söndag 29 juni 2008

slöa och osnygga människor

den här skylten finns på säters mentalvårdsmuseum. beakta att en manlig vårdelev tjänade endast 3.20 kronor mer i månaden än en kvinnlig översköterska. och att de vanliga sköterskorna tjänade drygt hälften av en manlig skötare, men jobbade 1,8 timmar mer per vecka. och det här var ändå värsta chansen för kvinnorna eftersom rösträtten kom 1919, rätten att gå i läroverk kom 1927.
om en ser på museet med tidens perspektiv så var det det bästa som kunde erbjudas. då snickrade anhöriga träburar hemma åt sina galna familjemedlemmar (som kanske hade cp-skada, var manodepressiva, eller på nåt vis oregerliga(t.ex vad vi idag skulle ge en bokstavsdiagnos)).
på säters fick de arbeta och genomgå behandlingar läkarvetenskapen trodde funkade, kroppstempererade bad i ett dygn, insulinkoma, elchocker, ingen medicin fanns och psykoanalysen var inte uppfunnen. de gjorde ju vad deras tids vetenskap ansåg vara riktigt. idag tänker vi inte så, så det är lätt att tro att vårdapparaten var helt vansinnig. för det är ju inte alls vansinnigt att totalhospitalisera människor som inte mår bra, som händer idag.
en annan sak som var väldigt intressant är att eftersom de inte hade kunskap om olika sjukdomar och tillstånd kunde de inte placera människor med liknande sjukdomar tillsammans, utan de placerade patienterna efter hur de betedde sig.
lugn till halvorolig.
orolig.
slöa och osnygga.
stormande.
så, en exemplariskt uppförande mörderska kunde placeras på samma avdelning som en kvinna som led av förlossningspsykos.
en ung kille som inte mådde bra placerades, i förebyggande syfte (ifall han skulle komma på tanken att mörda nån, fastän han aldig visat våldsamma tendenser) på samma avdelning som en rånmördande yrkesbrottsling.
jag hade väntat mig långs mörka ångestfyllda korridorer med montrar där de visade upp tumskruvar och tusen miljarder tvångströjor, men istället var hela området väldigt vackert och prydligt. visst hade de tvångströjor, men alla låg inte fastbundna. det är schysst när en kan få sina farhågor gå upp i rök, få en mer nyanserad bild av saker, även om det inte stämmer in med hur en skulle vilja att folk gjorde nu.
grymt museum, gå dit!




annars har jag slagit sönder gamla flaskor med en hammare. mosaikpill + sommarpratare is the shit!
förresten lyssna på maj brith bergström walan. helt underbar liten gumma som gjort asmycket för sexualundervisningen i sverige, som talar om hela sitt livs gärning med sin jättefina gamla gum-röst, så totalt utan tillstymmelse till skryt eller överlägsenhet, bara med en sån självklarhet som bara så otroligt vettiga, kloka och välgörande människor kan ha
http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/sandningsarkiv.asp?programID=2071
där finns även lars winnerbäck som var rätt schysst, men maj-briht in my heart!

fredag 27 juni 2008

jävla skitbok!

idag har jag suttit ungefär halva dagen i en eka ute på sjön och plågat mig själv med en av de hemskaste böcker jag nånsin läst.
fy fan!
jag hatar den!!!

den heter "under frihetens himmel" och är skriven av en snubbe som heter svante lysen som under typ hela sitt liv bara varit ute i naturen, paddlat långfärder på flera månader i canada, vandrat i varje fjäll i hela lappland, kan alla fåglar utantill, jobbat på grönland och känner att hans underkropp egentligen består av en kanot, inte av ett par ben. han lever typ som christopher i "into the wild" men inte lika extremt och inte lika dödligt.

jag hatar honom!

det är som alltid när jag hör om folks (läs: fias (och även andras, men oftast fias)) olika färder i naturen. jag säger "håll käften!!", och vill inte höra mer, för jag blir så avundsjuk. ändå ror jag ut och förtöjer båten vid en pinne i vattnet och bara häller hela bokens jävla elände över mig.
jag blir som en bitter liten sork som bara vill gnaga av folks paddlar och göra hål i ryggsäcken, sänka fiskespöt till botten (äh nej, det vill jag ändå) och vara en knottsvärm som förstör allting.
fast jag vet, att när en är ute i naturen finns det lixom inte så mycket att göra åt eventuellt elände än att laga det, ordna det på nåt annat sätt, eller att leva med det (det är ju lixom det som är lite tjusningen med att vara ute på vift, allting är inte så enkelt hela tiden, men det gör att en inte har nån tid över att fundera på vilka saker en ska köpa på ullared. så vida en inte är ute i canadas vildmark femtio mil från närmsta samhälle, då blir en kanske lite sur om kanoten skulle paja).

