söndag 24 februari 2008

en sån här lista va #2

den här grejen fick jag av min vän anne för aslänge sen. nu städade jag i min mailbox och hittade den. tänkte att den kanske kommer avslöja några hemligheter om mitt liv som jag inte själv vet ?

det hela går ut på att jag begagnar mig av shuffle-funktionen på min iPod, och svaren på frågorna blir låt-titlarna som slumpas fram.
(nu är det så att min ipod befolkas av miljarders låtar jag inte hört förut (men tänkt att jag ska lyssna igenom nååån gång...?), så jag tänker faktiskt fuska och bara ta med låtar som jag hört och kan relatera till.haha.

1. Will it be ok? Bohemian Rhapsody (Queen)

2. How are you feeling today? Vidrar vel til Loftárásá (Sigur Ros)
...det betyder att jag inte vet för jag förstår inte vad de sjunger...

3. How do your friends see you? A case of you (Joni Mitchell)
...det var ju fint...

4. Will you get married? En fången Fågel (Nicolai Dunger)
... hah, dagens bästa!...

5. What is your best friend's theme song? Fattig Bonddräng (Tommy körberg)
...mina bästisar vill snusa och slåss och ändå komma till himlen...jodå...

6. What is the story of your life? Somedays (Regina Spektor)
...ja en del dar är sjukt bra!..

7. What was high school like? You Learn (Alanis morrisette)
...ja en del...

8. How can you get ahead in life? Giant (Herman Dune)
...en jätte?...jag får ta anabola...

9. What is the best thing about your friends? Ramalama bang bang (Roisin Murphy)
...vad nu det betyder, men det låter bra...

10. What is today going to be like? Du får mig (Lars Winnerbäck)
...vem får vem?...

11. What is in store for this weekend? Det Gamla gänget (povel ramel)
...så sant som det är sagt :)...

12. What song describes you? Erotiska biografen (Hassan)
...maaahahaah!!!!...

13. How is your life going? The Pressure (Moneybrother)
...jag tycker inte jag har så mycket press på mig...

14. What song will they play at your funeral? The Door (silverchair)
...?...

15. How does the world see you? Bullet proof...i wish i was (Radiohead)
...ja det var ju lite dubbeltydigt men ändå ödmjukt...

16. Will you have a happy life? Mean Man (Detroit Cobras)
...jag ska akta mig för dem...

17. What do your friends really think of you? Land of a thousand words (scissor sisters)
...mhmm...

18. Do people secretly lust after you? They long to be close to you (Cranberries)
...tsss, jaså ;)...

19. How can I make myself happy? Min älskling har ett hjärta av snö (Lars Winnerbäck)
...detta kan bara betyda en sak: Kokain!!...

20. What should you do with your life? Frosti (Björk)
...aahhaaaa...det var som jag trodde...spela typ xylofon!!!....

21. Will you ever have children? Helgdagskväll I timmerkojan (Sofia Karlsson)
...eld kött och brännvin är inte bra för barn...jo, eld är nog...


haha, det här få jag göra igen. en del helt klockrena svar! nu ska jag gå o ta mig en lina kokain, hörs!

lördag 23 februari 2008


tidigt i morse (9.oo) skuttade jag upp ur sängen, pigg som en lärka, och kärnade smör.

först tog jag på mig mitt hemvävda randiga förkläde, träskorna jag själv huggit ur en tall och till sist tog jag min mjölkspann och gick ut i lagår'n. Jag möttes av ett gomorron-mu av min ko, och jg släppte ut hennes kalv på sin dagliga morgonspringtur (kalven brukar jogga runt tjärnen två varv, och stanna och stretha vid ett stort träd ungefär halvvägs).
Jag gav min ko ett lass hö och satte mig på den lilla pallen bredvid henne och mjölkade. Sen släppte jag ut henne gick jag iväg och kärnade smör i två timmar, för att kunna bre nånting på frukostmackan.

i en annan värld händer samtidigt detta:
disa och fia var igår kväll och spelade maracatu (brasilianska trummor) och tänkte att det passade bra att raida lite på vägen hem. Bakom ica hörnan hittade vi fyra liter minimjölk (som är så gott och stabilt) ett gäng ballerina minimuffins (inslagna i sammanlagt 83276 lager plast, därav storleken. det fanns helt enkelt inte plats med med muffins i förpackningen när de proppat ner all plast.), en hel stock lös-snus, något slags stort bakverk med nån slags sylt på i mitten, samt tre små förpackningar vispgrädde.
Ett mycket trevligt kap som kommer att gagna oss mycket glädje i hemmet.
Sen kom det där med smöret in.
Jag har velat göra eget smör sen vi hade hemkunskap och en mindre (eller över-) engagerad klasskompis gick runt och vispade grädde till nån tårta hela lektionen. När tårtan skulle dekoreras var det inte längre vispad grädde i skålen utan smör. Fruktansvärt kul tyckte jag.

