måndag 27 oktober 2008

helgen

den här fittan satt jag och stickade i fredags på tåget på väg till Norrköping...
och mitt emot mig satt en tjej som var kanske tio år och tittade lite underligt på mig...sen märkte jag att hon satt och ritade. asduktig, kolla nedan!
jag diggade stilen, med väldigt många detaljer, men inte helt noggrant och finslipat. och så sa jag att hon definitivt skulle fortsätta att smygrita av folk i framtiden :)

det har varit sjukt kul att följa hela fittuppståndelsen veckan som gått och tack alla som gillar det jag gör!
tack oxå alla som tror att jag bara vill ha uppmärksamhet, som tycker att jag är totalt smaklös och som gör personangrepp, det har gett mig många goda skratt (och uppmärksamhet, haha!).

här är en bloggartikel med massor av fittor, de snyggaste är "ullvorna" av tovad ull.

om det är någon som vill köpa en stickad fitta så kan ni maila till mig på subsoil_@hotmail.com
jag kommer vara i spanien till jul, men hoppas kunna sticka en del där nere. leverans kommer dock i så fall bli runt jul, beroende på när jag kommer hem.


Norrköping har varit väldigt trevligt. Väldigt mycket pizza, stora mängder vin, öl och popcorn och lots of flams och trams. Och jag är en aning bättre på östgötska än när jag kom hit :)
Idag bär det av till GBG för att träffa gamla och nya vänner och mötas upp med jonatan (eloge till honom förresten, han klarade körkortet i fredags). Det kommer bli najs det med :)

pöss!

torsdag 23 oktober 2008

FITT-CHOCK I EXPRESSEN!!! KORKADE LÄSARE TAPPAR KUKEN!!!

som jag skrev igår, att det vore kul om svensk media också uppmärksammar fittorna. idag ringdes jag upp av expressen vilket resulterade i den här artikeln.

kommentarerna på expressens hemsida har fått mig att pendla mellan skräck och förtjusning hela dagen. som om det inte räckte med personerna på sysidan som skrivit inlägg med helt ogenomtänkta, fittfientliga och rent av absurda argument. personerna som kommenterat i expressen tar ju dagens pris för dagens obildade/portföljgubbe som daskar sin unga kvinnliga sekreterare på rumpan-/grannen bredvid som har flottfläckar på tshirten över sin ölmage och går runt i fula mjukisbyxor och glor på barnen i sandlådan -snilleblixtar. här är några:

"Det är sjukt, har man inte konstnärliga anlag, blir man tvungen att chockera, för att bli känd. Någonting bör väl få förbli privat."

"En del gör tydligen precis vad som helst för att få lite uppmärksamhet. Jag tycker verkligen synd om dem."

när man inte har några hjärnceller, blir man tvungen att skriva negativa kommentarer om saker man inte förstår sig på, för att få uppmärksamhet. shut your cakehole!

"Disa Kohlström är en HBT-aktivist som tidigare har sagt att män är vackra i klänning, så detta är inte förvånande på något sätt."

när fick undertecknads sexuella läggning någonting med fittdebatten att göra?

"garnfittan kan man trä på snoppen"

mjölken kan man ställa i kylen. eller
snoppen kan man stoppa i närmaste dokumentsförstörare

"VAD ÄR DETTA!! folk , speciellt ungdomar har blivit helt utan vet, moral och principer borta??. Folk i Sverige har blivit vulgär,tidningar uppmärksammar de här idioteser och inte gör saken bättre. detta vissar än en gång en symtom på att folk inte tänker med huvudet, inte använder sitt hjärna på ett vettigt sätt . Varför man inte uppmärksammar istället en bildad person, ngn som åstadskommer ngt vettigt i livet.DETTA SOM HÄNDER ÄCKLAR MIG!! Media har ett ansvar i att bilda människor. TA DET!!"

.....pffffttt ROTFLOL!!!!!

"Nu har hon fått sina 15 minuter,hon är nog nöjd nu,hahaha."

haha nej det fick jag när jag badade i en brun bomullsbaddräkt som jag mig cameltoe, (i Den Nya Människan)

hade det blivit en riktig debatt med någon slags seriös klang på inläggen hade det ju varit kul, men det är intressant att läsa detta kackalorum av IQbefrielse. och jag tar ju självklart alla personliga påhopp djupt personligt.

det har också kommit en massa fina kommentarer på expressen

"Jag blir så glad över den fina lilla "garnpussyn" som någon skrev. Kvinnor ska bejaka sina kroppar, det är deras egna. Sedan kan man ju dela med sig om man vill... eller låta bli."

"Kan en get med ett däck runt magen stå på moderna museet så passar det alldeles utmärt även med en stickad fitta. Hahahaha.... hur kul som helst!"

"tack vare 'ultrafeministerna' har kvinnor numera rätt att både skilja sig och rösta bland många andra saker. men vem bryr sig? de som anser att det var helt onödigt kan ju ta och flytta till något kvinnoförnedrande land.

hur uppseendeväckande och vidrigt är det med en stickad fitta? haha. jag har sett gardiner, sängkläder och sådant som har dessa mönster, men ingen reagerar. om det stod 'fittmönstrat örngott', ja då jävlar. debatt är aldrig fel, men att skapa det i en skvallertidning som denna gör att det hela stannar på sandlådenivå, tyvärr."

thank you very plenty :)

det är en del som frågat sig (eller mig) vad man ska den till.
hallå? vad ska man ha en get med ett däck runt magen till? eller hötorgskonst? eller allt annat som definieras som konst av gemene människa?

nu ikväll ringde även metro som ville göra en liten artikel till morgondagens tidning. goddamnit!

onsdag 22 oktober 2008

dagens, nej veckans, nej månadens höjdare!

nr 1. igår fick jag ett sms från en journalist på norske dagbladet, som ville göra en artikel om garnfittan och hela debatten. det ledde till en telefonintervju i förmiddags, vilket resulterade i den här artikeln.
fittdebatten är väldigt viktig och väldigt intressant, men jag hade inte väntat mig att det skulle bli så stort. där satt jag och kollade på film och stickade, och sen, hur många kommentarer som helst på sysidan, och nu en lång artikel i en av norges största tidningar. jag är så himla glad att det här händer! hoppas att sveriges tidningar är lika vettiga som norska, så att det smittar av sig till dem också.
tack till Mina på dagbladet som skrev så himla bra!

