lördag 29 mars 2008

Into the wild


När jag känner mig rastlös eller på nåt vis inte riktigt på topp finns det en plats (eller egentligen är det ju en massa platser) som upptar en avsevärd del av min hjärna. Det är allt emellan att sitta i en liten skog på en liten stubbe och dricka varm choklad och tycka synd om mig själv
(att tycka synd om sig själv är ju en ganska fånig sysselsättning, en är ju oftast väldigt kapabel att ändra sitt tillstånd med ganska liten insats men på nåt vis är det som bekvämare att sitta och gnälla (men det är mycket trevligare på en stubbe med lite varm choklad)).
Jag tänker också att jag ska göra mig av med i princip allt utom vad som får plats i min backpackerrygga eller cykelväska och dra.
Hänga i skogen och titta på bergen och bli alldeles lortig och bada i en kall liten bäck och äta blåbär och elda brasa.
På riktigt alltså, inte bara över helgen.

Det är inte som att jag inte har det bra här, men det är lite för bekvämt, jag blir lite för rastlös för att inte längta bort, byta liv, klara mig utan det jag vet att jag kommer ha svårt att göra mig av med innan jag drar.

Det fanns en kille som hette Christopher McCandless (a.k.a Alexander Supertramp) som packade lite prylar o drog iväg och liftade o levde i naturen och i olika hippiebyar under sommarloven, sen efter studenten sa han farväl till civilisationen drog han ut i Alaska och hittade en övergiven gammal buss som han bosatte sig i.
Det finns folk som hävdar att han medvetet begick självmord eftersom han inte hade tillräckligt med kunskaper för att klara sig där ute, eftersom hans utsvulna kropp hittades efter några månader i bussen.
Hans historia har funnits som bok ett tag och nu finns den som film. En av de bästa filmerna jag sett i hela mitt liv. Jag har genom åren blivit road av typ Dum&Dummare, Äppelkriget, Trainspotting och jönssonligan, men det här är nåt helt annat.
Inte bara att filmen är sjukt vackert gjord med alla naturscenerier och att den magnifika barytonstämman tillhörande Eddie Vedder ljuder genom hela filmen, jag blev lixom helt tagen. Historian berör nåt inom mig jag inte utforskat så mycket, men som hela tiden pockar på uppmärksamhet.

Inte för att mitt mål är att dö i en gammal folkabuss i alaska, men jag känner lixom inte att jag kan dö alls innan jag har upplevt skogslivet, bergslivet, whatever-bara det är ute i naturen-livet. Nåt som är bortom arbetsliv och elräkningar, nåt som är fler timmar ute i luften än inne i tältet, men innan en människa blir helt bushed ("Bushed". (A term used to describe the mental state that overwhelms wo/men who live alone for long periods at a time in the wilderness)).
Skogarna och bergen har funnits där hur länge som helst, jag kan titta på dem i evigheter. Det är en mäktig känsla att känna sig så trollbunden, trollbunden av något så vackert och kompromisslöst som naturen.

Jag vet inte riktigt när eller var, men ska ska jag. För det första tänker jag tillbringa sommaren på vift, upp o ner, öster, väster, norr söder, cykla gå, tälta, sova under bar himmel. Sen får jag se vart det bär av i höst.

Christopher/Alexander säger i filmen "If you want something in life, just reach out and grab it"
Jag har grabbat en stadig inkomst och centralvärme tillräckligt för ett tag nu.