Men sen kom det fem år av stenhård veganism i vägen. Nu har jag inte varit helvegan sen 2005 men ändå inte hittat nån motivation till att köpa ett paket grädde bara för att råka göra smör, (köper jag mjölk överhuvudtaget är den gjord av havre, ska det vara annan mjölk får den komma till mig genom en container) eller så har jag helt enkelt inte varit motiverad på nåt annat vis eller haft tid eller blablabla.
Men nu var stunden kommen. Det skulle göras smör i Tuvan!

Jag skuttade iallafall upp i arla morgonstund och hittade en elvisp och en skål. Vispgrädden stod i kylen och bara skrek "GÖÖÖR SMÖÖÖR!!!"
Hah, jag tror inte ens jag vispat grädde på riktigt många gånger i hela mitt liv (men jag har väldigt många minnen av att jag och min bror (då i väldigt små storlekar) tar en handdriven visp och vispar på linoleummattan på köksgolvet i östersund, och hävdar att vi ska vispa grädde åt morfar.
Jag tycker inte om vispad grädde. Jag fattar inte poängen. Det är typ äckligt, ovärt och allmänt borgerligt.
Däremot är smör nåt av det bästa jag vet. (jag inbillar mig att det är bättre att köpa svenskt kravsmör än palmoljesmör från nån stackars nerhuggen regnskog, men jag antar att det är pest och kolera).
Jag kan lätt ta en sked smör ur förpackningen och käka som godis (till mångas stora avsky). Men tänk vad mycket bra man kan göra med smör. Allt blir gott med smör. Smör är roten till allt gott.
Nu skulle jag alltså befria grädden från sin gräddighet och släppa in den i the holy land of smöööör! Det var väldigt intressant att se metamorfosen, från vitt fluffigt fluff till ljusgula klumpar, se vasslen (eller vad det är) rinna ner genom ett kaffefilter, blanda i lite salt, röra runt, pressa ur den sista vätskan och he alltihop i en plastmugg med igelkottar på, så att det ljuvliga smöret kunde beskådas av allmänheten (fia, jonatan, anna och micke). De två senare kokade även kronärtsskocka till frukost som de avnjöt med smör.

Smör ute, smör inne, smör i hjärta, smör i sinne :)

fredag 22 februari 2008

kan man mäta individuell lycka i koldioxid?

Min gode vän Jonatan ringde mig nyss. Det var trevligt. Mestadels handlade samtalet om flygning. Flyg-åkande. Resa med flyg.
Jag och Empan pratade om samma sak häromdagen eftersom vi ska åka till Canada i sommar men har en kollektiv ångest inför att begagna oss av dessa flygande heliga kor.
Jag har flugit sjukt mycket i mitt liv. Tusen gånger från Östersund till Stockholm, en massa chartersemestrar (ja jag har faktiskt åkt på chartersemestrar innan jag själv fick bestämma, men då tyckte jag oxå att det var kul att samla illaluktande snäckskal i grekland och sitta solstekt på nån restaurang och få skamliga förslag av servitörer). Sen har jag åkt till Indien i studiesyfte (inom ämnena ekologi och global solidaritet.) Flyget var den del av kursen som visar vad man absolut inte ska använda sig av för farkoster överhuvudtaget om man vill klassa sig det minsta ekologisk eller globalt solidarisk. Därefter flygit inom europa minst fyra gånger tur och retur.