nr 2. jag fick MVG på Naturkunskapen :)
tjugo minuters telefontenta och jag måste sett väldigt rolig ut (ungefär som en kommunpolitiker) eftersom jag gestikulerade konstant (ungefär som en kommunpolitiker) utan att läraren kunde se mig. sen sa han att ja du har ju gjort lysande ifrån dig på alla prov så du får MVG.
skönt att vara klar med allt innan spanien, och cool känsla att kunna en hel bok typ utantill. och lite sorgligt, jag och läroboken har haft ett vackert och ömsesidigt förhållande senaste månaderna...och det är som slut nu. jag ska alltid ha den kvar i bokhyllan.
...men jag har några spanskahäften jag kan ta tag i...

nr 3. har inte inträffat än, men kvällen kommer innebära stora mängder onyttigheter, massor av tecknad film och ett och annat nyskapande, för omvärlden helt obegripligt, meningsutbyte om ägg, allt och inget och whatnot.

det är trevligt med kombinerad fitt-revolution och egotripp. och filmkväll! jag är glad!

måndag 20 oktober 2008

lite mer inspiration

den här fitt...öh...dörren är helt fantastisk! jag blir väldigt sugen på att göra nåt liknande, iallafall i samma storlek, fitt-saccosäcken är ju en ständig ide, men jag tror att jag ska vänta med den tills jag har en fast hem och bra med tid.

dessa avgjutningar har ylva maria thompson gjort, visades på europride i somras
varför inte läsa hela fitt-debatten nu när jag ändå tjatat om den så mycket

googlar man på fitta kan man hitta den här
eller varför inte gå in på johanna sjödins blogg där det står att läsa mycket vettiga saker, oavsett de handlar om fittor eller ej.

annars är jag lite inne på livmödrar, är den nån som har nån aning om var man kan hitta en bild på textiltavlan som hon flatjuristen har i L-word? den hänger på väggen bakom hennes skrivbord...jag måste försöka fixa en bild!
fler livmödrar finns, den här till exempel, från en vägg i södra spanien

...och fler lär det bli.


.....................
idag åker jag tillbaka till uppsala, det känns skönt men lite konstigt...att hälsa på en stad jag egentligen bor i. prio ett är att tenta klart naturkunskapen, läskigt med headset, webcam och att överhuvudtaget sitta face to face med en lärare utan att tappa tron på at jag kan nåt över huvudtaget. iofs behöver jag inget mer än G, men det vore ju synd om sluttentan drar ner hela betyget när allt annat gått så bra.
efter tentandet är jag dock en fri och lycklig själ och ska ha fitt-syjunta med katrin, prata obegripligheter med matso och befria min stackars hårt arbetande vän ange från sin jobbmani.

det har varit en schysst tid i falun, lagom lunkigt och hängit (i positiv bemärkelse). jag har druckit litervis med apelsinjuice, tagit långa promenader, analyserat ditten och datten med jonatan, spelat lite gitarr och gjort garnmodeller av celldelningar i min trygga lilla hemmabubbla.
men man ska sluta när man är på topp.

söndag 19 oktober 2008

i just cunt get enough

den här fittan gjorde jag och fia i vakkotavare i lappland som avslutning på vår fjällvandring. mitt på stenhällen där det stod en massa hobbyfiskare. haha.

här är en papiermachefitta som jag och fia gjorde förra vintern, den hänger klyschigt nog i köket i feministkollektivet :)
det här är den första textilfittan jag gjorde. egentligen ville jag göra en sacco-säcksfåtölj-fitta, men det blev det här och det var ju verkligen inte illa det.

FITT-CHOCKEN HAR INGA GRÄNSER

ojojoj... diskussionen kring FITT-CHOCKEN har gjort att garnfittan ligger på plats sju över de mest kommenterade bilderna på hela sidan. asroligt ju!

jag firade uppståndelsen med att sticka en till fitta igår kväll, lägger upp den sen :)
(är det förresten någon som vill ha en är det bra att säga till!)

här är några av de senaste kommentarerna

"Det har utkristaliserat sig en intressant fråga som jag gärna vill ha svar på.
Sysidan är ju fri att ha vilka regler upphovsmännen vill. Regeln om att inte visa genitalier med mera tycks ju vara fullt förståelig, det finns galna människor på nätet, och givetvis vill man kunna plocka bort pornografiskt material och stänga av medlemmar som utnyttjar sidan för att tillfredsställa diverse skumma behov. MEN menar man då även konstnärliga avbildningar i de tekniker som sysidan är ett forum för? I så fall undrar jag var gränsen skall dras, mitt exempel på en broderad tavla med Venus som motiv är allvarligt menat. Det finns andra exempel: Om jag gör en docka till min dotter, till exempel efter Kalikås mönster där dockorna har snopp eller snippa beroende på kön, kan jag visa den här? Eller får jag vänta med att lägga ut den tills jag har sytt kläder till den, om jag nu väljer att göra det?
Kan man inte visa en stickad snippa så kan man väl heller inte visa en snopp i velour, eller?
Jag tycker att det behövs ett klargörande från webmastern här!"

"Betyg: Betygsätt verket: 5
Vill minnas bild på sydda snoppar, som var ämnade som nåldynor. Kan inte minnas att det var så hettsk debatt om dem. Det är väll lika mycket kön som Disas fittor. Sedan var de ju dessutom stuckna med nålar, vore inte det stötande om något."

