onsdag 29 april 2009

i see dead people/we are the robots

igår fyllde jag tjugofyra och jag inledde dagen med att vakna av fem miljarder morgonkåta fåglar som sjöng för mig halv fyra när jag sov på balkongen. tack alla som grattade mig!. sen begav jag mig till skolan för seriöst pluggande av nervsystemet och frågestund med föreläsarna som skrämt slag på hela klassen med all information, men nu sa typ precis det man ville höra: nej vi behöver inte kunna citronsyracykeln utantill (najs, för jag är nöjd med cykeln jag redan hade).
så det känns som att jag i princip fattat galoppen för det vi haft hittills på kursen och nu mest sitter och snappar upp mer eller mindre väsentliga detaljer (för när jag väl fattat lite kan jag lixom inte bärja mig)

idag var det dags för party, och det utspelade sig på patologen.
yes yes vi var på obduktion.

det är egentligen en väldigt konstig grej att stå och kolla på en död människa och dess inre organ bli uppcuttade och undersökta. bara för några dagar sen var det en människa som levde och nu är det lixom bara en kropp som innehåller allt det där en läser om dagarna i ända. alldeles säkert skulle det inte gå så bra alls om det var nån en kände eller kanske fick se ansiktet på. det är en spännande gräns mellan liv och kropp, och spännande mekanismer i det egna huvet som gör att det inte alls känns läskigt att se alla inälvor bli uppskurna och undersökta, kolla in i kraniet och klämma på bukfettet. se tatueringen personen hade och se hårtestar sticka fram bakom skynket som täcker ansiktet, klämma på hjärnan och se något som ser ut som svartvinbärssylt komma ur aortan när den snittas upp.

jag tycker det är grymt fascinerande (fastän det luktar som det gjorde utanför korvfabriken som låg på min gymnasieskolväg).
och jag fattar fortfarande inte att allt det får plats där inne, att det funkar, vi är ju verkligen maskiner som skulle kunna kola när som helst. det är inte mycket som krävs för att hela maskineriet ska balla ur. därför tycker jag att alla ska vara lite mer tacksamma och glada här i livet, det hade kunnat vara jobbigare.

nu har jag gett mig själv ledigt för resten av dagen och planerar att:
  • sy en glossy bikini av lite rester av ett tyg som är med i spexet
  • skriva mail
  • titta med tindrande ögon på mitt fina flamingo-änglaspel jag fick av min ömma moder i födelsedagspresent
  • hämta paula på stationen
  • fira kValborg

tallyho!!!

torsdag 23 april 2009

spina iliaca anterior superior

idag hade jag och ellen en mycket typisk konversation när vi satt ute i solen på BMC:s innergård och åt lunch. den gick ungefär såhär:
D: shit alltså, allting i kroppen beror ju på en massa elektriska impulser! vi är ju hattifnattar allihopa!
(det ska tilläggas att hela klassen håller på med ett slags kollektivt ihopbrytande under de ofattbara mängder kroppslig information som fullkomligt väller över oss av tysk-brytande cellbiologer (och ja det är fortfarande sjukt drygt när folk pratar om saker de kan skitbra, och inte tänker på att 100 pers inte fattar ett jota))
E: ja, och vet du förresten, alla vindlingarna i hjärnbarken, alla har samma lika!
D: va? jag trodde jag hade mina egna...
E: det kan man ju tro, att du var en ensam hattifnatt, men alla hattifnattar är ju lika.
D: vi är hattifnattar allihopa!!!! (igen)

sen kom vi in på lite djupare grejer om hur hjärnan funkar och kom fram till att egentligen behöver man inte göra så mycket här i livet egentligen, för det är ju en så stor bedrift att fungera över huvud taget. så vi satt där och bara fungerade ett tag innan det var dags att ta sig an cellen/nervsystemet/vävnaderna igen.

