
Det var fint, jag tappade tidsuppfattningen. Kom hem och blev dumpad. Kastade alla mina tallrikar i väggen och kände mig allmänt lurad och asförbannad.
var kattvakt åt den här galningen och hans mamma.
Fick besked om icke-längre-student-relaterad utkastning ur lägenhet, jobbet var jobbigt, folk flyttade, framtiden var oviss. Jag satte mig framför Twin Peaks och hets-stickade en tröja dvs genomgick en inre kris. Till slut försökte jag rycka upp mig gick vidare med livet och jobbet och klättringen och deppade mest på grund av andra saker än dumpningen.

NOVEMBER
Började leta nytt plejs, hittade partner. Vi dumpstrade järnet, åkte kundvagn, jonglerade.

looot!
Vi slogs med gräddtårta, jag blev dönad ner i golvet, in i väggen, upp på hyllor, spelade pingis, tänkte att det var för bra för att vara sant. Det var både bra och sant. Hit och dit och upp och ner, holooloooo.  
Och jobbade och jobbade.
här jobbade jag.
Och klättrade en del. Lindy hopade in Fridas golv. Levde loppan med Knäckis. Jobbade alldeles för mycket och försov mig därav...? Började leva igen.

DECEMBER
Missade typ allt snöhäng i Uppsala r/t heltidsjobb. Jobbade, jobbade (egentligen lika mycket som förr men med mer och mer jobbrelaterad sluthet och tidsslukning pga återhämtning på fritiden). Hann gå några fina vinterpromenader iallafall.
vertikal regnbåge!!!
Firade in fina Fridos nya lya, hängde på diverse julfester med olika jobb. Var på en ohemult inspirerande permakulturkurs som gav pepp och bra insikter. Cyklade utan bromsar i midvinterns kalla morgnar och kvällar. Gick in i väggen litegrann och blev av psykolog rekommenderad någon form av utredning. For hem till falun för julfirning, knackade på olika folks dörrar, slöt upp med gamla polers. Åkte till uppsala och juljobbade. For till den jämtländska landsbygdens svärfamilj och åkte bob, kälke, utför, på skorna, fick pussel, fick pussar, hälsade på släkt, pratade med hästar, spelade spel. Skedade med skedarnas sked, knäckarnas knäck. Fick nån skit i ögat på tolvslaget men var glad ändå. 

Ja tack, jag är yr och förlorad och kär.
*  *  *  *  * 

När jag skriver ner det såhär låter det ju som att jag har haft det bananas hela året förutom i september. Det är ju en sida av kakan, jag har min ångest och mina kval, hjärnspöken och otrevligheter, men snart kanske det kommer nån slags källhänvisning till detta så att det reder upp sig.
Ändå hare vart ett himla bra år. Roliga resor, fint folk, goda rödbetor, frustration som lett till förändring istället för bitterhet och jag tror jag har blivit snällare mot mig själv och lite klokare. Tack för det, livet.

I år tänker jag bli bättre på att höra av mig till mina vänner och min familj.
Ni får gärna hjälpa till, jag vill snacka mer med er!!!