"Jag tror jag skrattar ihjäl mig! Var får ni allt ifrån? Frågan är: vad ska man ha denna till? För inte tål den väl att tvättas i maskin! :D"

och min senaste kommentar
"gud vad roligt att det blivit en sån här diskussion om det här. fittan ligger på topp tio över de mest kommenterade :)

svar på frågan om varför jag la upp bilden när jag visste att genitalier inte fick vara med.
för det första: för ett bra tag sen sydde jag en fitta i plysch som jag la upp en bild på. där blev det några fina kommentarer och några som sa att fitta var ett fult ord, men det blev inte så mycket diskussion.
Jag fick ett mail från webmaster där hon bad mig ändra ordet. Det gjorde jag, från fitta i plysch, till plyschfitta, och det var ingen som klagade alls efter det. Jag skrev även en kommentar om varför jag gjorde en fitta över huvudtaget och varför jag kallade den för just fitta. Och min ståndpunkt står kvar, jag vill ta tillbaka ordet från att vara ett skällsord, fittan från att exploateras i sexuellt syfte (de som tycker att den här fittan är pornografisk:jag tycker sådana uttalanden säger mer om den som säger det än om garnfittan). Istället vill jag hylla fittan, för att den är helt fantastisk.

och för det andra: Eftersom det inte blev något vidare stort ståhej när jag la upp plyschfittan tänkte jag att då var det väl lugnt. Det är ju ändå inte en riktigt fitta. Det är ett konstverk inspirerat av en fitta. Oavsett om en har ett politiskt budskap eller inte är den ett konstverk. Då tycker jag att det borde blivit större debatt med kuk-nåldynorna.

Jag håller med dig NN, alla som vill lägga upp bilder på kalikådockor får göra det i sina feministiska bloggar.(ironi)
Jag väntar på ett svar från webmastern...

(Sen kan man ju alltid fråga sig om allt ståhej kan ha något med materialvalet att göra. Garn förknippas ju kanske oftare med små stickande tanter i all sin gemytlighet, medan plysch kanske uppfattas som mer syndigt.
Det är iofs en diskussion som jag tycker är helt meningslös. jag tillverkar gladeligen fittor i alla möjliga material utan att skämmas det minsta, och det tänker ag fortsätta med.

XX, jag kan hålla med om att vi inte behöver visa upp fittor hela tiden. Jag har hittills visat upp två, med ett budskap som är positivt till skillnad från alla reklamer och ideal och likande, som du säger. Ibland tror jag det är bra att använda "fiendens" utrymme, om inte annat för att skapa debatt.

kolla förresten på
http://www.ylva-art.com/projekt/anonyma.html
dessa visades i somras under europride på kulturhuet i sthlm. Jag tycker de är jättefina!"

lördag 18 oktober 2008

FITT-CHOCK!!! KNYPPLANDE TANTER RASAR!!!!


den här stickade jag i lördags och la upp på forumet sysidan.se
tidigare har jag även lagt upp en bild på en fitta i plysch, vilken genast blev anmäld, de bad mig byta namnet, vilket jag vägrade.
nu fick jag både ett varningsmejl om att den är stötande och att det finns minderåriga barn, så jag borde ta bort den. fick även ett mail där de ber mig byta namn på den.

på kommentarsidan rasar nu en vild debatt, här är ett utdrag ur den
(och jag tycker det är skitroligt!)
för bästa effekt, läs nerifrån och upp.

2008-10-18 16:10 disa kohlström
jenny,du får gärna förklara vad du menar när du antyder att bilden är pornografisk.
för att det är ett naket kön? på allmän plats?

är i så fall även naturiststränder porr-stränder?

jag tycker att det är ganska uppenbart att denna fitta inte har något sexuellt syfte.

Tack alla som fattar vad jag menar och håller med :)
2008-10-18 16:09
jag gillar verkligen den
2008-10-18 16:08
Jag tycker inte denna är mer provocerande än när folk laddar upp 65 skittråkiga maskinbroderade spishanddukar efter varandra. Kul å se ngt annat som omväxling.
2008-10-18 15:57
Jag tycker att man inte ska få 2 varningar , man skulle bli avstäng efter en.
2008-10-18 15:56
Ursäkta min åsikt, men man börjar fundera om denna sida håller på att omvandlas till en porr-sida.
2008-10-18 15:55 disa kohlström
det är bara att prova sig fram (med tanke på hur olika fittor kan se ut är det ju väldigt svårt att göra fel)

det stod att den är olämplig och direkt stötande med tanke på minderåriga personer.
jag fick även ett mail som ber mig ändra titeln, så jag har mailat och frågat dem vad de egentligen vill, och hänvisat till att den stora merparten av kommentarer ändå varit positiva, och att det borde ju väga tyngre.
det står i bildreglerna att man inte får lägga upp bilder på genitalier, men då tänker jag att det syftas på riktiga.

2008-10-18 15:26
Helt underbar, jag vill också göra en, men är dålig på att sticka saker utan mönster...

Vad stog det i mailen från webmaster? för den är ju inte riktig=P

2008-10-18 14:22 disa kohlström
jag tycker att det är fritt fram för alla att skapa vad de vill och lägga upp bilder på det,kuk som julduk.

om man går in på RFSU, riksförbundet för sexuell upplysning, och läser där, används ordet fitta i allmän bemärkelse. Och RFSU är en statlig organisation. en del av sverige verkar iallafall ha fattat vad debatten handlar om
2008-10-18 14:15 disa kohlström
det finns massor av olika ord som man kan använda i olika sammanhang. vissa av dem är uråldriga (framstjärt), en del benämner bara en del av organet som ett ord för hela fittan(slida, vagina), en del av dem används i porrproduktion (som fitta) men det tycker inte jag automatiskt betyder att ordet är ett dåligt ord. det är en högt personlig sak vilken reaktion man får av olika ord.
det finns ju kränkade och exploaterande porr, men det finns även etisk porr (portporn, googla det).

jag tycker personligen inte att ett ord är fel bara för att det ofta används i ett sammanhang som ibland är kränkande för inblandade parter.
hur ofta säger man inte ordet sex inom porr till exempel. är det då bara de som håller på med porr som ska få ha sex, använda det ordet och njuta av det som är bra med sex.
det tycker inte jag.

dessutom tror jag inte att bara för att en ordbok säger att någonting är negativt, att ordet i fråga är det då. det finns inga ord som "ÄR" nånting, det handlar om vad man lägger in för betydelse i det, och då är det ju därmed formbart.
hela fitt-debatten handlar inte om att det ska vara okej att kalla kvinnors könsorgan för fula saker (vilket de som är emot ordet verkar tro), det handlar om att förändra folks uppfattning och tankar kring vad man stödjer.
låter man människor som hatar kvinnor i allmänhet och det kvinnliga könsorganet i synnerhet ha patent på ordet fitta begränsar man ju bara sin egen frihet och tillgång till språket.

