söndag 24 juni 2012

kära blöggläsers, jag har inte övergivit er. jag har bara börjat jobba heltid och har ingen lust att vara inomhus framför en dator när jag är ledig. dessutom måste det planteras saker, klättras och drickas öl på balkonger. och paddlas och bakas veganska maränger. och jag har köpt en kamera som måste rastas. därför är jag så seg på att uppdatera. när jag vågar utsätta min gamla skraltiga dator för en miljard bilder att hantera ska jag lägga upp dom och snacka lite mer, ok?

tisdag 12 juni 2012

kärlek på ön

<3

jag har varit på festival på min fina gamla ö med mina fina gamla polare. jättefint var det. vi dansade järnet, drack vin på depparberget, stektes i tältet på morgonen, ballade ur och skrattade väldigt mycket. musiken var sjuuukt bra, salig blandning av gudinne-techno, spattig 20-talsswing, samba, jan hammarlund och lite countryrock med banjo. just as i like it. och att folk var så fina, plockade upp sina ölkapsyler efter sig, dansade barfota och det luktade rökelse och inte sur öl på campingen.
och jag gick på ogräsvandring och blev oerhört mycket mer inspirerad att plocka ogräs att äta, göra salvor av och dricka te på. pepp!!!

nu är jag tillbaka på jobbet med lagom mycket rethosta. men det går bra! och det är kul! och folk är fina! och jag är osannolikt trött (nej det är jag fan inte, det är väldigt sannolikt att jag är trött efter som jag sovit himla för lite och har sjukt mycket nya saker att ta in hela dagarna.)

puss och gonatt!


ps. jag har köpt en svindyr grej, snart kommer ni säkert få se massor av sniglar (hint)

onsdag 6 juni 2012

lite befogat skryt och lite befogad slakt

    jag har nu officiellt:
    • svarat "70 C1, disa, SJUKSKÖTERSKA" (alltså jag har inte skrikit det!) i telefonen på jobbet. (efter att den redan ringt en gång och jag av ren skräck sprang ifrån den för att jag inte visste vad jag skulle säga och det kändes så svindlande att kalla mig själv för sjuksköterska)
    • köttat in en PVK på första försöket efter att min kollega precis failat tre gånger. WIN!!!!
    • administrerat och sedan signerat hela två tabletter alvedon
    I RULE!!! 

    men detta hände igår. idag har jag varit ledig på grund av nationaldag.

    det här är alltså vad jag firat idag (saxat från facebook)

    "Grattis Sverige för din vapenexport, rasistiska tendenser, högerregering, lagbrytande poliser, korkade kulturpolitik, bilvurmande infrastruktur, utkastande av asylsökande till död och tortyr, kvinnohatande män, ojämställda löner, och hur som, nationalism. Allt det ska vi ta ifrån dig utan att låta det bättra ditt namn, för namnet är inget, nationalismen ska dö och gränserna ska öppnas!"


    ja vi har nån slags bild av att sverige är så himla perfekt, men så länge exempelvis tobias billström, könsmaktsordningen och vanliga köttis-medelsvensson härjar fritt i detta land, ska vi fan inte fira nånting.

    för att inte tala om carl-jan granqvist. ni vet den här vinmänniskan, matlagaren, connaisseuren, fjanten etc etc. han har snackat om "genusrealiteter" i vetandets värld i P1. han pratade om manlig och kvinnlig matlagning. bästa nanna johansson refererar till hans uttalande på detta vis <- länk. (alltså verkligen gå in och lyssna, karln besitter ju en oerhörd klarsynthet över inte bara mänsklig anatomi och funktion, utan kan också förmedla sin ur-sunkiga världssyn på ett oerhört aristokratiskt sätt).

    okej, nu utgår jag från att ni har lyssnat.
    hallå där, får jag fråga dig några saker, lille lille lille carl jan? ditt uttalande om att "kvinnor är sköten, de är byggda som sköten och är till för att föda barn. män är spett, lever för njutningen i stunden", känns det som en fräscht världsbild tycker du? (och kom nu inte och skyll på alliansregeringen eller asylpolitiken, för var och en har fan ett ansvar att reflektera över sina åsikter och uppfattningar). genusrealitet? genushittepå? skäms på dig!

    och "laga mat ur skötesliknande kärl". kära lilla lilla gubben. har herrn sett en fitta någon gång? var den 30 cm vid, av rostfritt stål och hade ett handtag, alternativt två öron? 
    ditt resonemang om att se till att avkomman från denna kvinna som är byggd som ett sköte och finns för att föda barn, överlever... alltså, har du hört talas om amning? mycket bra grej har jag hört. behövs definitivt ingen kastrull för detta. och för de som inte ammar, nu är jag inte jätteerfaren om tillredning av ersättning, men jag kan tänka mig att många använder micro, fanns det sådana när du fortfarande hade hjärnkapacitet att tänka?

    för att inte tala om spetten. dessa spett alltså. grillvärldens fallossymbol. njutningen i stunden och hela faderuttan. grillar som aldrig får fjutt, tändvätska överallt, saker blir inte klara i tid, oerhört pretentiösa "kockar" i lika fula förkläden som deras självdistans är låg, barbequesås överallt, späckfett som droppar. njutning sa du? 