Se filmen, för sjutton gubbar!

back on track


häpp!
ja och nu undrar ju ni hundratusentals människor som lever för den här bloggen var jag har hållit hus. åka till riga och skriva lite om det och sen bara försvinna, så får man ju inte bete sig. usch.
jag vet inte riktigt vad jag sysslat med under tiden förutom att jobba, komma hem och titta på americas funniest homevideos och sen gnälla retsen av kvällen.
men jag antar att det behövs ibland. nu har jag börjat mitt nya liv vilket består i att gå upp i ottan och äta en ordentlig frukost och sen ägna mig åt något intellektuellt eller kreativt till jag far till jobbet. sen kommer jag hem och tittar på americas funniest homevideos och är mycket gladare :)

jag har iallafall firat påsk i min sommarstuga vilket innebar
tusen släktingar (mor, far, bror, moster, morbror, kusin, morfar, moster, kusin, kusin)
tre personer jag inte träffat förut, kusins flickvän, kusins flickvän, kusins barn
och så catrin och fia och alan
kopiösa mängder ost vilket innebar att vi åt ungefär hela tiden, både ost och annat
lufs i skogen med varm choklad
åtta filtar att sova under i kylan i loftlyan
cinnobertickor i skogen
erik som letar varg och sen försöker låssas vara en (?)
hemmagjort alfapet
grimasfotografering
skulpturer av aluminiumfolien runt kinderägg
strumpstickning
vi har oxå läst i husmoderns bok om sexuell etik från 1931 att man ska i så stor utsträckning som möjligt hålla sina barn ifrån homosexuella, även om de tillhör släkten eller vänkretsen.
mohohahahahhhhaaaa

fredag 14 mars 2008

fia fick en gratisbiljett för fyra personer på en white-trashbåt till riga. vi fick en hytt av white-trashig storlek, åt white-trash buffe för hur mycket pengar som helst, men typ inget var gott, såg på otroligt smaklös cancanuppvisning a la white trash och sjöng främling på karaoken.
sen hängde i i gamla stan i riga och det var mysigt men väldigt kallt. se bilder nedan
en sån korsning
det skulle vart ett fint torn i bakgrunden, inte en reklamskylt
Bärs
I love you

här åt vi sjukt god svampsoppa
har det här lilla grekiska huset först tagit anabola, sen emigrerat till riga och sen krökat till eller varför är det så snett?

katten i riga. den gick senare in i affären (och handlade?)

hunden i riga + lisa och dave
sympatiposering. snopet att vara gjuten i den där formen
hade jag haft en hylla för prydnader hade jag definitivt köpt några såna här
här bodde min pappas kusiners mamma, ingeborg, när hon var liten

måndag 10 mars 2008


jag har varit på RFSL Ungdoms kongress i Linköping i helgen (önskar jag kunde säga det på linköpingska, som är såååå fint!). Jag har aldrig varit på kongress förut, eller inga särskilt formella stora möten överhuvudtaget. Det kan bero på att jag
a) är fruktansvärt inaktiv inom de föreningar jag är med i (och skäms över, för det är sjukt bra föreningar, så nu har jag tänkt ta tag i det lite mer)
b) inte kan sitta still i formella sammanhang utan börjar fnatta runt, först i tankarna och sen fysiskt. eller somna (när det handlar om att somna så fort en inte står upp utan sitter ner med lagom underhållande tv/presidie/whatever framför sig vet jag vem jag brås på - far min.)

Nu fick en iallafall gratis resa dit ner, gratis mat, gratis hotellrum, nya gratis kompisar och gratis användande av både alfapet och singstar, så det var en mycket väl använd helg. Dessutom röstade vi in i stadgarna att RFSL Ungdom ska jobba queerfeministiskt, och det var sjukt bra. Annars var det mest småpill i propositionerna vilket säkert kan förändra saker om en ska vara riktigt finstilt, men jag hade hoppats på lite mer debatter. Fast å andra sidan är dte ju bra att vi vet vad vi vill, och det är det ingen tvekan om!