2008-10-18 14:15
Betyg: Betygsätt verket: 5
Om jag stickar en stege - hör den då hemma på en snickarsida!?
Eller om jag stickar en bok- får jag heller inte lägga ut den här för den hör hemma på litterära sidor!?
Här hör väl hantverk hemma om jag inte har fel...
och detta är ett hantverk!
Och jag har inte förr hört argumentet MOT ordet mus, men håller fullständigt med! jag vill aldrig mer använda det FULA ordet!
Själv har jag nålbundit en fitta! superfin blev den! Av garn kan man göra så härliga tredimensionella saker!
Och att börja märka på ordval har jag ingen förståelse för alls när jag tänker efter.. detta är väl ett forum för hantverket i sig! Inte är det väl nån som anmärker på att man skrivit väst utan knäppning istället för slipover... eller!!

När det gäller detta verk så är det alldeles förträffligt att kunna använa det man i de flesta fall försöker undvika- att kanten rullar sig vid slätstickning!
Och jag ska nog göra några egna! och ha till äggkoppar! vilken symbolik!! ;-)
Go girls!!
PS- det är dags att sätta emot denna förfulning av det kvinnliga könet, till motsats att det numera säljs underkläder med doft och könsparfymer vilket är alldeles förkastligt!

2008-10-18 14:01
Och vad tycker de drygt 800 killarna här på sysidan?
Är det OK om dom också stickar sina kroppsdelar?

2008-10-18 13:43
Om du nu vill höja det kvinnliga könsorganet till högre skyar. Varför då själv använda ett så rått och nedlåtande ord. Det finns ett vackert ord för det kvinnliga kösorganet men det är bortglömt.

Googla på ordet fitta så ser du själv var du hamnar och vad det är synonymnt med. Dessutom är det en benämning som (om du slår upp det i ordboken) är starkt negativ.

Bög är inte ett skällsord enligt mig.

2008-10-18 13:21 disa kohlström
jag förstår att språkbruket väcker anstöt, men om man gör en jämförelse.
hur många av er som är med i den här diskussionen tycker att ordet bög är ett skällsord?
tänk efter.

visst, bög har använts som skällsord väldigt mycket, och används av vissa fortfarande som ett nedsättande ord. men hade inte bögarna själva börjat kalla sig själva för bögar, hade det inte blivit ett vedertaget respektfullt ord för homosexuella män.
det är samma sak som jag tänker med ordet fitta, vare sig folk tror att det går att använda eller inte.
jag tror att man kan använda vilka ord som helst som nedsättande ord, beroende på vad man lägger in för känsla i det och i vilket sammanhang man använder det.
mus, till exempel. då associerar jag till en liten grå gnagare och den klassiska tysta lilla musen som inte gör mycket väsen av sig, och inga av dessa associationer vill jag ha till fittor, därför använder jag inte det ordet.
den traditionella betydelsen av fitta är ju oxå något i stil med våt strandäng, och jag ser inte vad som är så porrigt och nedsättande med en sådan.

om man hela tiden ska rätta sig efter att folk kan tycka att man är irriterande kan man ju lika gärna hålla knäpptyst, aldrig tillverka någonting inom någon genre och aldrig överhuvudtaget socialisera sig med andra människor. det finns ju alltid folk som kommer bli upprörda.

2008-10-18 12:57
Rolig ide, och som Susanne säger, alla har en. MEN, jag anser att du KUNDE använt ett bättre ord. Som inte är så iögonfallande och irriterande för många.

Jag tycker personligen inte om dessa starka ord, jobbar som busschaufför och är utbildad bilmekaniker, har hört ALLA tänkbara smeknamn både för könsorgaon och allt annat man kan tänka sig.Och jag anser att F och K-orden är skällsord.

2008-10-18 12:52
Ok alla har vi EN MUS men Fi..a vet jag inte. Du kunde väl ha kommit på ett bättre ord.
Men som jag fattar så gillar du uppmärksamheten om dina Fi...r

2008-10-18 12:47
Om man utvidgar diskussionen något: du har fått två varningar för att det ej är tillåtet med naket, genitalier, bröst osv här på sysidan. Men om jag broderar en tavla med Venus de Milo och lägger ut en bild här, får jag också en varning då?

2008-10-18 12:41
Vet du... jag tror inte det handlar om kreationen. Det är nog språkbruket som väcker anstöt.

2008-10-18 12:08 disa kohlström
till er som inte tycker att den här hemma här på sysidan, det vore intressant om ni förklarade varför. hittills har ingen sagt någon egentlig orsak...

och..är inte den här sidan till för att alla handarbeten ska få uppmärksamhet? vare sig det handlar om knypplade juldukar eller stickade fittor.

2008-10-18 12:00
Håller, med handlar bara om att få uppmärksamhet

2008-10-18 11:56
Jag är ingen person som per automatik klagar hit och dit. Jag anser ändå att den inte hör hemma på sysidan, däremot på en feministsida. Vi har ju yttrandefrihet här i landet och jag tycker så här.
Då får jag vara konservativ, gammalmodig eller vad ni vill. Har heller inte haft problem att prata med min dotter om delar av den mänskliga anatomin, men det har vi gjort i andra sammanhang.
2008-10-18 11:20
Jag tycker den är fin! Och jag har inga som helst problem med att visa den för min 8 åriga dotter eller min son heller för den delen. Det handlar väl mest om HUR man pratar om den.

2008-10-18 10:49
Jag hör helt klart till de som tycker den här är fin. Stickade delar av den mänskliga anatomin, framförallt kvinnlig sådan har ju dykt upp mycket de senaste åren. Jag kan nästan lova att folk inte hade blivit så upprörda av ett par stickade äggstockar, jag kan inte begripa varför det här skulle vara så mycket mer stötande? Nej tummen upp tjejen, den här var häftig.