alltså jag säger bara det: skräckblandad förtjusning. och inte blir det bättre av att allt handlar om elektricitet i någon form, för det känns så diffust. det går ju lixom inte att ta på, men finns det där och spelar en jädra viktigpetter borde det ju kunna var lite mer konkret, eller hur?aktionspotential, membranpotential, men hallå skärp er! är det nåt som har en potential så tänker jag mig att det är något som inte är så bra som det skulle kunna vara, nån som får ta sig i kragen och göra nåt av sig själv. inte direkt en depolarisation i cellen som utlöser en elektrisk impuls, som i sin tur gör att joner strömmar hit och dit vilket gör att du kanske verkligen tar dig i kragen (i bästa fall).
förstår ni vad jag menar?
och på ett sätt tycker jag ju ändå om det, det är sjukt sjukskrivet att kunna allt det här, men det är en smått förtvivlad korvstoppning som sker nu innan det fantastiska ögonblicket av att känna den saliga känslan (som jag dessutom av en T3:a fått bekräftad kommer inträffa förr eller senare) :


"aaaaahhhhh.... iiihhhh!!!!...mmmm!!....


...jag fattar ju!"

imorrn ska vi ha en tankenöt. tänk dig ett gäng nötter som samlas under ett tält av fysiologiinriktade böcker. där ska alla sitta och svettas tills folk börjar droppa ut, en efter en. den som är sist kvar får en m. sternocleidomastoideus med ketchup och extracellulärt matrix på.

sitter jag inte vid min tysta läsplats på BMC och tänker på...:
1. ...sex
2. ...att allt det här är ljug, vem har kokat ihop den här syltan, jag består inte av några celler. jo möjligtvis en isåfall. för jag är i själva verket ett toffeldjur.
3. ...hur man kan lyssna på womanizer när man pluggar, och dessutom indirekt tvinga sin bordsgranne att också lyssna på womanizer.

...så brukar jag gå till norrlands nation för angenämt samkväm med NoNSEns, Norrlands nations spexensemble. (nu ska jag bli lite sentimental.)
ända sen min pappa började jobba på högskolan dalarna cirkus 1997 så har jag fått gå gratis på deras spex, och det har alltid vart så förbannat kul och jag minns att jag tänkte att sådär ska jag oxå göra. sen kom det visst en massa saker i vägen eller så var det bra ren och skär dekadens, inget spex blev det av iallafall. sen till slut, efter två o ett halvt år i uppsala, staden som bara myllrar av nationer, spexföreningar, kreti och pleti, var det dags.
och det här med spex är ju det roligaste som finns. improövningar där man får vara precis hur aggressiv som helst, målning av kulisser, vilket resulterar i färg i håret, i örat och på många andra ställen, ett outgrundligt spexförråd och den förträffliga stämningen det var till exempel i torsdags när alla målade kulisser/sydde/repade/spelade/kompade/drack öl/hade nya örhängen. tänk dig nu ungefär som tomtarnas julverkstad på julafton, fast med lite längre personer med lite mindre skägg och mer varierade näs-former.
eller när hela spexensembeln invaderar ens vardagsrum och det hela slutar med paljetter, paljetter och åter paljetter. det var även kul att se allas miner när de kom fram till ett hus på landet som luktade nybakt bröd, det satt lortiga hippies på taket och spelade folkmusik och ett gulligt litet barn sprang omkring och lekte. såå idylliskt.

tack nonsens, jag blir så lycklig.
...och jag säger bara, 6, 7 9, 10 maj, norrlands nation. be there eller sitt och kolla på bonde söker fru och ha jävligt tråkigt (vi kommer ha skitkul).


till sist, kolla in den här tatueringen. me like.

torsdag 16 april 2009

och vad är grejen med havet? extrakt från havet, lukt från havet, vatten från havet.
alltså det är en grej med att vara naturromantisk och vilja ha naturen i sitt diskmedel eller klegg av annat slag, men man kan ju ta nåt som är lite mer realistiskt. vad det skulle vara har jag ännu inte kommit på, kanske kottar?

havet är fullt av salt, rutten fisk, olja, giftiga sälar, plastbitar och fekalier. frääääscht!