En genomsnittlig svensk släpper ut ca 6 ton koldioxid per år. (snf.se)
En flygresa Göteborg-NewYork släpper ut 1946 kg koldioxid. (klimatbalans.se)

Då kan man ju tänka att jaha, flyger jag så långt (vilket var det alternativ som var det närmaste Sverige-Canada jag kunde hitta, fastän Vancouver ändå ligger på andra sidan kontinenten), vilket är en tredjedel av vad jag släpper ut i vanliga fall, så får jag inte släppa ut nån koldioxid i fyra månader för att kompensera det.

Yeah right!

Som att vi har nån rätt över huvud taget att släppa ut nån koldioxid what so ever. Det är ingen som har gett oss rätten att släppa ut koldioxiden vi andas ut. Vem skulle gjort det?
Vi har tagit oss rätten.
Vi har tagit oss rätten att andas, äta det vi hittar eller odlar, vi har tagit oss rätten att producera och sälja vattenkannor formade som små elefanter i plast, vi har tagit oss rätten att bryta malm och utvinna metall, vi har tagit oss rätten att ha tolkningsföreträde på vår värld, och sätta ord på olika företeelser och ting. Det är ingen chef över planeten som har sagt "Ja men visst det är klart ni ska få göra det, kör på bara".
Vi bestämmer således vad som är rätt genom våra handlingar. En skandiachef kan ju säga att det är fel att tjäna tiotusen spänn i timmen, men han tackar inte nej till sin lön och visar därmed att han tycker det är okej att tjäna så mycket.
Våra åsikter rättfärdigas, och bekräftas av våra handlingar. Vi gör saker vi kanske säger att vi inte skulle göra, bara för att det är så mycket bekvämare så.

Och alla barn gör som vuxna gör, inte som vuxna säger.

Missförstå mig inte nu.
Jag menar absolut inte att människor inte har rätt till sina namn, rätt att få äta sig mätta, rätt att må bra. ingen har mer rätt än någon annan till dessa saker, men jag tycker att jorden äger sig själv. Det är skillnad på mänskliga rättigheter (som är en världsomspännande social överenskommelse grundad av typ FN), och på rätten att använda jorden och jordens resurser bara för att vi kan. Bara för att vi inte är softa håriga djur som bor i djungeln och äter ananas och termiter och är nöjda med det.
Nackdelen med att vara en hyperaktiv och intelligent (?) art är att vi har utvecklat ett system (språk) för att prata med folk som kommer från helt olika platser, och anledningen till att vi träffar dom människorna är (oftast) för att vi flyger dit. Och ju fler människor vi pratar med, ju fler kompisar får vi att vilja hälsa på.
It's a curse!!!!!

Å ena sidan tänker jag att det inte gör så mycket om jag flyger eller inte, jag flyger ju ändå förhållandevis lite i jämförelse med Al Gore, och eftersom Canadaresan skulle bli min förhoppningsvis sista flygresa och eftersom jag dessutom efteråt tänkt leva extremt koldioxodsnålt, så skulle det lixom vara värt det (för mig alltså, inte för atmostfären. Jag tror att atmosfären skiter i om det är förhållandevis miljövänliga människor som flyger eller inte, den kvävs ju ändå. Eller kanske inte, vore jag atmosfären skulle jag nog bli argare på de människor som kallar sig miljömedvetna och ändå flyger, än på de som flyger i vilket fall och skiter i miljön).

Å andra sidan tänker jag flyger jag spelar det visst roll, för jag bryter mot mina moraliska och miljömässiga tankar om vad jag kan, vill och får göra. Och jag hatar beteendet att ta sig rätt att göra saker, bara för att det är bekvämt. Jag vill inte behöva våldta miljön bara för att det är bekvämt.
Men jag har heller inte tiden att åka båt, om jag skulle hitta en båt, eller att åka transsibiriska järnvägen till china, ta mig till japan och åka båt därifrån.
Det är som att jag måste flyga.

Jag kan även tänka att det är ändå kört för den här jorden, lika bra att flyga medan det finns möjlighet. Eller, hur mycket koldioxid släpps inte ut varje dag i sverige på att frakta runt en massa mat som ändå slängs (men som jag hämtar lite av ur soporna), då kan jag lika gärna flyga. Men det är ju inte så att den koldioxiden sugs tillbaka bara för att jag ändå flyger. En sak ska man veta och det är att vad man än gör, flyger eller fiser, så påverkar det jorden, som verkligen inte är the bad guy i den här filmen. Så det skulle vara som att hämnas på nån som inte ens gjort en nåt. Och hämnd är ju väldigt omoget, särskilt om den är obefogad.