2008-10-18 10:41
Betyg: Betygsätt verket: 5
Underbar!

2008-10-18 10:28
jag sällar mig till gruppen som gillar den, jag tycker den är grym!

och så tänkte jag tipsa om den här, som du kanske gillar: http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=250820.0
2008-10-18 10:26
Oj Oj tycker det börjar urarta lite Finns ju andra sidor som är mera inriktade på detta område som det här har tagit

2008-10-18 10:05
den var lite kul. Du har ju fått till det bra utan mönster

2008-10-18 10:01 disa kohlström
den är gjord på fri hand, men alla är fria att sno idén!

vilka schyssta idéer ni har om vad man kan ha den till.
själv tycker jag att det är grymt att den över huvudtaget finns, så den ska nog mest få vara lycklig över sin egen existens på en väl vald vägg :)

ja, jag tänkte lite mer på det där med genitaliebilder. det är ju ganska stor skillnad på den här och på en riktig.
visst, det finns vissa likheter, men vad, exakt vad är det som är så oerhört stötande med en abstraherad gestaltning av en kroppsdel.

det är som att människor som vill klaga men inte riktigt vet vad de ska klaga på, utan mer har bestämt sig för att vissa saker per automatik är fula/dåliga och andra fina/bra, använder ordet stötande.

och ska man rätta sin konst (eller allt annat för den delen) efter människor som är konservativa?
då skulle vi ju inte haft rösträtt, lagstadgad semester. homosexualitet skulle vara illegalt och vi skulle betala tio procent skatt till kyrkan.
jättekul!
2008-10-18 09:40 Å -E
Häfftig...finns det mönster?

användningsområde: nåldyna :-)
2008-10-18 09:06 Lina Å
Jag tycker det är intressant att man kan bli provocerad av en stickad kroppsdel. Personligen kan jag inte tolka det som att den bryter mot bildreglerna. Det är väl foton som är förbjudna, inte slöjdade saker som menas i meningen "Vi tillåter ej naket, genitalier eller nakna bröst." Jag har sett stickade bröst bl.a. på amningsmottagningen och BB, hade det också varit ett brott mot reglerna att visa ett sådant?

Jag tycker att den är underbar!

2008-10-18 00:24 disa kohlström
tack för reaktionerna. jag har fått två varningsmejl från webmaster. visst, bilden strider mot reglerna, men en klar majoritet av er som kommenterat verkar ju gilla den.

till er som tycker den är stötande:
jag tycker att fittor är vackra och jag använder ordet fitta för att ta tillbaka det från att vara ett skällsord. visst, man kan använda ord som snippa eller liknande, men inte på mina verk.
att jag gör fittor är inte för att spä på sexfixeringen, det är mycket som är dåligt med den. en sak som är dålig är till exempel att alldeles för många kvinnor och tjejer och flickor inte vet vad de har mellan benen, inte ger sitt kön respekt vare sig politiskt eller fysiskt och till och med skäms för det. därför tillverkar jag fittor i alla material jag kan hitta, som inte är kött och blod, för att visa att de finns, att de kan ge en jättemycket och att de absolut inte är nåt att skämmas för.

klart att frihetskampen sticker många i ögonen, men jag anser att den är nödvändig.

ni unga tjejer som ser den här bilden, ni har en likadan (fast ej av garn), den är inte farlig utan tvärtom väldigt trevlig, och ni ska vara stolta att ni har en. läs boken fittfakta av tina nevin på närmaste ungdomsmottagning och lär er om vilket fantastiskt kön ni har :)

go girls!

2008-10-17 23:08
Jag älskar den!
Snyggt jobbat!

2008-10-17 23:02
Men jag bara dör...
(Det kan ju hända att någon blir arg nu, och i så fall ber jag på förhand om överseende med min knäppa humor, men det här är bara för inbjudande):
Vet du Ingrid, jag har en likadan, och jag har haft jättestor användning av den! Utan den hade jag inte haft min dotter till exempel... ;-)
Och om hon får syn på de här stickade prylen så har jag inget emot det, för en snippa är väl inget att skämmas för, då kan man lika gärna skämmas över sin fot!
Men allvarligt talat Ingrid, så är det väl mycket som visas här som inte går att avända till något, sådant som får betraktas som konst?
I och för sig hade jag kanske inte skrivit fitta, jag förstår poängen, men tyvärr tror jag att det är för sent att ta tillbaka det begreppet och göra till något positivt!

2008-10-17 21:3
Tycker inte heller den hör hemma här, vad skall den vara bra till? Vilket användningsområde? kan ju inte ens använda den som pannlapp. Hur skulle det se ut om man virkade nåt av det andra könet?
Den skulle kanske kunna sitta på handtaget på kastrullen eller stekpannan.

2008-10-17 21:18
Nej jag tycker heller inte att den hör hemma här! Vi har medlemmar här som är minderåriga! Vår värld är så sexfixerad som den är redan och jag tycker ev att den kan höra hemma på ett feministforum. Jag gillar inte att få en "fitta" upptryck i nyllet när jag går in på sysidan.

2008-10-17 21:10
Klart den hör hemma, den är ju stickad :D
Rolig grej!

2008-10-17 20:56
Den var jättesöt! Jag tycker den hör hemma här, det finns tillräckligt mycket fallossymboler omkring oss; ex. midsommarstången. ja vi vill, vi kan , vi törs...

