torsdag 31 januari 2008

bror mins blogg


det här är min bror. han har den absolut galnaste hjärna man kan tänka sig, men vid sidan av galenskaperna finns oxå en helvetes kunskap om typ allt. speciellt fiskar. han satt lixom alltid och läste böcker om dem när vi var små, sen skrämde han mig och sa att trilobiters favoritmat är små femåriga tjejer med långt ljust hår. de dog ju ut för tre miljarder ås sen, men jag fick dödsångest ändå. trots allt skriver han en sjukt bra blogg med massa serier o ibland lite sagor i.

krimin.blogspot.com eller kolla till höger in tha blogroll (var det så det hette?)

bilden är tagen strax innan jag råkade ge honom en rak vänster mitt på näsan. följden blev att brodern låg blödande på mitt badrumsgolv och förbannade all världens trilobiter för att de inte dog ut några miljarder år senare.

onsdag 30 januari 2008

färdig katt


såhär ska han bli

alan, okej, du äger mitt hjärta och du får mig att göra precis vad som helst (uppenbarligen) för din skull. kom nu inte och säg att du inte blir stolt

det här är ett annat projekt jag har på gång (och haft på gång sen jag åkte runt med tåg i östeuropa förrförra sommaren) ...såhär ser den ut nu...
jag räknade just ut med stor möda att det kommer bli 23400 stygn. slå det!

Idag har jag och fia varit på utflykt i snöslasket.målet var att hitta en schysst knallröd lackfärg till papiermachéfittan, men vi hittade även ett antal ballonger och några mystiska kaktusar med ögon. en ansenlig mängd vatten hittade även in i våra skor. Så kallad vinter i all ära (det är fyra grader och slask här, det som föll ner hann kallas snö i några minuter bara), snackar man om glada fötter är det ju softare med bister kyla än nån blöt slags kvasi-global uppvärming-tramsjanuari-slisketislask.
i och för sig har jag haft min kängor sen jag var tolv, så det kanske snarare är något läderaktigt under att de fortfarande håller ihop, sulan är ju till exempel halv nersmält vid ett bittert försök att värma tårna i spanien för två år sen.

Nu är iallafall fittan målad, den blev så fin så fin. Fia och jag var oxå riktigt skötsamma och lyckades med att inte kasta färg på varandra. När vi papiermacheade slutade ju det hela med att fia hittade tapetklister i öronen tre timmar efteråt och jag hittade mystiska tapetklisterliknande kluttar i hela badrummet dagen efter. Åh vad jag längtar till våren, då ska det kastas både det ena och det andra utanför vårt hem. haha.

nu ska jag bli utfodrad och sen brodera på mitt alanbroderi och götta mig vetskapen om att jag har sovmorgon till halv tolv imorgon :)

lördag 26 januari 2008

kyrksnyltning och det eviga problemet med att realisera sina fantasier


jag har en fantasi som infinner sig så fort jag känner för att vara ensam och inte orkar omge mig med alla flamingosar och annan inredning i mitt rum (mood swings medför för mig (förutom fantasin) alltid en vilja att dumpa mina tillhörigheter i närmsta container och flytta ut i skogen för att bo under en presenning i en grop).
fantasin innehåller mig, ett cafe, en kaffe, en bok och fransk dragspelsmusik i bakgrunden. och ingen känner igen mig, det är sol ute och jag får inte alls träsmak av att sitta där i min anonymitet flera timmar. jag tänker mig att jag är i typ paris eller i nån stad jag inte vet hur jag kommit till, inte vet vad den heter och aldrig kommer komma till igen.
jag undrar bara varför jag aldrig kommer dit. såvitt jag minns har jag i princip aldrig befunnit mig i ovanstående scenario, och jag har en känsla av att alla fantasier man har haft tusen gånger om och om igen (nu låter det som att jag alltid mår dåligt, fast det gör jag inte), aldrig riktigt kommer till sin rätt när man upplever dem. Fantasierna överträffar lixom oftast verkligheten, det är därför man inte ska ha några planer, iallafall inte följa dem.