Så...?

eller ska jag helt enkelt skita i alla mina miljöargument och åka dit o ha kul, eller ska jag åka dit och tänka att det sitter en brat på flygstolen jag skulle ha haft, och att den där braten skulle ha flygit en massa inrikes, bara käkat på mcdonalds och bara blivit olycklig i framtiden?

kan man mäta individuell lycka i koldioxid?

torsdag 21 februari 2008

hemfärd A till R


nu är jag hemma igen efter

a) en del klanteri från min sida (jag bokade plats på ett tåg som skulle gå från geneve innan det ens gick tåg in till geneve från förorten squaten låg i, vilket jag inte direkt brydde mig om att kolla) jag fick ta tåget en timme senare och det gick utmärkt utan plats

b) magont och kanske liite lite feber på tåget

c) ankomst i köpenhamn efter minst 17 timmar

d) min sovsäck luktade helvete efter att ha blivit inpyrd av rökande squatare i versoix i en vecka. försökte ignorera faktumet och sov på nadias soffa i malmö

e) vaknade mitt i natten av att magen hade blivit bebodd av sliskiga bakterier, en och annan folkpartist, samt inte minst 32 ilskna telefonförsäljare. jag ska bespara er följderna.

f) försökte på morgonen hitta tågbiljetter till uppsala. nada under 400 spänn. 400 spänn jag definitivt ägde men inte ville ge till satans järnvägars monopol på tillgången till miljövänliga färdsätt

g)bestämde mig för att kolla en extra gång på stationen men det var lika dyrt och lika dyrt skulle det vara dagen efter, så jag hoppade på tåget ändå och tänkte att min rökluktiga luffarutstyrsel säkert inte skulle märkas.

h) blir bustad av konduktörerna som hånar mig, loskar i mitt hår, knyter ihop mina skosnören med varandra, nyper mig i öronen och bajsar i min vattenflaska. sen kastar de av mig i hässleholm

i) jag tänker att jag kan ju lifta (yeah, right! en söndag från mitt i ingenstans) och går runt stan i flera timmar och försöker hitta nåt ställe. det enda jag hittar är ingenting och ett uppgivet humör, så jag ringer min pappa och han säger att jag kan ju åka tillbaka till stationen, så jag gör det

j) på vägen hittar jag en snubbe med en fin moppe. jag säger det till honom och han säger att han har har arton till där hemma, plus en symaskin från 1932. sen hyttar han åt kosovomänniskorna som åker runt i sina bilar och firar och tutar över att kosovo blivit självständigt. han säger att det är emot svensk lag att tuta om det inte är fara å färde. han hade en fin moppe, men verkar tillhöra sj-släktet. jag drar vidare

k) på stationen kostar biljetterna hemåt över tusen och jag anser mig strandad tills jag kommer på att jag kan åka tillbaka till malmö...de där 400kronorsbiljetterna verkar plötsligt rikigt intressanta...

l) kommer hem till nadia och hennes kombo carro igen. de bjuder på soppa och jag är sjut hungrig. sen läser jag en bok om förfalskad mat medan de dissar arbetsförmedlingen i soffan.grym underhållning :). de två borde starta en stand up show. eller en sit in couch-show

m) folkpartisterna lever livet i mina tarmar igen hela natten

n) jag tar tåget till stockholm och ritar fula saker på ingvar oldsberg i tågtidningen. den här gången blir jag inte bustad av någon (men hälften av gångerna jag åker tåg kollar de ju inte ens biljetterna!varför ska man då köpa en? de lägger ju ändå bara pengarna på att lyxrenovera sin nattvagnar, skryter de om i tågtidningen, varför inte satsa dem på att göra vanliga dagliga tågresor billigare för alla?)

o) mår illa på tåget. jag ska aldrig rösta på folkpartiet

p) kommer hem och surprisar fia som sover i soffan o malena som kollar på teve. känns mycket bra att vara hemma igen :)

q) fia har squatat mitt rum och katten har squatat min garderob

r) folkpartisterna har partistämma i min mage och fia går och köper blåbärssoppa och provivadryckdet var en omtumlande resa..både fysiskt och psykiskt, men den var bra. den fyllde sitt syfte.
nu vill jag börja jobba igen, så fort folkpartisterna har blivit ett minne blott.