2008-10-17 20:31
Tycker inte riktigt att den hör hemma här på denna sidan....

torsdag 16 oktober 2008

happiness only real when shared

ibland känner jag mig ensam, trots att jag inte är det.
ibland är jag jätteensam, men känner mig inte alls ensam.
idag har jag känt mig ensam. så blir det ofta när man själv sitter isolerad från alla kompisar utom en (lyckligtvis är den kompisen en väldigt bra sådan) i den medelstora svenska staden, och ibland pratar med folk som ska gå och träffa kompisar. eller whatnot.

det är ju inte som att jag inte har några kompisar, och jag är ju uppenbarligen inte ensam där jag är ju, heller. jag är bara på fel plats vid fel sinnesstämning,
men frågan är att om jag just nu skulle bli teleporterad till tevesoffan i tuvan,
eller valfri studentpub inklusive alla jag inte har möjlighet att träffa just nu,
om det skulle göra mig bättre till mods.
kanske, förmodligen inte.

det kan nog vara nyttigt att leva med rastlösheten, längtan och svårmodigheten ibland, iallafall för en kväll eller så.
dessutom tror jag det är bra att ibland få känna hur det kändes för nån annan, en gång (eller flera) tidigare, vad jag fått nån annan att känns, och då har jag plötsligt förtjänat det.
what goes around comes around.

så då ska jag fan sitta där i soffan/vedbon med en miserabel stickning/vedklabbe och titta på/tälja gamla disneyfilmer/trägubbar och skämmas.

summa summarum: ibland suger det, men det blir bättre.
oftast är det ändå inte så himla illa som det känns.
och ibland har en faktiskt förtjänat det, och då går det ju att lära sig nåt.


ok. det var det och det var det
nu kommer dagens låt.
jag vill oxå ha en urtvättad svart band t-shirt
dessutom ser eddie ut som jesus. nej inte han. den andra.

onsdag 15 oktober 2008

konditori focus

ännu ett prov rättat och ännu ett MVG :)
återstår att se om nästa prov går lika bra. igår erbjöd jag jonatan gratis kaffe mot att vi skulle sitta på nåt cafe och plugga hela dagen. för det brukar ju gå så himla bra.
det är ju lixom en schysst tanke, ganska schyst klyschigt. den ambitiöööösa studenten som sitter med glasögon och en halsduk med ett halvt av uppäten kaka nersmetat fat bredvid sig. och en kaffekopp eller dylikt. djupt nere i böckerna. just på ett cafe för att det inte känns lika isolerat, det är lite den lagom mängd iakttagelse man behöver för att inte våga göra nåt annat än att plugga.

men det funkar ju bara när en är själv. eller om man typ hatar varandra och aldrig har nåt att prata om. om man är fler (och tycker om varandra och brukar prata om saker) går det inte ens även om en pluggar samma sak. det blir bara konspirationsteorier, en massa superviktigt trams och tusentals avbrytanden ifall en för ovanlighetens skull råkar läsa några rader av det en ska.

ibland blir det även tvärvetenskapligt på ett intressant sätt. jonatan läste körkortsteori. jag läste om DNA. då kan det plötsligt komma bilder i huvet om hur stor maxlast en systerkromatid får ha, och hur vilken skylt en släpvagn måste ha när den genomgår mitos (vanlig celldelning). maaaaaaaahhhhhhhhhhhhh!

annars är det ganska schysst med konditorier. det är precis så som en tänker sig att det är. (iofs är focus ett av de äldsta och mest klassiska kondisarna i stan (det finns tre)). det finns princesstårtor i kyldisken, klassiska bita heterosexuella minibrudpar på en hylla bakom kyldisken. gårdagens mackor för 20 kr på en hylla. ganska fula trämöbler inköpta på jysk, eller valfri restaurang-katalog för tjugo år sedan. plastblommor i fönstren, blommiga gardiner.
och så kommer det in en stadig ström av gubbar och tanter som ska köpa nåt gott till eftermiddagskaffet. eller nån som ska bjuda på en tårta på jobbet. och de klassiska gubbarna som egentligen är hemligt kära i varandra och bara för den sakens skull alltid går och dricker kaffe och läser varsin tidning vid varsitt bord fastän de bara pratar med varandra om senaste V75.
jag tycker det är ganska sympatiskt.

nu ska jag lägga pussel för att fira mitt MVG

söndag 12 oktober 2008

dagens helg+dagens bara-vara-filosofiska uppstötning

den här helgen har jag haft en fet egotripp i skogen. vanligtvis brukar min moster kerstin, erik eller fia bringa hem the mushrooms, men idag och igår har jag hittat sammanlagt typ fem kilo trattisar (minst) alldeles själv. (och kerstin hittade typ lika mycket)
och jag tänker inte låta varken mig själv eller nån annan påminna mig om att de kommer sluta som ungefär tio gram i torkat tillstånd.

detta fantastiska som skett i den gästriksländska skogen har skett till ljudet av en antal ovanliga, ovårdade, oanständiga och ibland skrämmande men mest typiskt disa-iga glädjetjut...
...som även fungerade som björnskrämmande eftersom jag och kerstin hittade en mycket vacker björnbajs-jätteklutt typ tjugo meter in i skogen.
björnen borde ha tuggat lingonen lite mer noggrant.

iallafall, de stackars svamparna har nu genomgått obligatorisk lemlästning och ligger nu på ett lakan på en tältsäng i mitt gamla vindsrum i väntan på dehydration och hungriga adoptivföräldrar.

jag har även ägnat mig åt min stora hobby vedhuggning med en väldigt macho yxa, sen kutade jag runt på åkern med min andra, och nya, hobby, draken. jag har inte gett upp den än, men hittills har den sugit på att flyga trots att den är regnbågsrandig och har långa fransar. det kanske är bäst att prova den nån dag när det faktiskt blåser och slippa förlora hela sin värdighet inför rådjuren, eventuella kvarvarande trattisar, skogen och åkern genom att kuta runt där som en tönt med en drake som rullar sig i leran.
i avsaknad av värdighet kände jag en stor dragning åt större gnagare, och begav min på jakt efter bävern som lortat ner hela bäcken sen i somras. den hade byggt en damm en bit upp i djungeln, där det är fantastiskt vackert och dammen klyschigt nog tillför ett schampoo-reklam-mitt-i-djungeln-med-en-sensuell-kvinna-med fluffigt-glänsande-hår-liknande porl.
jag hade tänkt ta en massa fina höst i vibyhyttan-bilder men det blev inga för jag glömde kamerabatteriet hemma i laddaren..
bävern var inte hemma, eller så var den fullt upptagen med att tvätta håret inne i stugan, så jag såg den inte utan begav mig in i brännässelsnåret jag trodde var dött (och jag går fortfarande i shorts). tallyho!
vidare in i skogen och ungefär samtidigt som jag började misstänka att jag var vilse hittade jag fem miljarder trattisar till och en massa taggsvampar som jag knölade ner i fickorna. sen såg jag ljuset över åkern och traskade hemåt.
på kvällen åt vi sjukt god mat hos morfar (nutanas speltbiffar är muy bien och till det vibyhytteodlade potatisar och morötter och en massa annat). det rensades i hans sex-and-the city-walk-in-garderob och jag fick en orange skjorta som jag behöver ett par schyssta manschettknappar till (nån?). den var lagom sjuttital och precis lagom orange. den ska jag ha till mina gamla lappade jeans och min finväst och min begynnande frisyr, som jag börjar vänja mig med. den ser numera ut som en blanding av twiggy och anders borg (det senare, på grund av min fånigt minimala tofs i nacken, var jans anmärkning, vilken han fick äta upp)