Skulle jag knata ner på nåt av stadens caféer jag ännu inte besökt skulle jag

a) ändå känna mig igenkänd eftersom uppsala är en hyfsat liten stad. Eller så skulle nån jag känner dyka upp och då skulle jag förtränga mitt egentliga syfte med att sitta där ensam, just att sitta där ensam

b) vara tvungen att ha en påbörjad bok som jag bara längtar efter att försvinna in i, och det har jag sällan. Särskilt mer sällan inträffar det när jag är i en stad där ingen känner igen mig osv osv osv.

c) skulle jag inte ha en bok skulle jag först behöva gå till bibblan och låna en, eller till ett antikvariat. Resultatet skulle bli väldigt knapert eftersom jag aldrig kan bestämma mig, och ju vill vara säker på att hitta den ultimata ångestborthållarboken, en uppgift som alltid är lönlös att ens försöka klara av just då.

Så…det gick inte idag heller, men jag hittade ett annat ställe att hänga och softa på. Domkyrkan! Om man bortser från att religionen och bara tänker på huset. Det var riktigt trevligt att gå runt där och titta på alla kistor där det står att här är sankt erik begravd och jada jada jada. Samtidigt hade en kör nån slags övning, och det var riktig sån där kyrkomusik som jag inte vet vad den kallas (mamma du kanske vet?). Och ingen kände igen mig. Jag tror inte att nån jag känner överhuvudtaget skulle gå till domkyrkan halv två en lördag (att det inte var jag som låg hemma och var bakis istället kan ju förklaras av min vita månad). Perfekt, men jag ska ändå gå ur svenska kyrkan. det blir typ som att gå in på konsum och bara titta men inte handla, bara lyssna på hissmusiken och titta på innehållsförteckningar.


Resten av eftermiddagen har ägnats åt det taggiga projektet att göra en gigantisk papiermachéfitta som ska hänga i köket (”Why am I not surprised?” var jonatans reaktion på idén). Nu är stommen av hönsnät klar :)
Elin som bodde i mitt rum innan mig kom hit på besök också och hade med sig ett mycket vackert flamingolinne.

tralala... :)

fredag 25 januari 2008

en sån här lista #1

Vad gjorde du för tio år sedan?

jag var tolv år och var förmodligen dödligt kär i leonardo di caprio, jon bon jovi och en kille i klassen samtidigt. (nu har jag kommit på bättre tankar och är kär i rufus wainwright och min cykel). jag gick på ridskola och åkte på ridläger hela tiden.

jag lyckas alltid referera väldigt mycket till min tolvårstid, så jag antar att den var ganska soft, det var lixom innan det tonårsmässiga uppbyggandet av individen som alltid föregår av ett helvetes nedbrytande och upprorsmakande. Jag hängde runt och tramsade och tittade på jönsonligan (typ varenda dag)...ööh...jag vet inte om det är så stor skillnad nu...haha

var jag tolv när jag gick i sjuan? ja det måste jag ha varit. då lyckades jag även bli inlåst i et skåp på skolan, hade efter räls-tandställning som man var tvungen att ta ut på lunchrasten, och burken såg ut som en snusdosa så alla trodde att jag bärjat snusa. jag och min polare linnea brukade även smyga in i alla olåsta rum i skolan och sno en massa pennor och material (det är därför jag betalar skatt nu). en gång stämplade hon mej med en fet blankettstämpel över hela pannan också. då var det kanske inte lika roligt längre.

Vad gjorde du för ett år sedan?

jag hade precis skickat in sista tentan till socialpsykologin, var lite arbetslös o lite vilse, men det var jonatan också så vi peppade varann. att inte ha nån plats nånstans, inget syfte måste ju vara det sugigaste som finns. dessutom hade jag ett förhållande jag inte pallade med och en annan relation jag inte visste hur jag ville ha det med, så det mesta var allmänt drygt. sen fick jag jobb i hemtjänsten och gjorde slut och det blev bättre.

Fem snask du gillar?

ah, snask :) jag gillar allt jag hittar i snaskväg på jobbet. speciellt när nån har gjort chokladglasyr till någon kaka och lämnat skålen till mig. det är inte dumt. annars, mörk choklad är oumbärligt. på cykelturer är det gott med rostade cashewnötter och russin. torrostade jordnötter är grymt. och musli direkt ur förpackningen.