Det är så sjukt skönt att vara på ett ställe där alla är norm (fastän det är normerna vi vill bort från), och inte för att många alls i min omgivning är särskilt queerofoba, så är det ändå en stämning som är fantastiskt inkluderande och fördomsfri bland HBTQ-människor. Alla människor är så fantastiska :)

Dessa fantastiska människor gav mig även väldigt vackra smeknamn, som jag försöker inte ta för något annat än att jag är socialt kompetent, annars skulle jag inte ha så bra vänner som vågar säga saker som

skalle-per
ollonet
nordman
jättedildondisa (som en långt rödhårig blivande soctant roade sig med att skriva i alfapet)

orsaken till detta är att jag och fia hittade vispgrädde (nej men det blev det ju smör av säger ni nu)... jag har länge tänkt att det vore soft att raka huvet. med hyvel. inte snyggt, men det är som att har jag ändå vanligtvis fem millimeter kan jag lika gärna ha inga millimeter några dagar. så vi köpte fem sockerkaksbottnar, lade ut dem på badrumsgolvet, satte mig ovanpå, spritsade ut vispad grädde på mitt huvud, garnerade med smarties, tårtgele och en marsipanros och började raka. Nej nu ljög jag ända in i granskogen.
Vi gick till Åhlens, överdoserade herrparfymer på varandras jackor, köpte engångshyvlar för 25 spänn och gick hem och letade reda på elvispen.

sen var det kört. jag kunde klappa mig på huvet och det sa typ klatsch för det var så blankt. jag blev rädd när jag såg mig i spegeln, för snyggt var det ju inte.
fast det roligaste var efter bara nån dag, då gick det i princip inte att dra av mig mössan även om jag skulle knytit fast den i ett X2000. Håret var som sandpapper.

Well, därav mina fina smeknamn. (och oskärpan på kortet - grädde)

nu ska jag sova, men jag fortsätter sen

torsdag 6 mars 2008


idag vaknade jag av att jag var galet hungrig. i vanliga fall brukar jag vakna av ett elakt polyfoniskt kackalorum från min telefon, vilken jag snoozar fyra gånger i väntan på att
a) drömma klart alla drömmar som är sådär lite extra mystiska på morgonen
b) försöka komma på en anledning att gå upp ur sängen. anledningen jag kommer på är oftast frukost, men det tar som en tjugo minuter för min morgonhjärna att förstå att sånt finns.

jag vet inte om det är fel på min säng eller om den bara är sjukt bekväm, men jag vill lixom inte gå upp ur den. den ultimata sängen är ju den sängen som har en inbyggd ugn i sig som den bakar scones i, så att man vaknar av nybakade scones-lukten och dessutom får käka frukost i sängen. den gör även smör och sylt alldeles själv.

iallafall, just den här dagen hade jag en alldeles fantastisk frukost väntande på mig i kylskåpet. ...det kankse var därför jag var så hungrig, min mage smidde frukostplaner medan jag snarkade ikapp med emma.
jag och fia tänkte att det var en superbra ide att gå ut och raida sådär ett o ett halvt dygn innan vi ska vara borta i linköping på rfslkongress i tre dagar, så vi cyklade gladeligen ut i vad som skulle kunna kallats för ett icke särskilt ymnigt snöfall och hittade i vår favoritcontainer

19 paket med 150 gram skivad cheddar i varje
11 brieostar
8 limpor
12 stycken andra små bröd
2 små förpackningar potatissallad
1 paket kalvfile (till emma)
1 burk räkor (oxå till emma)
1 burk keso
2 liter lättfil med smultron/röda vinbär smak
1 squash
10 jordubbar
7 tomater
1 låda caesarsallad
1 låda linsgroddar
1 påse bullar
6 potatisar
1 förpackning vindruvor

och några apelsiner

jag har, helt seriöst, inte köpt nån mat i sverige det här året förutom en gång i januari och två gånger i februari. det är en sån lyx att bara kunna släpa hem allt ur soporna, riktigt schysta grejer dessutom.

...åter till frukosten. fil med cornflakes (hittade 8 paket i eriksbergscontainern i november) och blandade nötter (som fias kompis skägget hittade och donerade), två mackor, en med cheddar och tomat, en med brie, keso och linsgroddar. vattnet hittade jag dock inte i containern.


senaster dagarna har jag även bakat piroger, rakat håret och sytt regnbågsfärgade präststolor...det är nog bäst jag skriver ett till inlägg...