när vi kom hem drack vi vin och la pussel. det är nog också min nya hobby (jag anar en viss regression i mina intressen här, pussel, drakflygning... ...fast vedhuggning väger upp det)
fatta att sitta vid ett bord med lite schysst vin och ett pussel... och typ lyssna på radio eller nåt annat. att göra saker bara för att göra dem...
vedhuggning och allsköns andra hobbysar som fotvård och att göra tändstickstavlor tjänar ju ändå ett syfte, att få sina fötter fina och att göra en tavla. och man kan ju alltid hitta tusen skäl att berättiga precis vad man själv håller på med.
att stå på ett fält och titta på en drake som flaxar lite, eller pula ihop en bild som nån klippt isär, det gör man för att titta på en drake som flaxar lite och för att pula ihop en bild som nån klippt isär.
draken eller pusslet skiter ju egentligen i vad som händer (vill jag tro och tycker ju i allmänhet normala människor som inte är konstant antropomorfiska). det gör inte fötterna...(möjligtvis tändstickstavlorna, det var ett dåligt exempel)
men när en hittar nåt som egentligen inte tjänar nåt till, som en bara gör för att göra det, det är inte dumt alltså. slappt och antiproduktivt och ack så underbart.

schysst helg. på jobbet fick jag ett par yttepyttevantar av ett av mina favoritrussin. hon hade massor och jag fick ett par regnbågsrandiga, nu hänger dem tillsammans med en anka som egentligen är en flamingo på min nyckelknippa.

nu ska jag sova, imorgon blir det provskrivande.

(och hallå. kommentera för böfvelen!)

tisdag 7 oktober 2008

dagens...

...glada besked: fick MVG på första naturkunskapsprovet, vilket jag förtjänade mycket väl :)
det är så lätt att en, när en ska bevisa att en kan nåt, tror att allt som finns i huvet bara är mooööblahagah, fastän det pluggats så mycket att ett par fyrkantiga syltburksbottensglasögon praktiskt taget vuxit fram ur tinningarna. då känns det ganska bra att en verkligen kunde nåt iallafall. på riktigt.

...gammal känd falubo-spotting: såg en kille vars namn är niklas på stan. han hade jag en crush på i sexan. han gick i fyran och var typ en halvmeter kortare än jag, så när vi skulle dansa tryckare på klassfesterna fick han alltid stå på en stol. haha. jag funderade på om jag skulle gå fram till honom och påminna honom om det.

...nostalgivideo: den här per åhlin in my heart. funderar på att trycka den där fågeln på en tröja

...schysstaste telefonsamtal: finaste fina bell ringde och meningar utbyttes om försäkringsbedrägeri, mina nyförvärvade teoretiska keramikkunskaper, återgäldande av fuskmustache, folkhögskolegardiner och pannband. mycket trevligt. jag planerar garanterat en tur till där nånstans i västergötland innan alla mer södergående turer.

...kaffepaus+cykelmeck: på jonatans uteplats (nej jag dricker inte alls kaffe igen, det är bara en fas. och jag glömde mitt mate i uppsala)

...förvärvade naturkunskaper: ojojoj... nu läser jag om anatomi och fysiologi. galet alltså. att vi över huvudtaget funkar. jag känner på min egen puls på halsen och känner att jag vill lixom hoppa in där och se hur allt ser ut inifrån. kolla på alla små proteiner som avsöndras ur cellerna och donar med ditten och datten, undvika att bli uppäten av en ätarcell, och känna på om en lungblåsa känns som en mycket liten vindruva eller nåt helt annat. gosa med tarmluddet.
det är en sorts skräckblandad förtjusning.
å ena sidan är det galet intressant, varje liten del.
skills som kroppen går runt och sysslar med utan att man själv tänker på det hela dagarna. en hel industri för att inte förgifta sig själv, inte torka ut, inte äta upp sig själv inifrån, ta reda på en massa jox...
samtidigt känner jag hypokondrin sakta men säkert komma krypande, för att helt slå ut mitt immunförsvar när jag väl börjar plugga på sjuksköterskeprogrammet (som jag för övrigt anmälde mig till igår!). och sen den krypande nojan över att det är faktiskt så sjukt mycket saker som jag ändå inte läser om nu, förutom när jag vimsar bort mig på wikipedia. saker som det faktiskt kommer förväntas av mig att jag ska kunna, men som jag tycker är skitskönt att strunta i just nu. för att de är så himla invecklade och så små att de inte syns men ändå livsviktiga.
jag börjar se mig själv framför mig som student, och det känns riktigt schysst. jag tror det kommer bli fett najs. jag kommer garanterat att nörda in mig på alltihopa i takt med att den uppsaliensiska obligatoriska studentalkoholismen kommer fatta sitt fasta grepp om mig på svantes källare. (nu kanske ni tycker att jag är lite för romantisk och optimistisk, men låt mig vara det så länge jag inte vet bättre. en del är för dumma för att ha ångest. det är smart.)

...humm.. var var jag nu?: ingen aning

...kväll: jonatan kommer snart och det blir scrubs säsong 3, stickning och hembakta veganska kärleksmums med mintchokladglasyr.