Fem sånger du kan texten till?

song no.6 med ane brun och ron sexsmith, povel ramels omgjorda studentsång, the art teacher med rufus wainwright, bloody motherfucking asshole med martha wainwright, sodomy ur Hair

Vad skulle du göra om du var millionär?

jaa...jag har ju planer att leva ganska mycket utan beroende av pengar den närmsta framtiden, så jag tror jag inte skulle göra nåt speciellt. betala viktiga saker åt andra

Tre dåliga vanor?

jag önskar jag vore bättre på att improvisera, jag petar mig i näsan i offentliga sammanhang, jag kan vara, fast mest förut, lite överdrivet idealistisk

Fem saker du gillar att göra?

spela alfapet minus regler plus öl, sex, cykla när som helst, hur som helst, var som helst. slåss och brottas o allmänt härja

Fem saker du aldrig skulle klä dig i?

magtröja (vårens mode, pyttsan), obekväma kläder man inte kan klättra ner i containrar med, päls (förutom ull), en sån där RnB snubbe-mössa som är skittajt, överkokt spaghetti. jag och matso har däremot diskuterat möjligheterna att virka en tröja av mozzarellaost-strängar.

Fyra favoritsaker?

aahh!!! min cykel, mina lappbyxor, fickkniven, diverse teknologiska och mekaniska maskiner, min flamingosamling (innefattar min vän fleming, ett duschdraperi, en handdocka, diverse drinkpinnar och snittpinnar, en julgransprydnad, broderi på ovanstående byxor, ett gosedjur)

Personer jag vill se göra den här utmaningen?

fredrik reinfeldt, christer fuglesang, idol-markus och grannen mittemot som har en gardin med jesus på.

vardagssexism #1


ibland känner jag mig ganska mesig. som att det är tusen saker jag reagerar på och blir sur över, men det är inte alltid jag hinner eller kommer ihåg att engagera mig. häromveckan sprang jag över ett nummer av ungdomstidningen Chili och blev sur. Och reagerade.

"Hej Chili!
Jag läste Chili under mina gymnasieår och var ett tag även korsordskonstruktör åt tidningen. Nu (snart fem år efter gymnasiet) kom jag över ett ex av #4 2007 och tänkte att "fan det var länge sen, måste kolla in vad de sysslar med nu :) ).
Nu en tidning senare är jag i stort sett nöjd med vad jag läst, speciellt att ni tar upp miljöfrågor och intervjuar Carin Franzon från Stolta Slampor.

Det jag däremot tycker är helt åt fanders är att ni envisats med att skriva killjeans, tjej-t-shirt osv på hela Ekochicuppslaget.
Jag tycker inte bara att eran könsrollsbild inte bara är galet konservativ, utan att ni också är väldigt dubbelmoraliska när ni på ena sidan har med en intervju med en som säger att tjejer och killar ska få göra vad de vill bara det känns bra (Karin Franzon), och på Ekochic-uppslaget säger att det sådana här kläder är för killar, och sådana här är för tjejer.
Det är väl upp till var och en att bestämma vad den vill ha på sig, vilket kön man än fötts in i, eller anser sig tillhöra.
Dessutom, människor i allmänhet, inte bara människor som är framåtsträvande i miljösynpunkt, ska definitivt få slippa könsrollsbekräftande och bakåtsträvande reklamer.

Jag har hela tiden haft en bild av att Chili vill skriva om schyssta grejer för ungdomar, för att inspirera dem att vara kreativa och ha sunda ideal. Tänk på vilken makt ni har att förändra.
Visa att det är coolt att bryta könsbarriärer och heteronormativitet, vara annorlunda, bete sig på något annat sätt än vad normen tillåter.
Lyckas en ungdomstidning med en sån kamp kan vi komma någon vart med alla sjuka könsroller och alla ungdomar som känner sig instängda i samhällets normer.

Till nästa modeplåtning föreslår jag att ni sätter kill-t-shirtar på tjejerna för att visa att det går minst lika bra. Och killar kan vara väldigt vackra i klänning.

Med hoppfull hälsning
/Disa Kohlström HBT-aktivist som klär sig utan normer i bakhuvudet."