"fettsvans, jag vet inte om det är en sjukdom eller en maträtt"...

...är en av alla otroligt intelligenta kommentarer jag yppat under de nu tre dagarna vi läst fysiologi (och det ska tilläggas att ordet fettsvans inte över huvud taget har förekommit i vår litteratur. (men jag tror att jag syftade på lipiderna i cellmembranet))

det har oxå lyssnats på crazy musik i små filmer om hur cellerna fungerar (tänk er musiken de hade i planetarierna man var i när man var liten, eller i valfri kristaller/rökelse/ohm-patchar-affär. och jag har blivit religiös på äldre dagar. mitt budord är (vilket jag började predika när jag läste NKB): när du nu har en massa celler som håller på och jobba för dig så ge fan i att sitta och sura (för då kanske de strejkar och då får du fanimig skylla dig själv!). dessutom är det ovärt att göra tråkiga saker!

i tisdags var det mycket fint väder och det firades med inköp av draken hasse och badmintonracketarna paris och nicky, samt den usle bollen påven. och såklart en tetra rosevin. halleleluja. det slutade med proportionella mängder sport, blod, fräknar och vänner som går förbi och hälsar med "hej idioter". en tackar och bockar.
rastning av hasse och spontana badmintonturneringar har stark aktiveringspotential, särskilt en kvart varje timme.

och förresten, dagens efterlysning:
är det någon vänlig själ som skulle vilja, på ett löjligt pedagogiskt vis, undervisa mig med färgglada klossar och kanske en handdocke-sidekick (som kan prata), hur cellerna egentligen fungerar. ATP, fosforylering, Na/K-pumpen, citronsyracykeln, ka-klyya, ka-klyya och allt det där. i gengäld lovar jag att ge dig subkutana injektioner när helt du behöver! jag kan även rabbla väldigt långa, väldigt svåra ord på rekordtid och det lovar jag att demonstrera så att du blir lika stolt över mig som jag är. (eehh...) och, om du skippar den crazy musiken kan du få i princip vad som helst annat oxå (drickyoughurt?)

nej nu ska det repas spex igen. alla tiders!

tisdag 14 april 2009

jag har en bastkjol, var är festen?


nu har jag återvänt till min kära studentstad efter att ha suttit på golvet på min rullstolsplats jag i min nödtorft hade bokat på tåget. det fanns inga andra. däremot fanns det en gammal låg- och mellanstadiekompis jag inte träffat på länge länge. hon och hennes kille och deras ofödda barn var också på väg från dalarnas påskdekadens. vi pratade om sexualpolitisk teve, v-day och jag fick känna på magen. mycket coolt. jag har som tänkt mig helt ologiskt att gravidmagar är typ hårda. som att de har ett skal längst ut. det vore kanske praktiskt, men det är ju bra mycket coolare att känna nåt som skulle kunna vara ett huvud därinne. det är två som är i princip jämnåriga med mig som är gravida just nu, det är nu det börjar, men rent statistiskt sett har en ju typ tio år på sig innan en blir omodern så jag känner ingen press.


om jag hade asmycket tid skulle jag lägga den på att tillverka könsneutrala bäbiskläder till alla, sticka en massa små små sockor och göra långa listor på fina könsneutrala namn som klas-majbjörn, stina-ove osv. så mycket tid har jag inte just nu, men väl en del att lägga på innebandyspel med gardinstång och ballong med en treåring med världens finaste randiga pyjamasoverall :)


det var ganska skönt att komma hem till cykeln, till mitt finstädade rum (tack mig själv för att jag var så vuxen, ansvarsfull och förutseende) och den fina containern som innehöll hela sex paket keso utan minsta tillstymmelse till ananas/passion från helvetet.

ett trevligt påsklov var det iallafall, med en bra balans av sötma och strävhet. en rökig eftersmak och inslag av ostbricka, cykeldäck och takdropp.

här kommer lite mera bilder


jag och erik cyklade till torsåker på landsvägarnas landsväg. vinden i håret och tussilago i diket.
det är det som är det fina med livet.