    (jo ja iofs, alla är olika, jag ska inte bestämma vad nån annan tycker är upphetsande, men vad som ändå egentligen rent praktiskt sett är upphetsande är ju att få klar sin mat på ett snabbt sätt (kastrull), utan en massa grill-pill och slippa äta den vidbränd eller indränkt i tändvätska, så att en, mätt i magen kan ägna sig åt det där jävla avlandet eller njutningen som det nu tydligen var så himla mycket fokus på)

    och en liten fråga till. de som inte är män eller kvinnor?? vilka matlagningsmetoder får de vara tycker du? hur ska jag definiera mig om jag helst lagar mat i traktörpanna? eller gör en grop, lägger nej en haj, pissar på den och sen väntar i fem år på att käka den. vad har jag för kön då, och framförallt, vad går min sexualitet och mina kroppsfunktioner ut på? snälla carl-jan, du som är ett allsvetande genusorakel, svara!!!!

    jag får som lust att stoppa ett grillspett i ditt urinrör och sen stänga in dig i en kastrull med kokande vatten. (sigmund freud sitter redan där och väntar på dig)




     

    måndag 4 juni 2012

    ja men det är ju måndag idag.

    första dagen på jobbet avklarad.
    jag hade garanterat försovit mig om jag inte vaknat till eriks kaffeskrammel halv sju. (min klocka stod på halv åtta, alltså en halvtimme innan jag skulle börja jobba.)

    kommer sen till jobbet och får en massa info och en massa papper.
    jag och chefen tar hissen till omklädningsrummet så att jag ska få mitt skåp.
    jag har glömt hänglåset på sjätte våningen.
    åker upp, hämtar det och far ner igen.
    låser in mina nycklar i skåpet.
    åker upp till sjätte våningen och ber chefen om en bultsax och får låna ett annat hänglås.
    åker ner igen och fixar låshelvetet.

    åker upp igen, får instruktioner om hur jag går till ungefär andra sidan stan genom kulverten för att fixa passerkort. id ska jag ta med mig.
    åker ner i källaren, öppnar mitt skåp, inser att jag inte har relevant id-handling med mig.
    står i trapphallen och skäms i tio minuter.
    åker upp till avdelningen igen och fortsätter skämmas.
    börjar skämta om mitt orutinerade beteende inför samtliga arbetskamrater.

    och det var det och det var det. och så övade vi på S-HLR, det var kul.

    sen gick jag till stan och köpte ett hänglås med kod, så jag slipper nyckeltjafs. tänkte sen äta min efterlängtade macka jag gjort i ordning på morgonen. kör ner handen i ryggsäcken och hittar en halv limpa bestående av total avsaknad av pålägg. FAIL.
    hittar sen en kär gammal vän som precis köpt jordgubbar. vilken räddare i nöden!

    det kan alltså bara bli bättre det här. och ta i trä.


    söndag 3 juni 2012

    okej hur blev det nu...?

    sjuksköterska. check på den då och det här känns fullständigt osannolikt. 
    det har lixom varit som att jag tänkt att det här blir nog bra och det ska bli skönt att göra klart en utbildning jag påbörjat, men nu när folk sagt grattis till mig i flera dagar fattar jag som inte att det är till mig. på riktigt. för en sjuksköterskeexamen.  
    hur fan gick det här till va?


    börjar jobba imorrn, det kommer säkert bli jättebra. men jag kommer i min officiella förvirring känna det som att jag bara låtsas vara sjuksköterska. iallafall ett tag. 
    och det blir ett helt annat sammanhang, en ny identitet. nu finns inte klassen längre och jag är inte student längre. och nu är alla schemalagda aktiviteter obligatoriska.

    en oerhört smickrande bild från panchis-festen under nollningen. observera att jag har kjolen bak och fram, samt en tub chokladsås i handväskan. morgonen efter festen hade jag blodblåsor på fötterna efter all dans. studentliv i ett nötskal.


    i början av utbilningen (våren 2009) skrev jag ett studentkontrakt med mig själv här på bloggen. här hittar ni det jag tänkte att nu kan det ju vara på sin plats med en utvärdering och lite kommentarer över hur det blev och hur det var.