...plan för morgondagen: koka ärtsoppa, förkovra mig i gamla skolkataloger(..mohohahaha..jag lovar att dela med mig), lära mig allt jag kan om nervsystemet, sen jobba. och missa dalarnas hemslöjds stickcafé.

måndag 6 oktober 2008

13 år senare

idag ska jag röntga min fot.
för att jag tappade en blomkruka på den när jag var...tio?
saker tar ett tag ibland. ibland måste en gå runt med en mysko tå i tretton år.
måste och måste, det är ju inte som att jag inte kan gå, men så onödigt att inte kolla upp sånt härnt kankse liiite tidigare.
jag ser iallafall fram emot att gå till sjukhuset, inbilla mig att varje läkare är dr cox eller JD och att varje syrra heter carla. och sitta och sticka i väntsalen och sen ställa en miljard konstiga frågor om allting och tänka på hur glad jg är att det kommer dröja minst tre år innan jag själv måste ha på mig en sjukhusgrön v-ringad omlottskjorta modell ful, och ett par foppatofflor.
när jag blir sjuksyrra ska jag sy mina egna scrubs.

lördag 4 oktober 2008

stolt nörd

hej. nu var det ett tag sen. igen. men jag har en ...eh ursäkt. naturkunskapsnördar bloggar inte lika ofta som vanliga människor (och när de gör det handlar inläggen ändå bara om de nyast tillgodogjorda naturvetenskapliga kunskaperna. så passa er för att läsa längre ner om ni inte vill veta vad jag stimulerar in stackars hjärna med

kolla på bilden ovan till exempel. är det inte vackert?
jag stod länge och drömde bort mig i detta landskap av nyanser, detta under av kemikalier, detta naturkunskapens kärna.
såhär var det: jag mutade jonatan med vegansk kebabgryta och kaffe ifall han ville vara min laborationsbitch. jag skulle utföra diverse laborationer med totalt obvious resultat (typ kolla om det fanns protein i äggvita, kolla om det fanns stärkelse i potatisar och kolla om man kunde göra potatismjöl av potatis. daah?!). det slutade med att jonatan som satt och kommenterade olika saker i dagens dn, när han inte fick order om att springa ner på nedervåningen och rota efter burkar, hämta prylar och ta fram olika matvaror ur min gamla garderob (som mina föräldrar envisas med att använda som skafferi). själv stod jag med pappas labbglasögon och alldeles för stora vinylhandskar och droppade konstiga kemikalieblandningar i olika matvaror, varpå jag lät och betedde mig som valfri mamma/moster som ser ett vackert fyrverkeri.
jag stod och ååh-ade där vid diskbänken utan en tanke på hur nördig jag blivit.

flera personer i min närhet har på senaste tiden påpekat hur nördig jag är, eller rättare sagt hur nördig jag alltid varit. till exempel jonatan som senast igår påpekade vilken utpräglad naturkunskapsbuskis-humor jag har. men det är ju kul att upplysa folk om, och fnissa åt hur olika djur beter sig och hur förtryckta alla väteatomer är. dessutom har jag ju lärt mig att göra eget potatismjöl och det är inte illa det.
jag är riktigt stolt.

det är ganska ofta människor förutsätter att man kan en del saker. jag har tillexempel aldrig vare sig sett eller läst harry potter, aldrig sett star wars eller startrek. en gång råkade jag titta på sagan om ringen men det var en olyckshändelse, vi var båda jättefulla (nog om det). jag har heller aldrig sett en bondfilm eller ett seinfeldavsnitt. såna saker som man lixom ska ha gjort. enligt nån. enligt dom som inte vet bättre.
däremot har jag rest runt i europa tillsammans med en surdeg och jag vet hur strukturformeln för etanol ser ut. och det har gör lixom inte vanliga människor.
jag är en stolt nörd. det är ungefär dit jag ville komma.

***

senaste tiden har annars varit rätt schysst.
ESF i malmö var najs, schysst streetart-film, grymma demos och allmänt schysst folk :)
sen tillbaka i uppsala, plugga lite grann (eller egentligen ganska mycket), okynneskolla på top model, köpa basker med ingeborg och sticka ännu mer än jag gjorde i falun innan (det är inte så himla konstigt egentligen, eftersom detta hushåll har nån slags policy att inte vrida på värmen i detta gigantiska hus förrän det är typ femton grader inomhus och man är på väg att stoppa in sig själv i kakelugnen). nu har jag stickat tre par sockor, ett par vantar, en mössa, ett par handledsvärmare (and its more to come).
idag har jag sprungit runt med aron över axeln och en drake inköpt på loppisen för fem spänn, lite i luften men mest på marken. dock inte samtidigt.

precis när jag kommit hem till falun fick jag veta att min polare tillika exkombos mamma birgit tänkte fira sin femtioårskväll på faluns gayklubb. vi har pratat sen peace&love 2006 att vi måste gå på gayklubb tillsammans, så jag hakar på. kvällen förflyter på schysst tillsammans med det tjugotal medelåldres bögar, fyra trettifemåriga flator och diverse annat folk i spridda åldrar, inklusive mig, birgit och hennes lilla gäng som är där. en av dem heter alex och vi har ett mörkt gemensamt förflutet. eller så var det ju just det vi inte har. allt handlar om ett kärleksbrev och ett kollo. vi var väl typ tio bast, på samma kollo och jag blev betuttad i denna människa och skickade honom ett kärleksbrev som han inte svarade på. jag kom ju definitivt ihåg honom och funderade under gayklubbssnacket ifall denna prepubertala icke-romans skulle komma på tal.
håhåjaja, vi började snacka om det efter ett tag och det var ju ganska komiskt att jag visade mig vara flata och han bög till slut. det ska bli schysst att hälsa på honom när jag ändå är i berlin sen.

vidare har jag ropat in världens finaste flamingoskylt på tradera. den ska jag pryda mitt nästa hem med:)

annars... jag känner att jag börjar som längta efter nåt. tror jag, fast jag vet inte var, när eller hur. det återstår att se.
no stress.