men iallafall. det är som att jag, när jag läser om sådana fantastiska naturupplevelser han svante får, så glömmer jag för en stund att jag har en tågbiljett upp till fjällvandringen om en vecka, jag glömmer att jag cyklat genom en stor del av sverige, att jag varit på en massa ställen som många medelklasssvenskar inte har, och att författaren till just denna bok inte bara är extremt utelivsinriktad, han har ju missat väldigt mycket annat sorts liv oxå. saker som också är väldigt trevligt att ha i bagaget.
men jag önskar att jag inte känner mig så bitter för att jag inte är särskilt aktiv inom fältbiologerna (vilket det är hur enkelt som helst att bli), att jag ägnade så mycket tid åt att kolla på sunset beach när jag var femton, istället för att vara ute och få fräknar och valkar i händerna...osv. osv.

självömkan är ett jäkla gissel, jag har ju hela fjällen framför mig, och sen hur många möjligheter som helst att göra vad som helst hur länge som helst. jag kunde ha inga ben alls. eller vara bortgift. jag ska fan inte klaga.


ps. jag hade iallafall tur med vädret, och det är fint att ro en båt

måndag 23 juni 2008

Paddelpics från ack wermland du sköna

Lite paddelpics från värmland. Titta och njut. fem pers+fem pers packning+minimal bil martin till höger kom med veckans bästa vits (på grav värmländska): "Men, nu förstår jag varför jag varit så seg idag, jag har ju en broms på byxan"
hungriga paddlare (tobbe, ylva, micke och tove)
första kvällens middag (efter våran grannmås' bäverbeef och innan ugglekonversationen)
beakta skillanden i hudnyans från axlarna till fötterna :P
kvällsgos

diskning andra kvällen
älg på klippa
vi kom till en å i en riktig svensk djungel. såg en ensam vacker svärdslilja, en drillsnäppa och en and med tusen barn. och lite roliga stockar vi måste under. (se film)
när fia sitter bakerst och styr kosan kan ens skavsåriga fötter idka lättja i fören

klysch
Klysch.
Fina sjövikskanoter som vi paddlade med :)
Martin dricker jägermeister. Ylva och Micke hånskrattar. (Martin fick även stå för det fina citatet "Ja tyskar har väl nåt egenvärde dom med, ungefär som fästingar")

På vägen hem, sista dagen, sista tre hundra meterna. Hagelskur, åska, en skiträdd fia, huvva. Lyckligtvis kunde vi gå i land och hitta ett lite båthustak att snuva haglet med. Ja jag har solglasögon fast det regnar, annars kommer jag bara trampa på dem.
Förra lördagen började jag trampa hemåt dalarna, efter en stekhet Ransäterstämma och en lite stekhet, lite regnig, men mest av allt asgrym paddling i de värmländska sjöarna. (ja jag ska he upp lite bilder därifrån oxå).
Innan jag åkte svängde jag förbi staden och inhandlade ett stycke ragncape för 19 kr på clas olson, och fick tre feta mackor av katrin som färdkost. en minut innan jag skulle cykla iväg kommer det en störtskur, vilket det även gjorde några gånger inder cyklingen oxå. Fast iftast lurade jag bara mig själv om regnrisken för mina tonade solglasögon får himlen att se helt illvillig. Jag kom nästan till avesta innan jag kände att ska jag muta mig själv med choklad för att hinna till avesta och ut så kommer det gå åt stört mycket. så jag cyklade in i skogen och tältade på renlaven och frös som en nakenhund på mount everest. Dagen efter var det fint, men lite mört, och jag hängde med avestas gigantiska dalahäst och provade regnkläder utanför avesta, sen lunchade jag i hedemora och trampade vidare hem där min mamma väntade in mig för kvällens utfodring. Dagen efter följde jag och empan (som nu har åkt till canada och inte komemr komma hem på förfärligt länge. vilket jag tycker är förfääärligt tråkigt. men gå i frid min fina utter.) med pappa till borlänge för att kolla på solbåten han o en massa studenter har byggt och prcis för nån timme sen åkt i mål med nere i Holland på en solbåtstävling.