    "studentkontrakt

    jag har upprättat ett kontrakt med mig själv för att min förestående studietid ska bli så behaglig som möjligt. med tanke på vissa smärre felaktigheter i mitt studiebeteende förra gången (socialpsykologi A ht 2006 reds. anm.) känner jag att det kan vara på sin plats att jag skärper mig i största allmänhet.

    jag disa a.k.a skalman, drulleförsäkring kohlström intygar härmed att jag under denna utbildning kommer att:

    låta bli att...

    ...inleda konstiga relationer som alla blir lednsa och förvirrade av. men dessutom gärna inleda bra relationer, eller varför inte fortsätta med befintliga. (jag har träffat helt fantastiska människor både i skolan och utanför den de här åren. så jävla bra. och en del jobbigheter har det varit. men allt ordnar sig. alla är fina.)

    ...lägga ner efter halva terminen (vilket vore dumt eftersom det är ju då som fysiologin och anatomin börjar:)) (pluggade satan jämte spex och kex under just anatomin, sjukt kul kurs. och jag la aldrig ner, eller jo om en räknar min halvårspaus, och mitt icke-genomförande av ett PM i T3, då jag låg sjuk i spexpest.)

    ...ha prestationsångest. (bra att det bara går att få g eller ig ändå). (ingen prestationsångest här inte. jag hade bättre saker för mig, vila sig i form eller öla sig i form. plus kaffe och pedagogiska sånger)

    ...somna på föreläsningarna (jag ska ta med mig en hink iskallt vatten att hälla över mig själv varje gång jag börjar slockna) (FAIL, jag har väl snittat på att somna efter tio minuter under kanske 60% av föreläsningarna. det enda som hjälpt är stickning eller antecknande. sen har ju vissa föreläsare inte mer än förtjänat att jag smygit ner på golvet mellan stolarna och lagt mig till rätta i några timmar. hah)

    ...dra ut på tiden med tentaplugg och inlämningsuppgifter (förutom PMet i T3 har jag förträngt alla gånger jag skitit i plugget eller lämnat in saker försent av ren trots. men just tentaplugg har jag gjort alldeles ypperligt bra (läs, åkt till frankrike och fjantat runt veckan innan slut-tentan)

    dessutom lovar jag att...


    ...skrattplugga som på den gamla goda tiden (WIN, oj vad det har skrattats! som när jag och sven drack en bib vin och spetsade hälso- och sjukvårdslagen med en skidstav. vi VET hur det ska pluggas!!!)

    ...gå rakryggad inför en viss fellow sjuksköterskestuderande (oj det där var länge sen nu. det var mitt ex. som nu är barnmorska. och världens coolaste och bästa. WIN)

    ...dansa järnet (fuldans med sven i ekoparken efter valborg, fuldans överallt, lindy hop kurs. fett med svett på katuschka. fast ibland är jag nästan för bekväm på min soffa.)

    ...dricka mer mate än kaffe (kaffet vann, koffeintoleransen står på topp!)

    ...lära mig allt jag kan om allt läskigt kroppen håller på med utan at man vet om det (som att det går att vända tarmarna bak och fram, som att en kan ha guttaperka i munnen, som att sprängd pung luktar ostbricka, vad mer vill ni veta?)

    ...ha de godaste matlådorna med mig (jag köpte mat i cafeterian för första gången under hela utbildningen för några veckor sen. det betyder ju inte att mina matlådor har varit kulinariska, men de har definitivt utfodrat mig på tillfredsställande sätt denna tid.)


    detta studentliv kommer även medföra att jag kommer att...


    ...lägga en väsentlig del av min budget på öl (JA)

    ...bli fett hypokondrisk, för att lite längre fram känna mig immun mot allt (JA)

    ...bli nipprig och rastlös av att sitta still (oh herregud ja, jag är glad att jag inte utexamineras till kontorsråtta)

    ...bli mer än hälsosamt nördig. ni som känner mig har allt att frukta (buuuuuh!!!)

    ...sticka kopiösa mängder odefinerbara små lappar i föreläsningssalen, bara för att hålla mig vaken (mest fittor och vantar skulle jag väl kanske säga, men de höll mig vaken)


    ...raida mitt dagliga bröd, och även annat än just bröd på vägen hem till mitt kära lilla hus om kvällarne (mycket bröd och även typ allting annat som existerar har jag släpat hem, det mest episka är ju dock fortfarande när jag och ellen efter den episka kvällen på stocken släpade hem två cykellaster med käk över snötäckta åkrar i 15 minusgrader hem till mig och jag knappt ens visste vart jag bodde.)"


    min fina klasskompis, uppsatspartner och eviga peppmaskin sofia och jag på examensceremonin.

    såhär såg vi ut på julfesten 2009. vi blir då bara snyggare med åren




    näe, om 12 timmar börjar jag mitt arbetsliv. 
    det är bäst jag planterar lite basilika.