det här är den finaste skylten som någonsin skådats.
vad är mogen dans?


påsklunch på uteplatsen. från vänster sett: moster kerstin, mosters man jan, min ömma moder med sin obligatoriska "nu tar vi närmast möjliga produkt och håller upp den och ler fint som i en reklamfilm"
(jag säger bara till de som var inblandade "om du vill bjuda din familj på nåt riktigt gott, släng marie-mix i soporna och ge dem en morot istället!" ROTFLOL),
eeh, ja. sen sitter min bror och min far på andra sidan. längst fram sitter maten på en kabelvinda. i luften sitter fräknarna.

sen skulle det röjas i skogen som inte ens tillhör vår tomt. men finns det en yxa och en motorsåg går inte ens sveaskogs sly säkert. mohohaa. erk såg ut som om han hade nån slags allergi på armarna av alla glödhoppor, pappa såg ut som ett jätteblåbär med solglasögon för 19.90 på ÖB. hur jag såg ut ska vi inte tala om, men specialintresserade läsare kan ju föreställa sig hur jag ser ut när jag har ett lämpligt tillhygge i händerna, flanellskjorta på och en miljard stackars pinnar att bärsärka.
vi högg ner och brände upp alla de tre högarna på bilden, och se så erik dansar en glädjedans!


och så till sist den här som min ömma moder räddat undan vedhögen. hon var mycket förståndig som gjorde det tycker jag. om den inte hade varit så otymplig hade jag tagit med den till v-day!


coming up:
* fett med plugg - anatomi och fysiologi, men först en obligatorisk meningslös introföreläsning. jag förbereder mig med fulheten-produkter och KomUt
* spexrep. jag har fått hålla mig hela påsklovet för att inte avslöja alla mina repliker eftersom de (flesta) nu sitter så bra att jag lixom anpassat mitt språkbruk efter dem
* det ryktas om att en viss rowan har planer på att hälsa på en helg. om det visar sig vara sant skulle det ju vara alldeles förträffligt. inget skulle vara grädden på moset så som ett kedjerökande troll från nya zeeland. jag minns så väl i spanien när vi lagade chapatis i en grotta, lärde oss tusentals stjärnbilder och satt i fåtöljen framför elden tills den gick sönder (fåtöljen alltså)
* jag hoppas även få tag på empan eller dylan eller helst båda för att undersöka genomförandet av resan jag och min vän skatteåterbäringen fick för oss att göra nu i sommar. egentligen var ju planen att stanna på några få hyfsat lokala ställen och bygga hus, plantera potatis och fnula, men sen vaknade visst snusmumriken till liv...
*övrig återstående tid kommer jag tillbringa i skogen, i gräset, vid en eld, på en sten, på ett tak - var som helst där det är ute. och så ska jag dricka bananmjölk :)

torsdag 9 april 2009

påsklov i halvtid

med jeff buckley i lurarna styrde jag kosan hemåt dalarna i måndags för att skrämma min ömma moder på hennes arbetsplats. dessvärre hade hon hunnit före till stationen för att möta min bror som skulle anlända typ samma tid som jag. ett sådant sammanträffande. de två hemkomna lortiga barnen slängde in sina väskor i skuffen på mammas bil och gick sedan hela vägen hem i solskenet. vid hemkomsten hade pappa kokat ihop något väldigt smarrigt kuckelimuck med högar av parmesan på. det fanns också en fullt fungerande teve och en fluffig katt. allt i sin ordning :)
planerna för påsklovet har för min del varit ungefär de samma som varje gång jag är hemma: rota runt bland saker på vinden, slåss med min bror, klappa alan, kanske sy lite grann, gå i skogen, träffa gamla hemvändande polare.
detta tänkte jag nu illustrera med väldigt gamla, ej tidigare publicerade bilder