torsdag 14 februari 2008

yo. jag ar i geneve, darav utblivna prickar over bokstaver.
forra fredagen borjade jag aka fran min utflippade, men ack sa kara, bror soderover.stannade i gierle utanfor antwerpen o halsade pa pappas polare, sen snabbtag till paris, vilket var lagom romantiskt. vidare till geneve. hittade forst inte till squaten, men den fanns.
att traffa jesus igen ar soft, men lite skumt. ibland ar jag bara for sentimental.
har ar det sjukt mycket folk och typ lika manga hundar och vi raidar varje kvall, fondue-ost, vegeburgare, chokladkakor, you name it.
jag vet inte riktigt vad som hander i framtiden...men det ar soft har. inte for att jag fattar sa bra franska, men folket har ar softa :)

puss fran versoix (fororten med squaten)

tisdag 5 februari 2008

bror min går lös

såhär gör man i helsingborg

"man stoppar ju inte en kub i en krabba utan anledning"

nu har jag hasat mig ner till skeåne (om hasa kan innefatta att köpa inte bara en, utan två X2000-biljetter på tradera för femti spänn styck (synd att jag inte är en skitfet amerikan som behöver ett extra säte för ena skinkan) och sitta där och lyssna på en gammal silverchairskiva i ipoden i 200 km/h). jag försökte sälja tillbaka en av biljetterna till konduktören som en annan typ souvenirförsäljare, men han fattade nog inte riktigt vad jag menade.

helgen har bestått av
1. sjukt många beställningar på jobbet precis innan köket stängde
2. dansande till doktor kosmos i empans gigantiska hus + en del canadaplaner och ätande av matrester från jobbet
3. figurballongstävling, tillsamman med fias släkt. innefattande en meterlång vattenballong i fias säng, upppumpande av ballong med sodastreamer. + fias mamma som missförstått det här med år och trott att fia fyllde 125, inte 25.
4. sjukt vacker och fasligt god smörgåstårta a la fia (jag har bara kusliga minnen av smörgåstårta nån gång från när jag var liten. jag förstår inte hur man kan blanda cornflakes, leverpastej och vindruvor)
5. sjuttitusen fantastiska människor invaderande vårat hus, inklusive en som gjorde entre i en låda (gisen), en som fastnade i lådan (jenny), tre stycken som dansade i och med lådan(empan, gisela och fia), en som såg ut som morran i runda svarta glasögon (jonatan) en som hade en fin dollypartontshirt (signe) en som till min förtjusning, gjorde en skriet-imitation efter att han däckat i soffan, och sen tyckte att jag såg ut som runar (matso), en som laddade ner en massa oruplåtar i en väldigt underlig pose (frida). ingen nämnd ingen glömd.
6. något mindre än sjuttitusen människor, men ack så trevliga, som gräddade ekologiska pannkakor och bjöd på glass på morgonen.
7. en galen skrattatack (flera gånger)
8. en disa som hade namnsdag
9. ett tappert men misslyckat försök att gå upp fyra på morgonen för att bjuda på tradera-biljetter.

kort sagt: grym helg

till slut kom jag hem till bror min och blev utfodrad, samt fick stifta bekantskap med en liten mjuk och glittrig krabba han fått ev en polare i present. den hade en mystisk kub i sig som de hade undersökt med en fet förskärare för att fatta att man skulle dra i krabbans svans (ja den här krabban hade det), varpå kuben inuti krabban som i själva verket var en liten vibrator får krabban att dansa lite baklänges inför allas beskådning och beundran.
vi har också tittat på väldigt roliga bilder på bananernas evolution (erik och hans flickvän är charles darwin version 2.0)

imorrn eller nån annan dag hoppas jag få nåt slags meddelande från jesus som befinner sig nånstans i europa. sen ska jag åka dit vart det nu är och hänga och jag har absolut ingen aning om nånting, men det känns ganska soft. skulle jag vilja veta vad som skulle hända kunde jag ju lika gärna köpa en charterbiljett till kanarieöarna, men där är garanterat inte jesus och inte min själ heller.
nu får det räcka.
löööv

lördag 2 februari 2008


vem vill inte bo här ?

halleleluja, fittan är klar!


julgranskuleklittan ska på plats...