Annars har veckan sett ut som följer:
Jag och mamma åker på en liten dalatripp och fikar på sätergläntan, där det fanns sjukt mycket hantverk, goda muffins och såna här små stugor som jag vill ha. Sen åkte vi till det än mer spirituella Clas Olson(fats vi köpte inget just där) och köpte lite ullsockor, ett underställ lite saft och ett par byxor som verkar vara bra att fjällvandra med, men det svider att eventuellt inte ta med mina lappbyxor (som jag firar tre år med den här sommaren), så jag funderar på att ta med mig en relik, som jag kan återbörda till nämda byxa efter fjälleriet
senare på kvällen var det lite häng hos birgit, (som är sannas mamma och för övrigt sjukt snygg) alla kollade på fotboll och åt chips och snackade. det var najs. på vägen hem tog jag o empan sällskap och när vi skilts åt såg jag en liten vit katt springa över vägen, jag stannade för att klappa och den kastade sig ner på mina fötter och gosade, för att sedan få nåt lurt i blicken, hoppa upp på min rygg för att gosande fylla min näsa, mun och tröja med ludd och mig med kärlek. den ockuperade mig i tjugo minuter och tyckte att mina axlar var ett alldeles förträffligt ställe att tillbringa kvällen på. Det är ju dessutom ett brott att dissa en gosig katt, så den fick sitta där tills jag började få ryggskott. (det finns ju nån gammal legend om nån snubbe som hellre högg av sig armen än att störa katten som sov på den) jag känner oxå lite så, men jag har läst i sveriges likes lag att man får dispans om man får ryggskott. Men det är soft med a)katter som är besinningslöst gosiga b)varelser i allmänhet som inte alls är rädda för folk, utan tar kontakt och tar för sig
och så åkte jag och mamma till sundborn där de målat en hel bro som en trasmatta och satt virkningar på hela räckena. dessutom fanns det en massa fina blommor med namnskylt och en schysst utställning med bland annat ett grisbord, lämmelteve, longboards med kurbits och en asfin keramikradio med bibelmotiv
därefter var det midsommar som tillbringades i vibyhyttan med lite kusiner och lite mostrar och som vanligt kopiösa mängder mat, minimala mängder motion, och stora mängder knasiga snapsvisor. men vi hade trevligt vilket illustreras av ovanstående klyschbild. jag roade mig även med att lära mig konstiga blommor (gökblomster, kråkvicker, vallört, blöhblöhblöh...) och att läsa en helt fantastisk biografi över mary kingsley, denna gigant av giganter. Föreställ er en 30 årig kvinna som i sin svarta viktorianska klänning for till västafrika 1895(?) och samlade fiskar och hängde med lokalbefolkningen. När hon träffade på flodhästar som lagt sig över hennes djungelstig till det urgröpta trädet som fungerade som kanot, kliade hon helt enkelt detta digra bredkäftade djur bakom örat i tjugo minuter med sitt cambridgeparaply, varpå det grymtade och gick därifrån när det var nöjt. Och när hon räddat en leopard ur en fälla, och det nosade på henne för att se om hon dörg till middag, utbrast "ge dig iväg, tokstolle!". En sån fantastisk humor, och hennes sätt att leva med de afrikanska stammarna är helt fantastiskt. Hon och Dervla Murphy (Full tilt...som cyklade till indien, ni borde komma ihåg henne vid det här laget) liknar varandra och är båda sååå beundransvärda.
Här står jag och mamma och gör solhälsning (trots dåligt väder var det så varmt att alla mina inre organ smälte samman till en fin pölsa, så en var ju så illa tvungen att hälsa på sol-fan också) Det jag tycker är lite kul med den här bilden är hur otroligt muskulös min överarm-axel ser ut (det är bara därför jag tog med den här bilden). Jag förstår inte vad det kommer ifrån, det kommer då verkligen inte från midsommarfirandet.

Om två veckor åker jag och fia till kebnekajse, jag har läst en massa böcker på bibblan idag och vi har köpt fjällkartor. tjohoo! därtill har jag hittils lagt ner över 2500 på utrustning, så nu får det fan räcka.
fjällvandringsskor (väl värda) 1500 kr
regnställ 700 kr
sockor 20 kr
underställ (kan en aldrig ha för många av) 150 kr
nya byxor 150 kr

men det blir bra.

snart kommer paddelbilder

puss!