första maj, 2005 i stockholm,
det roligaste är ju killens min där i bakgrunden


igår var jag och erik inne på marres och drack öl med bell. bell har jag inte träffat på alldeles för länge och det är ju försmädligt men desto roligare när det väl blir. finaste bästaste bell <3.
just nu minns jag inte riktigt vad vi pratade om (det kan ha att göra med att en stor stark på marres är 2 dl större än i uppsala), men det innefattade hur man hänger bak och fram på en åsna vill jag minnas. och om tjommar.
en eloge till marres oxå (till er som inte är infödingar i falun kan jag säga att mares var det stället där alla hängde, enbart på grund av den fantastiska indian/western-inspirerade inredningen med sadlar på takbjälkarna och hötorgskonst med indianer på, plus diverse djurhuvuden uppspikade på väggarne. det var tider det. ölen kostade 30 kronor halvlitern, vi fick dricka hur mycket vi ville. nu har marres flyttat och tagit med sig inredningen till världens största lokal där det satt kanske tre till pers förutom oss. men bäst var ändå bell i egen hög person!

jag och alan

det här fluffet har för egen maskin giljotinerat påskriset för att lattja med fjädrarna. egentligen är han ganska butter och gammal och har misstänkt artros eller nåt sånt. men när han ser fjädrar glömmer han lixom bort sin image och får kolsvarta ögon och måste anfalla. och sen tappar han oftast balansen, sätter sig framför kylskåpet och skäller.


min morfar har flyttat och det är tusentals lådor, kassar och mystiska antika möbler i hela huset (som att det inte vore det annars...). bland annat en massa mönster som mormor hade och tyger finns det ju miljoners stumpar av, och några lite längre bitar. det var länge sen jag sydde nånting seriöst över huvudtaget, och det var ju faktiskt så att i typ ett halvår så var det min främsta sysselsättning, att sitta och lyssna på radio och sy kläder. i like. hela dagen har jag sytt på nån slags klänning/tunika-pryl som jag sedan idkade byteshandel med och tillskansade mig en mjukisdress i självlysande chockrosa plysch med revärer från min mamma. hon hade fått den genom sin störtsa hobby, att ta trenummersprenumerationer av konstiga tidningar med medföljande premie. hur som helst blev vi båda mycket nöjda och väldigt snygga!


jag och erik, vintern 05
(när jag egentligen bodde i spanien)

det är ju typ ingen snö kvar, men dessbättre en massa nerblåsta pinnar uppe på ängen. dom kan en kasta runt för sig själv eller till en hund som kommer dit och vill leka. båda är lika trevligt.

för övrigt har jag rotat fram detta på vinden:
  • mitt bastkjol+kokosnötsskalBH(otroligt oergonomisk)+ snäckhalsband
  • en skjorta jag sydde i femman, i leopardmönster
  • min favorit tshirt från falu folk 92 kanske, det är en häst och texten i love horses på den :)
  • ett par blåa lurviga öronmuffar
  • diverse sjuttitalsorange köksredskap såsom durkslag, ljusstake och kaffefilterhållare
och jag har fått en kasse med saker från morfars gamla hus innehållande:
  • en bok om groddning
  • två fina emaljkastruller med puttinuttiga mönster utanpå
  • en massa linnen
  • en bok om kvinnohistoria
  • fem miljarder stickor och virknålar
  • diverse lustga brev jag skickat till dem när jag var liten
sannerligen, det är alltid julafton när jag åker hem, även om det är påsk

imorrn åker vi till stugan och äter påskmat och hugger ved. jag tänker också dricka rom o cola, kolla på sing along versionen av mamma mia, örla runt i skogen och pumpa upp asmycket vatten bara för att pumpen är så fin.
hasta la vista!

söndag 5 april 2009

fredag 3 april 2009

dagens vårtecken

  • jag har fått påsklov! det första officiella sen 2005!
  • jag har suttit på bryggan i solen vid fyrisån i linne och shorts och druckit kaffe i goda vänners lag
  • jag har blivit stucken av en geting. först satt den på mitt hår, sen satt den i mitt finger.
  • jag har sett två änder som parade sig
  • jag har ätit flatpalt